HUP: U četvrtom kvartalu rast BDP-a bi mogao ubrzati na 3,3 posto

In Financije i gospodarstvo
stojic

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) očekuje da će u četvrtom kvartalu 2023. rast realnog BDP-a ubrzati na 3,3 posto, na krilima osobne potrošnje, ubrzanja rasta investicija te određene stabilizacije industrijske proizvodnje, pa bi tako rast BDP-a na razini cijele 2023. mogao iznositi 2,6 posto.

“Hrvatska po tome ostaje pri samom vrhu na razini EU-a, za što je u mnogome zaslužno robusno tržište rada te svojevrsni potrošački ‘boom’ koji će se još neko vrijeme nastaviti”, istaknuto je u najnovijoj HUP-ovoj publikaciji Fokus tjedna, koju je napisao glavni ekonomist HUP-a Hrvoje Stojić.

Sličnu stopu rasta BDP-a, od 2,5 posto, u HUP-u očekuju i u ovoj godini.

Obrazlažući očekivano ubrzanje rasta BDP-a u zadnjem lanjskom kvartalu, nakon što je gospodarstvo u trećem tromjesečju 2023. poraslo za 2,8 posto, iz HUP-a su istaknuli da su u četvrtom kvartalu obje ključne varijable značajno ubrzale rast, pa je tako trgovina na malo realno rasla dvostruko brže, 7,6 posto, dok je industrijska proizvodnja skočila za 1,6 posto, nakon pada za 0,5 posto u trećem lanjskom kvartalu.

Inače, industrijska proizvodnja zabilježila je u prosincu pad za jedan posto na godišnjoj razini, ali iz poslodavačke udruge ističu da ohrabruje snažan rast farmaceutske industrije, za 50 posto, te električne opreme, za 14,7 posto. S druge strane, trgovina na malo u prosincu je ostvarila snažan realni rast od čak 9,1 posto godišnje.

Do ljeta će inflacija pasti na oko tri posto

Državni zavod za statisiku (DZS) u četvrtak je objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u siječnju stopa inflacije iznosila 4,1 posto, što je najniža stopa inflacije od listopada 2021. godine, kada je iznosila 3,8 posto. Prema prvoj procjeni Eurostata, pak, godišnja stopa inflacije u siječnju mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u Hrvatskoj je iznosila 4,8 posto, dok je u cijeloj eurozoni prosječna stopa inflacije istodobno iznosila 2,8 posto.

Kako se navodi u HUP-ovoj analizi, godišnja stopa inflacije u siječnju u Hrvatskoj je pala zahvaljujući snažnom padu inflacije industrijskih neprehrambenih proizvoda te padu cijena energenata.

U HUP-u do ljeta očekuju pad stope inflacije na razinu od oko tri posto, uslijed slabljenja inflacije prehrambenih proizvoda, stabilizacije cijena nafte te ostalih energenata, kao i općenitog hlađenja agregatne potražnje najavljenog kroz snažan pad šestomjesečnih očekivanja prodajnih cijena u euro području.

Nakon prosječne stope inflacije od osam posto u prošloj godini, HUP za ovu godinu prognozira prosječnu stopu inflacije na razini od oko četiri posto, što je i dalje više od prosječne stope prognozirane za europodručje od oko 2,5 posto.

Iz HUP-a napominju da, iako se inflacija smiruje, to još uvijek ne znači da je potpuno obuzdana s obzirom na daljnji očekivani snažan realni rast plaća ove godine od oko šest posto, što je posebice podržano s 32-postotnim povećanjem mase plaća u javnom sektoru te kontinuiranim povećanjima primanja u uslužnim sektorima. Uz snažno povećanje plaća te ukupnih primanja, iz HUP-a očekuju i ubrzanu konvergenciju cijena usluga, koje su i dalje u prosjeku niže za 30 posto u odnosu na prosjek europodručja.

HUP poziva na konstruktivnu raspravu o smanjenju razlike cijena energenata

Kada je riječ o ovoj godini, iz HUP-a kažu da svjedočimo odgođenom pogoršanju uvjeta financiranja nakon blagotvornog utjecaja ulaska u europodručje, a na štetu privatnih investicija.

Osim izazovnijih uvjeta financiranja, ustvrdili su, na konkurentnost hrvatskih poduzeća nepovoljno utječu i više cijene energenata te nekonkurentan porezni tretman srednjih i viših plaća.

“S obzirom da su veleprodajne cijene plina i struje na horizontu od dvije godine oko dva puta više u odnosu na pretkrizno razdoblje, potencijalni ponovni snažan rast ‘spot cijena’ energenata zbog geopolitičkih rizika, kao i recesiju u europodručju u prvoj polovici ove godine, pozivamo na konstruktivnu raspravu o smanjenju razlike cijena energenata za poduzeća te kućanstva u sklopu budućeg dizajna tržišta električne energije – u korist konkurentnosti hrvatskih poduzeća”, napisali su iz HUP-a. (H)

You may also read!

wall

Svjetske burze porasle, inflacija u SAD-u popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer inflacija u SAD-u popušta, pa se očekuje da će

Read More...
nekretnine

Poduzetnici Zagrebačke županije sa 632,1 milijunom eura neto dobiti

Poduzetnici Zagrebačke županije u 2023. su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 632,1 milijun eura, što je rast od 63,7

Read More...
Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...

2 commentsOn HUP: U četvrtom kvartalu rast BDP-a bi mogao ubrzati na 3,3 posto

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY.

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY. //////////////////////

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design