HUP zatečen zatvaranjem prijava na COVID zajmove

In Krediti za poduzetništvo
hup

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zatečena je zatvaranjem prijava na COVID zajmove HAMAG BICRO-a i poziva Vladu da uzme u obzir sve zahtjeve zaprimljene 5. svibnja, osigura dodatna sredstva i objavi detaljne informacije o provedenom natječaju.

Direktor HUP-a Davor Majetić kaže da su poslodavci zatečeni “iznenadnim prestankom zaprimanja zahtjeva za COVID-19 natječaje”, posebno jer su samo dan ranije u suradnji s HAMAG-om proveli online radionicu na temu “Pojašnjavanja obrtnih zajmova za ublažavanje utjecaja COVID-19 na poslovanje malih i srednjih poduzetnika”.

“Mogućnost brzog zatvaranja natječaja nije bila niti spomenuta. Slijedom toga uputili smo zahtjev Vladi i nadamo se kako će žurno reagirati”, naglasio je Majetić.

Iz HAMAGA su Hini potvrdili da su još u utorak zatvorene prijave za COVID zajmove te da se danas zatvaraju i prijave za ESIF zajmove za obrtna sredstva, a otvorene su još prijave za zajmove za investicije.

Napominju da je, čim su spomenute kreditne linije otvorene, rečeno da su otvorene do kraja godine ili utroška predviđenog novca te da je ispunjeno potonje budući da je stiglo nekoliko tisuća prijava.

HUP pak, pozdravlja Vladinu odluku o povećanju zajmova za dodatnih 45 milijuna eura, ali upozorava kako će velik broj poduzetnika tek osjetiti posljedice pandemije, posebno proizvodnja i prerađivačka industrija, kao i sve projektno orijentirane djelatnosti koje su tijekom ožujka i travnja izvršavali ranije ugovorene narudžbe, a one su sada izostale.

Smatraju da je za ponovno pokretanje poduzetništva, posebno mikro i malog, ključno osigurati održavanje likvidnosti, jer je riječ o poduzećima i obrtima koji nemaju značajnije zalihe likvidnih sredstava obzirom na manji volumen poslovanja i niže profitne marže.

Stručnjak za potpore i EU fondove Antonio Erceg iz tvrtke Boost naglasio je da je COVID-19 zajam trenutno jedini alat koji priječi da veliki broj mikro poduzetnika ne prestane poslovati. Po njemu, njegovo brzo ukidanje nakon svega dvadeset dana, onemogućilo je mnoge tvrtke da se prijave jer su bile pred završetkom godišnjeg financijskog izvještaja za 2019.

“Sada poduzetnici ne mogu nikako doći do sredstava za isplatu plaća, zbog čega će uskoro doći do dodatnih masovnih otpuštanja. Izostanak likvidnih sredstava rezultat je nemogućnosti sklapanja novih poslova, ali istovremeno i posljedica nemogućnosti naplate već odrađenog posla”, ističe Erceg.

HUP smatra da je kriza izazvana COVID-19 pandemijom tek započela, pa da poruka sektoru malih i srednjih poduzetnika, koji čine preko 99 posto domaćeg gospodarstva, da se mjere za osiguranje opstanka poslovanja već ukidaju nije ni poticajna ni ohrabrujuća.

Poslodavci se nadaju da će Vlada udovoljiti zahtjevima, povećati alokaciju i transparentno objaviti kolika je vrijednost zaprimljenih zahtjeva, kao i okvirni datum kada su zahtjevi dosegli sto posto alokacije, kako bi poduzetnici imali detaljne i transparentne informacije za svoje poslovne odluke. (H)

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design