Grupa GEFCO unapređuje svoj pristup društveno odgovornom poslovanju

In Tvrtke i tržišta
gefco

Već sedmu godinu zaredom GEFCO, svjetski lider u pružanju složenih rješenja u opskrbnim lancima i europski lider u automobilskoj logistici naglašava svoju predanost DOP-u, ključnom pokretaču održivog rasta.

Tijekom 2018. godine Grupa je nastavila unapređivati svoje rezultate održivog razvoja uz jačanje svojih vještina i zrelosti u svim aspektima svojih aktivnosti. Osim toga, GEFCO se zalaže za inovacije kako bi pronašao još učinkovitija i ekološki prihvatljivija rješenja, u skladu sa sloganom „Partners, unlimited“ koji odražava spremnost na suradnju i interakciju sa svim svojim dionicima.

Ojačan okvir DOP-a

Od 2009. godine i pristupanja UN-ovom Global Compactu, GEFCO se obvezao primjenjivati načela predostrožnosti kad je riječ o okolišnim rizicima, potičući razvoj ekološki prihvatljivih tehnologija i osiguravajući zaštitu ljudskih i radničkih prava te borbu protiv korupcije. Etički kodeks jamči da svi zaposlenici poštuju ove smjernice dok Etičko povjerenstvo osigurava da se one pravilno prate i svakodnevno provode.

Kako bi nastavio razvijati svoj pristup koji se temelji na razumijevanju, GEFCO je proveo analizu dugoročnih rizika koja razmatra pitanja DOP-a ne samo iz vlastite perspektive, već i iz perspektive svih vanjskih dionika. Prikupljeni rezultati čine osnovu za upravljanje rizicima i njihovu prioritetizaciju, kao i za bolje strukturiranje pristupa kompanije izazovima DOP-a. S holističkim i kvantificiranim promatranjem rizika i materijalnih pitanja, GEFCO je u mogućnosti osigurati dovoljno snažne politike za rješavanje svakog izazova i pratiti napredak na smislen način.

Stéphane Milhet, izvršni potpredsjednik za upravljanje ljudskim resursima i društveno odgovornim poslovanjem u GEFCO-u, izjavio je: „Izbori i postupci GEFCO-a kao organizacije imaju dubok utjecaj na naše partnere, zaposlenike i okoliš. Možemo pomoći u oblikovanju zajednica, jačanju lokalnih gospodarstava i stvaranju pozitivnih promjena širom svijeta.“

Unaprijeđena ekološka učinkovitost

Optimiziran, čišći i povezaniji prijevoz

Drugu godinu zaredom GEFCO je u aktivnostima prijevoza smanjio emisije ugljičnih plinova za 2 posto, zahvaljujući posebnim aktivnostima poduzetima tijekom 2018. godine. Taj je postotak u skladu s postavljenim ciljevima i ostvaren je optimizacijom prometnih tokova, unapređenjem flote vozila i promicanjem multimodalnih rješenja koja nude alternativna rješenja umjesto cestovnog prijevoza. Inovacije su također ključni pokretač uz tehnologije. Proučavaju se i druga inovativna rješenja, kao što je elektrifikacija vozila ili povezani prijevoz. U Španjolskoj i Češkoj GEFCO je započeo s primjenom usluga pomoću kamiona s dvostrukim prikolicama duljine između 25 i 30 metara. Takve konfiguracije povećavaju teretni kapacitet i produktivnost čime se smanjuje broj kamiona na cesti, a time i emisija ugljičnog dioksida.

Energetski učinkovite operacije

S 300 lokacija diljem svijeta, GEFCO osigurava minimiziranje njihovog utjecaja na okoliš i zajednicu s ambicioznim ciljevima smanjenja potrošnje energije i korištenja odlagališta uz istovremeno povećanje recikliranja i obnove energije. U 2018. godini 69 posto otpada Grupe ponovno je iskorišteno ili reciklirano, a 59 poslovnih linija dobilo je certifikat ISO 14001.

DOP je certificiran od strane EcoVadisa i CDP-a

GEFCO je 2018. godine primio zlatni certifikat EcoVadisa, neovisne i međunarodno priznate agencije za procjenu u području korporativne društvene odgovornosti, i tako potvrdio naprednu razinu provedbe aktivnosti u četirima područjima: upravljanju utjecajem na okoliš, upravljanju ljudskim resursima, etičnom i profesionalnom poslovanju te politici nabave. U 2018. godini ostvario je dva boda više nego u 2016. godini te ostvario 64 boda od ukupno 100. Grupa je ponovno među prvih 5 posto tvrtki kad je riječ o DOP-u, od ukupno 30.000 koje je EcoVadis ocijenio širom svijeta.

GEFCO je također dobio ocjenu „B” na upitniku CDP-a (nekadašnji Carbon Disclosure Project) o klimatskim promjenama. CDP upravlja globalnim sustavom pružanja informacija koji poduzećima, gradovima, državama i regijama omogućava da mjere svoj utjecaj na okoliš i upravljaju njime. Organizacija daje ocjene od A do D, a sa svojom ocjenom GEFCO se nalazi iznad prosjeka sektora.

Partnerski pristup u DOP-u

GEFCO svakodnevno surađuje sa svojim partnerima, kupcima i dionicima kako bi postigao najviše standarde odgovornosti u skladu sa sloganom „Partners, unlimited”. Krajem 2018. godine GEFCO-vu Povelju o odgovornoj nabavi (Responsible Purshasing Charter – RPC) potpisalo je 1.478 pružatelja usluga u cestovnom prijevozu, što predstavlja 76 posto korištenja redovnih cestovnih ruta.

Inovacija kao zajednička vrijednost

GEFCO posluje u okruženju koje se brzo mijenja, s novim tehnologijama koje mijenjaju proizvodne procese i potrošačke trendove. Pretvaranje tih izazova u mogućnosti zahtijeva inovativan pristup, a GEFCO predano radi na postavljanju inovacija u srž strategije kompanije potičući ih na svakoj razini organizacije. Cilj je kreirati budućnost opskrbnog lanca kroz visoku dodanu vrijednost, učinkovita i održiva rješenja za klijente.

Budući da GEFCO svoju radnu snagu ističe kao najveću prednost, u 2018. godini Grupa je pokrenula Tvornicu inovacija. Na taj način potiče se svakog zaposlenika na inovativnost i inovativne ideje s potencijalom da se realiziraju i na taj način podupru poslovni rast. GEFCO je istovremeno ostvario partnerstvo s Techstarsom, svjetskim startup-akceleratorom koji Grupi daje pristup inovativnom ekosistemu i mnogim inovativnim rješenjima održivog razvoja.

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design