HPB lani s rastom neto dobiti za 26,4 posto, na 182 milijuna kuna

In Bankarstvo
hpb

Hrvatska poštanska banka (HPB) u prošloj je godini ostvarila neto dobit u iznosu od 182 milijuna kuna, što je porast za 26,4 posto u odnosu na 2019. godinu, a što iz te banke u financijskom izvješću objašnjavaju otpuštanjem rezervacija za sudske sporove.

Naime, operativna je dobit HPB-a, najveće banke u državnom vlasništvu, lani smanjena za 10,5 posto, na 289 milijuna kuna.

Nižu operativnu dobit, poslovodstvo HPB-a objašnjava smanjenjem neto prihoda od provizija i naknada kao rezultat covid-19 okolnosti.

Po podacima iz financijskog izvješća koje je u četvrtak objavljeno na Zagrebačkoj burzi, neto prihod od provizija i naknada je u prošloj u odnosu na godinu prije smanjen za 24 milijuna kuna, na 176 milijuna kuna. Neto prihod od kamata je, pak, blago porastao, za dva milijuna kuna, na 543 milijuna kuna.

Po podacima iz izvješća, operativni prihodi HPB-a u prošloj su godini iznosili 804 milijuna kuna, što je za 35 milijuna kuna manje nego u godini prije, dok su operativni troškovi milijun kuna manji i iznosili su 515 milijuna kuna.

Rezerviranja u iznosu od 62 milijuna kuna su, pak, za 166 milijuna kuna manja nego godinu ranije. “Optimizacija portfelja rezultirala je smanjenjem troškova za rizike unatoč efektima covida-19”, napominje se u izvješću.

HPB ističe i kontinuirani rast imovine, u prošloj godini za 6,9 posto, na 25,5 milijardi kuna. Bruto krediti su lani na godišnjoj razini porasli za 9,5 posto, na 16,2 milijarde kuna. Kreditiranje u 2020. fokusirano na središnju državu, stanovništvo i transakcije podržane od strane države, ističu iz HPB-a.

U izvješću izdvajaju i da je banka plasirala 1,1 milijardu kuna, odnosno financirala 12 posto ukupnog volumena subvencioniranih stambenih kredita u Hrvatskoj u razdoblju 2017 – 2020. Kroz taj proizvod HPB privlači mlade, visokoobrazovane i aktivne klijente (80 posto klijenata subvencioniranih stambenih kredita su novi klijenti banke), napominje se u izvješću.

Depoziti su, pak, rasli za 5,7 posto, na 21,1 milijardu kuna, a iz HPB-a pritom ističu da je najveći porast zabilježen u segmentu financijskih tržišta (za 314,5 milijuna kuna), stanovništva (308,9 milijuna kuna), središnje države i velikih korporativnih klijenata (295,8 milijuna kuna), itd.

Po podacima iz izvješća o covid moratoriju, HPB je građanima odobrio moratorije u iznosu 397 milijuna kuna, dok je 1,9 milijardi kuna odobreno gospodarstvu.

Gotovo polovica odobrenih moratorija gospodarstvu je istekla do kraja 2020. godine (872 milijuna kuna), navode iz te banke, uz podatak da je do kraja prošle godine 1,5 posto financiranih moratorija gospodarstvu u statusu neispunjavanja obveza.

Iznose i podatak da 48 posto portfelja banke nije pod utjecajem pandemije bolesti covid-19 ili je njen utjecaj nizak, kao i da je usvojena “odluka o apetitu prema riziku (RAS) kojom se ograničavaju nove izloženosti prema najviše pogođenim djelatnostima pandemijom covid-19”. (H)

You may also read!

marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design