Industrijska proizvodnja porasla osmi mjesec zaredom

In Statistika
industrija

U Hrvatskoj je u srpnju industrijska proizvodnja porasla osmi mjesec zaredom, za gotovo 4 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu da je industrijska proizvodnja u srpnju pala 1,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na srpanj prošle godine porasla 3,9 posto.

To je sporiji rast nego u lipnju, kada je proizvodnja na godišnjoj razini skočila 8,3 posto, no to je već osmi mjesec zaredom kako se oporavlja.

„Rast obujma industrijske proizvodnje nastavljen je i tijekom srpnja, iako sporijom dinamikom u odnosu na prethodne mjesece, kada je snažniji godišnji rast bio i rezultat niske prošlogodišnje baze”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Rast proizvodnje u srpnju na godišnjoj razini zabilježen je u tri od pet sektora, a najviše, za 13,1 posto, u proizvodnji energije.

S rastom od 4,2 posto slijedila je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda ojačala 2,8 posto.

S druge strane, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala je na godišnjoj razini za 4,7 posto, a proizvodnja intermedijardnih proizvoda za 4,1 posto.

Oporavak od koronakrize

Nakon što je u prošloj godini zbog koronakrize industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto, u prvih sedam mjeseci ove godine porasla je za 8,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Povoljni trendovi uzrokovani jačanjem inozemne i domaće potražnje potvrđeni su i kumulativnom stopom rasta za razdoblje od siječnja do srpnja, potvrđujući snažan doprinos rastu i oporavku gospodarstva”, ističu analitičari RBA.

Podaci o nastavku rasta industrijske proizvodnje, kao i nedavni podaci o daljnjem rastu potrošnje u maloprodaji, ukazuju na daljnji oporavak gospodarstva od koronakrize.

Prošloga je tjedna DZS objavio da je u drugom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) skočio rekordnih 16,1 posto na godišnjoj razini, što je bio njegov prvi rast nakon četiri kvartala pada.

„Iako će epidemiološka slika i dalje utjecati na dinamiku gospodarskog oporavka, rast inozemne i domaće potražnje, ali i indeks poslovnih očekivanja u industriji koji je u srpnju dodatno porastao približivši se razinama iz 2019., potvrđuju naša očekivanja o solidnom nastavku rasta obujma industrijske proizvodnje i do kraja godine”, zaključuje se u analizi RBA. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design