Gospodarstva u Europi i srednjoj Aziji, uključujući Hrvatsku, nastavljaju sa svojim reformama

In Financije i gospodarstvo
World-Bank

U 15. jubilarnom izdanju godišnjeg izvješća Doing Business Grupacija Svjetske banke navodi kako su gospodarstva u Europi i srednjoj Aziji nastavila aktivno provoditi reforme kako bi poboljšala svoju poslovnu klimu, otvorila nova radna mjesta i potaknula rast.

U danas objavljenom izvješću Doing Business za 2018.: Reforme za nova radna mjesta u regiji su u protekloj godini zabilježene 44 reforme, čime je ukupan broj reformi provedenih u proteklih 15 godina dosegnuo 673.

Dva gospodarstva u regiji, Kosovo i Uzbekistan, ove su godine zabilježila najveća poboljšanja na globalnoj razini, a 13 od 24 gospodarstva u regiji nalazi se u 50 najboljih gospodarstava prema globalnoj ljestvici izvješća Doing Business.

Reforme su u protekloj godini uglavnom provedene u područjima uknjižbe vlasništva (osam reformi), dobivanja kredita (sedam) i zaštite manjinskih ulagača (šest). Na primjer, Gruzija je ojačala zaštitu manjinskih ulagača pojašnjavanjem vlasničkih i nadzornih struktura.

U Ruskoj Federaciji olakšan je prijenos vlasništva skraćivanjem vremena potrebnog za podnošenje zahtjeva za upis prijenosa prava vlasništva u državni registar. Reforme na Kosovu uključivale su donošenje novih zakona radi boljeg rješavanje insolventnosti i lakšeg dobivanja kredita. Uzbekistan je ojačao zaštitu manjinskih ulagača povećanjem zahtjeva u pogledu korporativne transparentnosti, dok je Litva olakšala pristup opskrbi električnom energijom usklađivanjem postupaka i snižavanjem naknada za priključenje na elektroenergetsku mrežu.

Turska nije samo poboljšala pristup kreditiranju donošenjem novog zakona o osiguranim transakcijama kojim se uspostavlja jedinstveni registar instrumenata osiguranja i omogućuje njihova izvansudska ovrha, nego je poboljšala i svoj sustav izvješćivanja o kreditima donošenjem novog zakona o zaštiti osobnih podataka. Ukrajina je olakšala ishođenje dozvola za gradnju znatnim sniženjem naknada.

Ostala gospodarstva u regiji koja su provela reforme u protekloj godini uključuju Kazahstan (tri reforme), Kirgistan (jedna) i Tadžikistan (dvije). U Kazahstanu je, na primjer, rješavanje trgovačkih sporova olakšano uvođenjem dodatnih rokova za izvršenje ključnih dijelova sudskih postupaka koji se poštuju u većini predmeta.

Reformom provedenom u Kirgistanu olakšan je pristup kreditima na temelju dviju novih uredbi kojima je uspostavljen jedinstven i moderan registar instrumenata osiguranja te poboljšan sustav izvješćivanja o kreditima donošenjem novog zakona o razmjeni informacija o kreditu. Tadžikistan je olakšao pokretanje poslovanja podizanjem razine prihoda potrebne za obvezan upis u registar obveznika PDV-a te ukidanjem postupka čime je olakšana uknjižba vlasništva.

Hrvatska je ove godine snizila troškove prijenosa vlasništva smanjenjem poreza na promet nekretnina s 5% na 4%. S druge strane, u Hrvatskoj je ishođenje dozvola za gradnju poskupilo zbog povećanja upravnih pristojbi za izdavanje građevinske i uporabne dozvole.

Rezultat koji se odnosi na udaljenost od nabolje prakse (DTF) za Hrvatsku iznosi 71,70 (pri čemu je u svijetu najbolji rezultat od 86,55 zabilježen na Novom Zelandu, a najbolji rezultat u Europskoj uniji od 84,06 u Danskoj). Općenito je Hrvatska, u apsolutnom smislu, poboljšala svoje poslovne propise te smanjuje jaz do najboljih regulatornih praksi u svijetu.

„Vidljivo je da gospodarstva Europe i srednje Azije nastavljaju sa snažnom provedbom svojih reformi,” rekao je Santiago Croci Downes, voditelj projekta Doing Business. „Širenjem utjecaja tih reformi privatni sektor vjerojatno će postati dinamičniji, što će pridonijeti jačanju gospodarskog rasta u regiji.”

Najbolji rang u regiji ostvarile su Gruzija (9. mjesto), bivša jugoslavenska Republika Makedonija (11.) i Litva (16.).

U pogledu područja koja se mjere u izvješću Doing Business gospodarstva Europe i srednje Azije najbolje su rezultate ostvarila u zaštiti manjinskih ulagača i uknjižbi vlasništva. Na primjer, potrebno je prosječno 20 dana za prijenos komercijalnog vlasništva, u usporedbi s globalnim prosjekom od 49 dana.

Ova regija i dalje bilježi lošije rezultate u područjima ishođenja dozvola za gradnju i opskrbe električnom energijom. U regiji je u prosjeku potrebno 168 dana za ishođenje dozvola za gradnju, u usporedbi s prosječnih 158 dana na globalnoj razini. Uz to, poduzetniku je u ovoj regiji potrebno 114 dana za dobivanje priključka na elektroenergetsku mrežu, u usporedbi s globalnim prosjekom od 92 dana.

You may also read!

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma, izlažu 42 hrvatske tvrtke

Hrvatska kao zemlja partner i Hrvatska gospodarska komora sudjeluju na jubilarnom, 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru koji se

Read More...
turizam - hotel

Rezultati istraživanja – Što žele mladi u Hrvatskoj i kako to kane ostvariti?

Putovanja, zabava, puno novaca, ugodan i sadržajan život, dobar auto, dobra klopa i “starci” koji ne gnjave i ne

Read More...
Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima

Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima

65 prstena za 65 godina: Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima! Osvoji limitirano izdanje Vegeta prstena by Maja Miletić, modnog dodatka

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design