Hrvatska rosé vina na prestižnom natjecanju osvojila 17 medalja

In Sajmovi i izložbe
Hrvatska rosé vina na prestižnom natjecanju osvojila 17 medalja

Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su ukupno 17 medalja – 8 zlatnih i 9 srebrnih, što je veliki uspjeh s obzirom na to da je većina od 33 pristigla uzorka iz Hrvatske dobila visoke ocjene i nagrađena medaljom.

Sjajne vijesti su stigle iz Bruxellesa, objavljeni su rezultati kušanja rosé vina s međunarodnog natjecanja koje se održalo u Splitu od 20.-22. ožujka.

Imajući na umu da natjecanje Concours Mondial de Bruxelles ima vrlo stroge kriterije kod ocjenjivanja, oko 30 posto pristiglih uzoraka bude nagrađeno medaljama, 17 osvojenih odličja potvrda su kvalitete domaćih vina.

Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatinske vinarije Grabovac, Prović, Testament i Ško vina, a četiri istarske, dvjema su nagrađena vina Agrolagune te rosé vina vinarija Bastian i Fakin.

Hrvatska je osvojila i 9 srebrnih medalja, nagrađena su dalmatinska vina vinarija Fiolić i Merga Victa, pet srebrnih medalja otišlo je u Slavoniju vinarijama Belje, Kutjevo, Markota, Royal Hill i Jakovac te po jedna u Istru i Bregovitu Hrvatsku vinarijama Dešković i Bedekovich.

Milanu Grabovcu, vlasniku Vinarije Grabovac, zlatna medalja za vino Crveno Jezero 2023 potvrda je predanosti, kvaliteti i stručnosti u proizvodnji vrhunskih vina, ona nije slučajnost već rezultat predanog rada i istraživanja zadnjih 25 godina.

“Hvala našem timu i svima koji su prepoznali naš rad. Nastavljamo s istim entuzijazmom i posvećenošću stvaranju vrhunskih vina koja će oduševiti ljubitelje diljem svijeta”, poručio je Grabovac.

Za Moniku Prović, iz Vinarije Prović, ujedno i menadžericu Udruženja Vino Dalmacije, organizatora splitskog izdanja Mondiala, osvojeno zlato potvrda je izvrsnosti cijelom timu obiteljske boutique vinarije.

“Osobito sam ponosna na vrhunski posao koji je Udruženje na čelu s predsjednikom Leom Gracinom odradilo oko organizacije natjecanja. Potvrda odlično odrađenog posla su i pohvale predstavnika Vinopressa, tvrtke vlasnika natjecanja, kao i ocjenjivača koji su iz Dalmacije otišli puni izvrsnih dojmova i s obećanjem da će se uskoro vratiti. Ono što je najvažnije, stvoreni su temelji za daljnju suradnju s vinskim novinarima koji su kroz trodnevno putovanje „Vino Dalmacije & Croatia Full Of Life Press Trip“ imali priliku vidjeti Hvar, Komarnu, Pelješac i Dubrovnik i upoznati tamošnje vinare”, kaže Prović.

Jelena Đugum, direktorica Sektora za poljoprivredu HGK, ističe da su osvojene medalje potvrda kvalitete hrvatskih vina, kontinuiranog rada domaćih vinara, a svakako i međunarodno priznanje domaćim vinarima.

“Hrvatska gospodarska komora je kroz sponzorstvo podržala ovo renomirano natjecanje koje snažno doprinosi promociji hrvatskog vinarstva i brendiranja Hrvatske na svjetskoj vinskoj karti, ali i nastojanja domaćih vinara, naših članica da međunarodnoj publici prezentiraju svoja vrhunska vina i otvore im put na zahtjevna inozemna tržišta”, kazala je Đugum.

Uz Decanter i International Wine Challange, Concours Mondial de Bruxelles najznačajnije je svjetsko ocjenjivanje vina. Na natjecanju u Splitu zabilježen je rekordan broj prijavljenih uzoraka rosé vina, ukupno je stiglo 1.205 uzoraka iz 32 zemlje. Dodijeljeno je ukupno 13 velikih zlatnih medalja, 168 zlatnih te 210 srebrnih. Pregled svih nagrađenih vina dostupan je na stranici Concours Mondial de Bruxelles na sljedećoj poveznici.

Snimio: Ante Gusić

You may also read!

Završeno natjecanje METRO Junior Top Chef

Završeno natjecanje METRO Junior Top Chef

Anđela Kurilj iz Turističko-ugostiteljske škole Split pobjednica METRO Junior Top Chefa. U velikom finalu natjecanja METRO Junior Top Chef, održanog

Read More...
wall

Svjetske burze pale treći tjedan zaredom, kamate Feda ostaju povišene

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer je sve jasnije da zbog povišene

Read More...
U fokusu klimatske promjene i utjecaj na rad

U fokusu klimatske promjene i utjecaj na rad

Ovogodišnji Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu koji se obilježava 28.travnja skreće pozornost na važnost osiguranja sigurnosti i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design