Hrvatski duhani uspješno završili sezonu ugovaranja

In Regionalni razvoj
Hrvatski duhani uspješno završili sezonu ugovaranja

Hrvatski duhani uspješno završili sezonu ugovaranja – površine pod duhanom povećane za 19%, a sklopljeno je 39 novih ugovora s proizvođačima koji ulaze u proizvodnju duhana.

Hrvatski duhani, dio BAT grupe, ugovorili su 19 posto više hektara površina na kojima je planirana sadnja duhana u odnosu na prošlu godinu. Ove sezone za duhan su se odlučili i novi proizvođači, a ugovaranje je pratio povećan broj upita za dugoročnim financiranjem proizvodnje, prvenstveno za mehanizaciju

Hrvatski duhani, najveći otkupljivač duhana na području Podravine i Slavonije koji posluje u sklopu BAT grupe, uspješno je završio proces ugovaranja nove proizvodne sezone, i to značajnim povećanjem ugovorenih površina u odnosu na prethodnu godinu, ali i privlačenjem novih proizvođača, što je proizvodnju duhana potvrdilo kao jednu od najstabilnijih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj.

Ugovoreno je ukupno 2106 hektara, što je 19 posto više hektara na kojima će se saditi duhan u odnosu na 2023. godinu, a među 245 proizvođača duhana su i novi poljoprivrednici koji se odlučuju za ovu visoko dohodovnu kulturu. Potpisano je čak 39 više ugovora za proizvodnju duhana, ratarske kulture čija otkupna cijena kontinuirano raste te je u protekle dvije godine porasla više od 50 posto.

Aleksandra Grigić predsjednica uprave Hrvatskih duhana
Aleksandra Grigić, predsjednica uprave Hrvatskih duhana

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene duhana su samo 2023. godine porasle 35 posto, dok, primjerice, cijene kukuruza i pšenice bilježe pad od 44, odnosno 40 posto.

“Rast interesa poljoprivrednika za proizvodnju duhana potvrda je da ova proizvodnja ima budućnost u Hrvatskoj i da su kooperanti prepoznali naše napore za osiguranjem dugoročne održivosti i profitabilnosti proizvođača. Proizvodnja duhana jedna je od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj. Prednosti ovog proizvodnog sustava najbolje su bile vidljive lani kad smo unatoč višestrukom povećanju troškova energije i materijala te ekstremnim vremenskim uvjetima, zahvaljujući pravovremenoj reakciji naših agronoma na terenu te kontinuiranoj komunikaciji s proizvođačima i proizvođačkim udrugama, uspjeli osigurati dobre prinose”, izjavila je Aleksandra Grigić, predsjednica Uprave Hrvatskih duhana.

Ugovaranje nove sezone pratio je i povećan broj upita proizvođača za dugoročnim financiranjem proizvodnje, prvenstveno za mehanizaciju: od topera i sušnica za duhan do mehaničkih berača, kojima je lani ubrano oko 60% površina pod duhanom.

Hrvatski duhani, kao jak i pouzdan partner, svojim proizvođačima jamče siguran otkup svih proizvedenih količina duhana, financijsko praćenje i podršku agronoma kroz sve faze proizvodnje, poticanje investicija u povećanje produktivnosti proizvodnje, a uz fokus na održivost proizvođača, HD osigurava proizvođačima kvalitetne uvjete proizvodnje i sigurnost.

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

2 commentsOn Hrvatski duhani uspješno završili sezonu ugovaranja

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte ( davidsonalbertloan@gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i dobijte svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY.

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY. ,,

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design