Horvat i Počivalšek: Dobar trend gospodarskih odnosa, slični problemi

In Financije i gospodarstvo
Horvat i Počivalšek: Dobar trend gospodarskih odnosa, slični problemi

Ministar gospodarstva Darko Horvat i slovenski ministar Zdravko Počivalšek ocijenili su u petak da hrvatsko-slovenska gospodarska suradnja ima dobar trend te da oba gospodarstva imaju slične probleme, primjerice one s nedostatkom radnika.

Susret dvojice ministara održan je u dvorcu Mokrice, u sklopu poslovnog skupa kojeg je u čast Dana državnosti Republike Hrvatske i Republike Slovenije organizirao SLO CRO Poslovni klub.

Počivalšek je istaknuo da gospodarska suradnja Hrvatske i Slovenije ima pozitivne trendove te kako je trgovinska razmjena lani dosegnula 5,5 milijardi eura, što je 11 posto više nego godinu ranije.

Kazao je da je u razgovoru s Horvatom otvorio važna gospodarska pitanja, a između ostalog je bilo riječi o suradnji prilikom predsjedanja Vijećem EU-a koje Hrvatsku očekuje u prvoj polovici iduće, a Sloveniju u drugoj polovici 2021. godine.

“To je razdoblje u kojem ćemo imati uvjete unaprijediti gospodarstvo, ali i riješiti stvari koje opterećuju odnose između dviju država”, kaže Počivalšek.

Horvat je kazao da je s Počivalšekom otvorio dijalog u ključnim temama za Hrvatsku, kao što je rast industrijske proizvodnje, kvalitetnih investicija i izvoza.

Horvat apostrofira da slovensko gospodarstvo gotovo 84 posto svega što proizvede izvozi i nada se da će u razmjeni iskustava i Hrvatska preuzeti neke od elemenata slovenske izvozne politike.

Dogovoreno je da se na razini državnih tajnika počne pripremati ono što je postojalo i do 2012. godine, a to su mješovite gospodarske komisije. Pritom će se u pripremi definirati četiri do pet područja unutar kojih postoji potencijal za zajednički nastup na jedinstvenom europskom tržištu, kao i za nastup na trećim tržištima, najavljuje Horvat.

Ministri su se složili da Hrvatska i Slovenija imaju identične probleme kada je u pitanju nedostatak kvalitetne radne snage.

Odlazak radne snage u inozemstvo, što je problem i Slovenije i Hrvatske, mogao bi se riješiti povećanjem plaća, kazao je Počivalšek, dok je Horvat dodao da su za osiguranje potrebnih kadrova i potrebne i promjene obrazovnog sustava koji bi se trebao prilagoditi zahtjevima novih radnih mjesta koja se stvaraju.

Predsjednik Poslovnog kluba slovenskih i hrvatskih gospodarstvenika SLO CRO Saša Muminović ističe da današnje okupljanje više od 100 gospodarstvenika iz dvije zemlje na jednom mjestu predstavlja veliku priliku za sklapanje poslova, utvrđivanje starih poznanstava i sklapanje novih.

Gospodarsku suradnju između Hrvatske i Slovenije smatra odličnom, no kaže da su problem neriješena politička pitanja, za koje je krajnje vrijeme da se riješe.

“Percepcija loših političkih odnosa ima svoje reprekusije na gospodarstvo, htjeli mi to ili ne, uvijek se nekako provlači postojanje neriješenih pitanja. Potrebno je presjeći čvor i pronaći kompromis”, poručuje Muminović. (H)

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design