HUB i Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela započeli razgovore uoči turističke sezone

In Konferencije / savjetovanja
turizam

Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela, u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca, održala je sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge banaka i njezinih članica. Sastanak je održan uoči turističke sezone u cilju razmjene inicijativa, mišljenja te poduzetih mjera banaka za turistički sektor i srodne djelatnosti.

Predstavnici HUB-a i banaka na sastanku su napomenuli da su banke, inicijalno za građane i poduzetnike koji obavljaju turističku djelatnost ili je njihovo poslovanje povezano s turizmom, omogućile odgodu plaćanja svih kreditnih obveza najčešće u trajanju do 12 mjeseci, što je u skladu sa smjernicama Europske agencije za nadzor banaka i postojećem regulatornom okviru Hrvatske narodne banke. Također, naglašeno je da je bankarski sustav u 2020. godini održao kreditnu aktivnost u svim segmentima poslovanja te će imati važnu ulogu u pokretanju gospodarskog oporavka.

„Uoči turističke sezone pažljivo promatramo epidemiološku i zdravstvenu situaciju u Hrvatskoj te svi zajedno vjerujemo da će klijenti iz turističkog sektora ove sezone ostvariti bolje rezultate u odnosu na prošlu godinu. Bankarstvo je visoko regulirana industrija te prema trenutnoj europskoj i hrvatskoj regulaciji banke nemaju mogućnost odobravati dodatne masovne „Covid moratorije“ za one klijente koji navedenu mjeru koriste u trajanju od 12 mjeseci. Međutim, banke će u dogovoru s klijentima i dalje tražiti prihvatljiva rješenja na individualnoj razini kroz redovne instrumente olakšanja otplate kreditnih obveza. Također, sve banke su spremne aktivno sudjelovati u programima HBOR-a i HAMAG-BICRO-a u cilju osiguranja likvidnosti za poduzetnike koji su najviše pogođeni pandemijom.“, izjavio je direktor HUB-a, g. Zdenko Adrović.

Predstavnici Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela uvodno su predstavili situaciju na tržištu te probleme vezane uz neizvjesnost poslovanja i kasnijeg početka turističke sezone. Naglašeno je da su im u prosjeku prihodi manji za 70% te da racionaliziraju poslovanje, ali imaju potrebu za nova ulaganja jer turistički objekti moraju biti spremni u trenutku kad se turistički promet pokrene.

„Mali hotelijeri zadovoljni su razgovorima i spremnosti banaka i državnih institucija da se pronađu nove mjere za održavanje likvidnosti i otplate dugoročnih kredita do 30. lipnja 2022. godine kada očekujemo ozbiljan povrat turista i prometa. Zbog nastavka pandemije mali i obiteljski hoteli imat će lošiju 2021. turističku godinu od očekivane, iako se nadamo nešto boljoj od prošlogodišnje. Moratoriji na kredite ističu 30. lipnja 2021. i spas za ovaj segment koji broji 450 malih hotela je produženje moratorija ili osiguranje kreditiranja u funkciji otplate obveza po kreditima do ljeta 2022.“, naglasio je na sastanku g. Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela.

HUB i Nacionalna udruga malih i obiteljskih hotela te državne institucije nastavit će aktivno surađivati u narednom razdoblju kako bi se pravovremeno pronašla ostvariva rješenja i mjere pomoći za klijente iz tog segmenta turističkog sektora.

You may also read!

wall

Na Wall Streetu novi rekordi, europske burze oštro pale

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, zahvaljujući snažnom rastu cijena

Read More...
benzin

Procjene o opskrbi podigle cijene nafte iznad 83 dolara

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 83 dolara budući da su procjene o nedostatnoj opskrbi pred

Read More...
turizam

Hrvati na putovanja potrošili 2,6 mlrd eura

Stanovnici Hrvatske u 2023. su na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design