Hotel International u Crikvenici

In Iz zemlje
Hotel International u Crikvenici

“Hotel International u Crikvenici, u vlasništvu hotelske grupacije Jadran, bit će po završetku rekonstrukcije visokokvalitetan objekt u građevinskom, arhitektonskom i funkcionalnom pogledu, prilagođen najvišim turističkim i hotelijerskim standardima, a prema tehnološkim rješenjima zadovoljavat će vrlo visoke kriterije očuvanja okoliša i u najvećem dijelu korištenja obnovljivih izvora energije s vrlo niskom emisijom stakleničkih plinova”, – kaže član Uprave Jadrana d.d. Miroslav Pelko i dodaje da je početak obnove hotela planiran krajem ove, te završetak do ljeta 2025. godine uoči početka glavne turističke sezone. Ukupna vrijednost ove investicije je 22 milijuna eura, od čega se planira namaknuti 6,6 milijuna eura u okviru Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Jadran je početkom ožujka prijavio projekt obnove hotela International na natječaju za sredstva iz tog fonda, jer ispunjava sve tražene kriterije za dodjelu bespovratnih sredstava. „Projekt je nazvan „Zakoračite u hotel budućnosti“ jer su sredstva usmjerena za poticanje zelene i digitalne tranzicije u sektoru turizma. Zahvaljujući mogućnosti korištenja tih bespovratnih financijskih sredstava, moći ćemo modernizirati hotel International, uvesti najnovije tehnologije i biti nositelji održivog razvoja i smanjenja negativnog utjecaja na okoliš. Jadran se ponosi što je uspješno ispunio zahtjevne kriterije za ovaj natječaj i što ćemo moći ostvariti našu viziju hotela budućnosti. Bit će to ključno za podizanje kvalitete turističke ponude na crikveničko-vinodolskoj rivijeri, a sigurno će biti i značajan doprinos razvoju održivog turizma u Hrvatskoj“, ističe član Uprave Miroslav Pelko i dodaje da taj zahvat donosi i nova radna mjesta.

Hotel International u središtu Crikvenice danas ne ispunjava sve zahtjevnije standarde smještaja i pružanja usluga gostima primjerenima svojem potencijalu. Građevinski je dotrajao te je jedino rješenje sveobuhvatna rekonstrukcija. Nova uvučena baza hotela će zadržati dvije postojeće etaže izvornog oblikovanja hotela, iznad kojih će se formirati novi transparentni prostori smještajnih jedinica. Takvim će se oblikovanjem uklopiti u urbanistički kontekst središta Crikvenice. U najvećem dijelu će građevina biti ozelenjena po obodu svih etaža i po zelenim krovovima s različitim raslinjem koje pripada lokalnom podneblju. U prizemlju hotela nalazit će se slastičarnica, lobby i restoran s terasama na trgu.

Kultna crikvenička kavana Inter zadržat će svoje mjesto na radost svih svojih gostiju. U planu je i ponovno vraćanje u funkciju danas zatvorenog prolaza koji spaja sjeveroistočnu i jugozapadnu stranu hotela. U urbanističkom pogledu bit će to povratak izvornom projektu hotela, a otvaranjem prolaza spojit će se s Preradovićevom ulicom. Iz tog novouređenog prolaza ulazit će se u poslovne prostore u prizemlju i na galeriji, a predviđeni su pokretne stepenice i dizala za pristup gornjoj etaži galerije. Na prvom katu predviđene su tri konferencijske dvorane s panoramskim pogledom koje se po potrebi mogu spajati u jedinstven prostor. Kroz čitavu građevinu i pet etaža smještajnih jedinica i wellnessa protezat će se vertikalni ostakljeni ozelenjeni atrij.

Od wellness prostora predviđaju se bazen sa sunčalištem, panoramske saune i prostorije za tretmane s pripadajućom terasom. Bazen će biti natkriven pomičnom krovnom konstrukcijom kako bi vizualno rasteretio jugozapadni ugao hotela te kako bi ljeti omogućio potpuno otvaranje bazenskog prostora. Na najvišoj etaži nalazit će se i lounge bar i terasa s panoramskim pogledom.

Zahvati na ovojnici hotela obuhvatit će zamjenu postojeće novim sustavom vanjskih ostakljenih stijena s toplinskom i zvučnom izolacijom, a umjesto postojećih ravnih krovova planiraju se klimatski prihvatljiviji i energetski učinkovitiji zeleni krovovi. Predviđa se postavljanje novog sustava fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora koja će pokriti 86 posto ukupnih potreba cijele građevine za električnom energijom.

Sve to bi trebalo smanjiti sadašnji godišnji utrošak energije za 93 posto i smanjiti za čak 95 posto ukupne emisije štetnih plinova, prije svega ugljičnog dioksida. Sustavi grijanja bit će napredni i visokoučinkoviti, rasvjeta će biti LED, uređaji za vodu bit će svrstani u prva dva razreda potrošnje vode EU vodne oznake. Sve sobe će biti tzv. „pametne sobe“ što će omogućiti bolje gospodarenje energijom, a gostima pružati visoki komfor i kvalitetnu uslugu.

Svi radovi na konstrukciji građevine izvest će se od niskougljičnog betona i čelika, a pregradni zidovi od ekološki prihvatljivih gipskartonskih ploča. Sve boje za zidove koje će se koristiti bit će ekološki prihvatljive i proizvedene na ekološki način. Najmanje 70 posto neopasnog građevinskog otpada i otpada od rušenja nastalog na gradilištu bit će pripremljeno za recikliranje i ponovnu uporabu. Projekt rekonstrukcije hotela International djelo je arhitektonskog studija Arhiv iz Zagreba koji je vodio računa o tome da se novoobnovljeni objekt što bolje uklopi u vizure središta Crikvenice.

You may also read!

alilovic

Zagrebačka županija s rastom turizma, u 2024. očekuje daljnji rast

U Zagrebačkoj županiji sve više se ulaže u kvalitetan i održiv turizam što donosi porast turističkog prometa i očekivanje

Read More...
primorac

Primorac ne želi vjerovati da su poslodavci prisvojili uštede od poreznih izmjena

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da ne želi vjerovati da su pojedini poslodavci smanjenjem bruto plaća

Read More...
Katarina Kraljević

Promjena u upravi Erste banke

Zdenko Matak, član uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. („Erste banka“) nadležan za Sektor građanstva, Sektor razvoja poslovanja s građanstvom, Sektor

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design