Hrvatska mora biti na karti zemalja atraktivnih za visokokvalificirane radnike iz cijelog svijeta

In Konferencije / savjetovanja
Hrvatska mora biti na karti zemalja atraktivnih za visokokvalificirane radnike iz cijelog svijeta

Hrvatska u ovom trenutku bilježi više useljenih nego iseljenih, moglo se čuti na konferenciji na kojoj je irski ministar Neale Richmond predstavio iskustva Irske u privlačenju imigranata.

Konferencija „Dinamika tržišta rada: Lekcije iz Irske i Hrvatske“ u organizaciji Hrvatske udruga poslodavaca, a u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u fokus je stavila pitanje demografskih pitanja nastojeći pronaći europske prakse i iskustva u osiguravanju kvalitetne i kvalificirane radne snage u cilju zadržavanje visokih stopa rasta hrvatske ekonomije.

Konferencija koja je ugostila i potpredsjednicu Europske komisije, Dubravku Šuicu organizirana je u sklopu posjeta Nealea Richmonda, ministra u ministarstvu poduzetništva, trgovine i zapošljavanja Republike Irske, zemlje koja je u posljednjih 20 godina privukla gotovo 1,3 milijuna stanovnika jačanjem gospodarstva i ponudom kvalitetnih i dobro plaćenih radnih mjesta.

„Zadatak koji stoji pred nama je zadržati naše visokokvalificirane radnike, ali i staviti Hrvatsku na kartu zemalja atraktivnih za visokokvalificirane radnike iz svih krajeva svijeta, kao i za investicije u sektore s visokom dodanom vrijednošću. HUP upozorava da treba smanjiti opterećenje porezom na dohodak upravo kod srednje visokih i visokih primanja, gdje je porezni klin i viši od 42,5 posto, kako bi osigurali brži i jači rast primanja, atraktivnost naših kompanija za domaću radnu snagu i za radnu snagu iz zemalja koje su nam konkurenti jer je to osnova za rast ekonomije i standarda cijelog društva“, poručila je glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, Irena Weber.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić najavio je da će Vlada u idućem mandatu mijenjati Zakon o radu te istaknuo niz poteza aktualne Vlade kojima je postignuta rekordna zaposlenost u Hrvatskoj.
„Hrvatska u ovom trenutku bilježi više useljenih nego iseljenih što je dokaz da je naše tržište konkurentno i da idemo u dobrom smjeru te da su Vladine politike bile pravilno usmjerene. Novi Zakon o strancima i s produljenje roka trajanja radnih dozvola za strane radnike olakšati će i poslodavcima i njihovim zaposlenicima organizaciju rada“, istaknuo je Piletić.

Iskustvo iz Irske pokazuje da je za demografsku održivost ključna otvorenost tržišta i društva prema novim investicijama, tehnologijama i državljanima. Irska je bila zemlja emigracije, ali je u posljednjih 20 godina počela privlačiti radnu snagu nudeći zaposlenja u sektorima visoke dodane vrijednosti.

„Naše društvo ovisi o kvalitetnim projektima, investicijama i radnim mjestima koja stvaraju nove vrijednosti i donose rast stoga mi kao Vlada pokušavamo pomoći i ubrzavanju tog rasta i jako vodimo računa o tome da ne smetamo“, ključna je poruka ministra Richmonda koji je nekoliko puta istaknuo da je Irska zemlja koja strance dočekuje otvorenih ruku.
Potpredsjednica Europske komisije, Dubravka Šuica, u izlaganju je istaknula da je pitanje demografije ključna tema u godina pred nama te pojasnila politike na kojima će se temeljiti strategija EK. Demografski toolbox se tako oslanja na četiri stupa: mlade obitelji, usklađivanje obrazovanja i potreba tržišta rada, starije ljude koji prerano napuštaju tržište rada, te legalne migracije.

You may also read!

drvo

Drvoprerađivači u problemu: pada izvoz, raste uvoz, a najviše se izvozi sirovina

S otprilike 2300 poslovnih subjekata koji se bave preradom i proizvodnjom drva u kojima je zaposleno 30-ak tisuća radnika,

Read More...
njemacka

Njemački izvoznici moraju se pripremiti za podjele i protekcionizam

Svjetska trgovina mijenja se iz temelja u uvjetima geopolitičke neizvjesnosti i podjela i njemački izvoznici moraju se pripremiti za

Read More...
kamp

Veliki porasti u poslovanju poduzetnika u djelatnosti kampova

U Hrvatskoj se od 2018. do 2022. povećao broj poduzetnika u djelatnosti kampova i prostora za kampiranje za 28

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design