Pad svjetskih burzi s rekordnih razina u očekivanju zaoštravanja monetarne politike

In Financije i gospodarstvo
wall

Zabrinutosti oko usporavanja gospodarskog rasta s novim valom širenja covida-19 te mogućnosti da Fed uskoro počne sa zaoštravanjem monetarne politike spustili su protekloga tjedna najvažnije svjetske burzovne indekse s rekordnih razina.

Dow Jones protekloga tjedna potonuo je za 1,11 posto, na 35.120 bodova, S&P 500 za 0,6 posto, na 4.441 bod, a tehnološki Nasdaq za 0,72 posto, na 14.714 bodova.

Dow Jones i S&P pritom su se spustili s rekordnih razina, pod utjecajem objave zapisnika s Fedove sjednice održane potkraj srpnja, koji je pokazao da monetarne vlasti razmatraju početak postupnog smanjivanja monetarnih poticaja.

Taj zapisnik, objavljen u srijedu, pokazao je da je američko gospodarstvo dostiglo Fedov cilj inflacije te da je blizu ispunjavanja kriterija zaposlenosti. Također, pokazao je da još samo postoje različita mišljenja unutra Feda treba li već ove godine smanjiti kupnje obveznica ili ipak od iduće. Naime, dio Fedovih dužnosnika zabrinut je jačanjem inflacije te smatra da je potrebno pripremiti se za borbu s njom, dok ima i onih koji smatraju da je potrebno pričekati kako bi se što više Amerikanaca prije promjene monetarne politike vratilo na posao.

Investitori su od zadnje sjednice Feda u srpnju u potrazi za signalima kada će središnja banka početi zaoštravati ultra-popustljivu monetarnu politiku, među ostalim i smanjiti kupnju obveznica, koja daje ključnu potporu S&P 500 indeksu, čija se vrijednost od ožujka lani udvostručila.

Pritom su investitori pomalo nervozni jer S&P neprestano raste od ožujka lani, ne bilježeći pad iznad 5 posto, a sada je u razdoblju kada je kroz povijest često prolazio razdoblje korekcije.

Takvo uzlazno kretanje tog indeksa i ostalih globalnih burzi već mjesecima podupire golema likvidnost, zbog čega kod svakog manjeg pada cijena dionica investitori ulaze na tržište radi povoljnih kupnji.

“Gospodarstvo dobiva strahovito veliku monetarnu podršku od Feda već neko vrijeme, stoga tržište strahuje od smanjivanja monetarnih poticaja i što će to značiti za gospodarski rast”, kaže Rob Haworth, direktor strategije za ulaganja pri U.S. Bank Wealth Managementu.

Za nove smjernice investitori čekaju redovito godišnje zasjedanje Feda u Jackson Holeu, koje će se odžati idućega tjedna, upotrazi za nzanakama kad se planira početi stezati monetarna politika, što će označiti kraj ere jeftinog novca.

“Kroz povijest smo vidjeli da je simpozij u Jackson Holeu znao privući veliku pažnju,a ove godine to će biti još izraženije. Fed bi mogao iskoristiti tu priliku da iskomunicira kakvi su mu daljnji planovi”, navodi Haworth.

Europske burze pretrpjele su prošli tjedan najveći tjedni gubitak u zadnjih devet mjeseci, jer investitore brine usporavanje gospdoarskog rasta zbog novog vala širenja covida-19.

STOXX 600 potonuo je 1,5 posto, 468,8 bodova, spustivši se tako s rekordne razine nakon četiri tjedna uzastopnog rasta.

Frankfurtski DAX potonuo je 1,05 posto, na 15.808 bodova, pariški CAC za 3,9 posto, na 6.626 bodova, a londonski FTSE indeks za 1,8 posto, na 7.087 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks protekloga tjedna potonuo za gotovo 3 posto, na 27.820 bodova. (H)

You may also read!

wall

Na Wall Streetu novi rekordi, europske burze oštro pale

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, zahvaljujući snažnom rastu cijena

Read More...
benzin

Procjene o opskrbi podigle cijene nafte iznad 83 dolara

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 83 dolara budući da su procjene o nedostatnoj opskrbi pred

Read More...
turizam

Hrvati na putovanja potrošili 2,6 mlrd eura

Stanovnici Hrvatske u 2023. su na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design