Ina grupa: Prihodi stabilni, neto dobit pala

In Tvrtke i tržišta
ina

Prihodi Ina grupe u prvom su tromjesečju ove godine iznosili 3,7 milijardi kuna, što je tri posto manje nego u isto vrijeme lani, dok je neto dobit iznosila tek milijun kuna u odnosu na 199 milijuna kuna iz prvog kvartala prošle godine, pokazuju podaci iz financijskog izvješća koje je Ina objavila u petak.

Prihodi Ina grupe u pravom su tromjesečju ostali na razini istog razdoblja lani i iznose 3,7 milijardi kuna, pri čemu je povećanje cijena neutraliziralo nešto niže količine proizvedene nafte i plina, ističu iz Ine.

Po podacima iz izvješća, EBITDA je iznosila 481 milijun kuna, što je smanjenje za 25 posto. CCS EBITDA neznatno je smanjena (za 7 posto), na 482 milijuna kuna, dok je neto novac iz poslovnih aktivnosti ostao snažan, na 337 milijuna kuna.

Iz Ine ističu kako su istraživanje i proizvodnja iskoristili pozitivno vanjsko okruženje s 29 posto većom ostvarenom cijenom ugljikovodika, zbog čega je EBITDA tog segmenta porasla za 14 posto, na 732 milijuna kuna.

CCS EBITDA bez jednokratnih stavki rafinerija i marketinga uključujući trgovinu na malo u prvom tromjesečju 2018. negativna (145 milijuna kuna). “Nepovoljno vanjsko okruženje zajedno s planiranim aktivnostima održavanja, zbog kojih Rafinerija nafte Rijeka nije radila, rezultiralo je nižom razinom prerade u rafineriji, što je također utjecalo na ukupan volumen prodaje”, navode iz Ine.

Napominju da je maloprodaja goriva ostala stabilna, dok je prodaja robe široke potrošnje nastavila rasti.

Predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott ističe kako je poslovanje grupe u prvom tromjesečju ostalo na razini prihoda sličnoj istom razdoblju prošle godine, “što predstavlja stabilan rezultat u volatilnom okruženju”.

“Iako je prvo tromjesečje obilježeno povoljnim okruženjem brent cijene nafte od oko 67 dolara za barel, rafinerijsko okruženje je bilo slabo te je došlo do smanjenja većine rafinerijskih marži u usporedbi s prvim tromjesečjem 2017. godine. Posljedica takvih zbivanja je da je rezultat rafinerija i marketinga negativan, na što je dodatno utjecala niža dostupnost postrojenja uslijed aktivnosti održavanja ključnih rafinerijskih postrojenja u Rijeci. Prodane količine trgovine na malo ostale su stabilne, uz konstantan porast prodaje robe široke potrošnje, u skladu sa strategijom proširenja ponude na Ininim maloprodajnim mjestima”, rekao je Áldott.

S druge strane, ističe da su Istraživanje i proizvodnja ostvarili bolje rezultate, gdje su veće ostvarene cijene, zajedno sa stalnim porastom domaće proizvodnje nafte, više nego nadomjestile prirodan pad polja u podmorju.

Áldott naglašava kako istraživački radovi na području Drava-02 napreduju kako je planirano.

“Slične razine kapitalnih ulaganja i više nego stabilna financijska pozicija predstavljaju dobru polaznu točku za budući rast”, poručuje Áldott.

Po podacima iz izvješća, kapitalna ulaganja u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosila su 196 milijuna kuna, što je 6 posto niže u odnosu na isto razdoblje lani.

Neto dug je istovremeno blago smanjen i iznosio je 1.254 milijuna kuna na kraju prvog tromjesečja 2018. godine s omjerom duga i kapitala ispod 10 posto. (H)

You may also read!

dragan-kovacevic

Na 10. Danima hrvatskog pršuta u Zagrebu izabran najbolji pršut

Na desetom izdanju manifestacije Dani hrvatskog pršuta, koja se danas i sutra održava u Zagrebu u organizaciji Klastera hrvatskog

Read More...
Ljepote Istre utkane u gourmet monografiju

Ljepote Istre utkane u gourmet monografiju

Maistra Hospitality Group, vodeća hrvatska turistička kompanija u luksuznom segmentu ponude, predstavila je vrhunsku monografiju „OKUSI ISTRE / FLAVOURS

Read More...
Top of the Funds

Dodijeljene nagrade Top of the Funds za rezultate u 2023. godini

Povodom Svjetskog dana investicijskih fondova, u Hrvatskoj gospodarskoj komori uručene su godišnje nagrade Top of the Funds za poslovne

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design