IEA predviđa usporavanje potražnje za naftom u 2024. godini

In Vijesti iz svijeta
nafta

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je da će rast potražnje za naftom u sljedećoj godini biti sporiji od prethodnih procjena, kao razloge navodeći slabe makroekonomske uvjete, usporeni oporavak nakon pandemije i sve širu uporabu električnih vozila.

Rast potražnje za naftom u 2024. će usporiti na milijun barela dnevno, navela je agencija sa sjedištem u Parizu u svom mjesečnom izvješću o tržištu nafte u kolovozu, a to je za 150.000 barela dnevno niže u odnosu na prethodnu prognozu.

“Globalni gospodarski izgledi i dalje su izazovni unatoč rastućim kamatnim stopama i strožim bankovnim kreditima, koji pritišću kompanije, a koje već imaju teškoća s usporenom proizvodnjom i trgovinom”, priopćila je IEA.

Smanjena ponuda podupire rast cijena nafte, pa se tako u četvrtak barelom sirove nafte u Londonu trgovalo iznad 88 dolara, po najvišoj cijeni od siječnja. IEA je upozorila da bi globalne zalihe mogle naglo pasti u ostatku 2023. godine, a to bi potencijalno još više potaknulo cijene.

U 2023. bi globalna potražnja za naftom trebala porasti za 2,2 milijuna barela dnevno, potaknuta zračnim prometom u sezoni odmora, povećanim korištenjem nafte pri proizvodnji električne energije i rastom kineskih aktivnosti u petrokemiji.

Ta je prognoza ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodnu procjenu IEA-e.

Procjenjuje se da će prosječna potražnja u ovoj godini iznositi 102,2 milijuna barela dnevno, a Kina će biti zaslužna za više od 70 posto rasta, unatoč zabrinutostima za gospodarsko zdravlje najveće svjetske naftne uvoznice.

Potražnja je u lipnju dosegnula rekordnih 103 milijuna barela dnevno. IEA je objavila da bi u kolovozu moglo doći do nove najviše razine.

OPEC je u svojoj mjesečnoj prognozi ponovio svoje procjene godišnje potražnje za naftom, očekujući rast za 2,25 milijuna barela dnevno u 2024. godini, u odnosu na 2,44 milijuna barela dnevno u 2023. godini.

Na strani ponude, proizvodnja je zadnjih mjeseci znatno usporila, zbog dobrovoljnih smanjenja iz Saudijske Arabije.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, zajedno poznati kao OPEC+, zalihe su počeli ograničavati krajem 2022. kako bi ojačali tržište, a u lipnju su ograničenja zaliha produljili na 2024.

Ako se održe trenutni ciljevi OPEC-a +, zalihe nafte mogle bi u trećem tromjesečju pasti za 2,2 milijuna barela dnevno i za 1,2 milijuna barela dnevno u četvrtom kvartalu, te potencijalno potaknuti još jedno povećanje cijena, predvidjela je IEA u petak. (H)

You may also read!

Dinko Lucić predsjednik Uprave PBZ-a i Zlatko Dalić

Izbornik Dalić i dalje brend ambasador PBZ Grupe i Premium Visa kartica

Zlatko Dalić i PBZ Grupa vjerno jedni uz druge. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i predsjednik Uprave Privredne banke

Read More...
wallstreet

Na Wall Streetu novi rekordi, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje

Read More...
nafta

Cijene nafte iznad 83 dolara, u fokusu OPEC+

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara pod utjecajem špekulacija da će vodeći proizvođači

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design