Industrija plastike svjesna je svojih obveza

In Konferencije / savjetovanja
plastika

Europska strategija za plastiku zahtijeva promjene ponašanja industrije, cijeloga lanca vrijednosti i promjene navika potrošača. Industrija plastike, svjesna problema i obveza koje joj je propisala Europska komisija, poziva sudionike u lancu vrijednosti na dijalog i suradnju kako bi „zatvorili krug“ te povećali ugradnju reciklata u nove proizvode.

Kako to postići, bila je tema 14. međunarodne online konferencije Kružno gospodarstvo u industriji plastike – aktivnosti u lancu vrijednosti. Konferencije se održavaju naizmjenično u Hrvatskoj i Sloveniji, a domaćin ovogodišnje konferencije je Udruženje industrije plastike i gume Hrvatske gospodarske komore.

„Pred industrijom plastike su novi izazovi zbog promjene regulative. Moramo uspostaviti snažnu i transparentnu suradnju između dionika u lancu vrijednosti. Konferencijom želimo nastaviti komunikaciju o tranziciji industrije plastike ka kružnome gospodarstvu. Važnost suradnje svakoga pojedinog sudionika u lancu vrijednosti je neophodna, stoga želimo zajedno kreirati plan budućih aktivnosti radi ispunjenja nacionalnih obveza, kao i obveza industrije,“ rekla je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac.

„Izazov je kako povećati udio reciklata u novim proizvodima i zaštititi okoliš. Industrija plastike je svjesna svojih obveza. Želimo uspostaviti nove poslovne modele, biti inovativni, zadržati plastiku u uporabi, ali u skladu s postavkama zelene ekonomije. U Sloveniji smo sigurni da će ova industrija biti važan dio našega gospodarstva, kao i u Hrvatskoj,“ rekla je generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Sonja Šmuc.

Darko Horvat iz Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja predstavio je Akcijski plan za kružno gospodarstvo za Hrvatsku. Naglasak je na smanjenju otpada i povećanju vrijednosti. Razdvajanje procesa stvaranja otpada od gospodarskoga rasta zahtijevat će značajan trud diljem cijeloga lanca vrijednosti i u svakome domu. U pogledu izvoza otpada iz EU, nužno je u najvećoj mogućnoj mjeri smanjiti mogućnost stvaranja otpada. Nakon nastanka, mora biti transformiran u resurse visoke kvalitete.

Planove za predsjedanje Vijećem EU po pitanju kružnoga gospodarstva predstavila je Regina Dube iz njemačkoga Federalnoga ministarstva okoliša. Najvažniji dio je akcijski plan kružnoga gospodarstva i sastanak zemalja članica EU po ovom pitanju u prosincu, pri čemu je cilj oporavak Europe učiniti kružnim i zelenim. Jedna od stavki za strateški pristup ključnim lancima vrijednosti su ambalaže i plastika. „Planiramo međunarodnu radionicu 26. studenoga o reciklatima u ambalaži te izazovima i rješenjima. Nužno je da na razini EU kreiramo dobar okvir koji se može primijeniti u nacionalnim zakonodavstvima te pozivamo sve zainteresirane da se uključe u diskusiju,“ rekla je Dube.

Konferencija je bila namijenjena svim dionicima u lancu vrijednosti: proizvođačima i prerađivačima plastike, sakupljačima i obrađivačima plastičnog otpada, nositeljima robnih marki, predstavnicima nadležnih tijela, lokalnoj upravi i samoupravi, znanstvenoj zajednici, programerima i dizajnerima, potrošačima, nevladinim organizacijama i svima zainteresiranima.

Organizatori konferencije su Hrvatska gospodarska komora, Udruženje industrije plastike i gume, Gospodarska zbornica Slovenije, GIZ Grozd Plasttehnike Slovenija te europsko udruženje proizvođača polimernih materijala PlasticsEurope.

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design