Investicijski plan za Europu: 25 milijuna eura za inovativna hrvatska mala i srednja poduzeća

In Financije i gospodarstvo
PBZ i EIF

Europski investicijski fond (EIF) će podržati Privrednu banku Zagreb (PBZ) ugovorom o garanciji za portfelj od 25 milijuna eura novih kredita za inovativna mala i srednja poduzeća (MSP) te manja srednje kapitalizirana poduzeća (do 500 zaposlenih).

EIF garancija je osigurana putem Investicijskog plana za Europu (Junckerov plan), kroz Innovfin SME garantni program, uspostavljen od strane EIF-a, koji je dio grupe Europske investicijske banke (EIB), i Europske komisije.

Innovfin garancija omogućuje inovativnim MSP-ovima i malim srednje kapitaliziranim poduzećima da se zadužuju po povoljnijim uvjetima od trenutno važećih na hrvatskom bankarskom tržištu, odnosno krediti uključeni u Innovfin portfelj će omogućiti MSP-ovima da rastu, kreiraju inovacije i otvaraju nova radna mjesta.

Carlos Moedas, povjerenik EU za istraživanja, znanost i inovacije, izjavio je: “Pozdravljam novi ugovor podržan Junckerovim planom i Obzorom 2020 u Hrvatskoj, koji donosi nova sredstva za financiranje inovativnih hrvatskih malih i srednjih tvrtki, a to je često točno ono što im je potrebno da bi lansirali svoje nove proizvode, integrirali inovativne procese, stvorili nova radna mjesta i proširili poslovanje izvan lokalnog tržišta.”

Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a i predsjedavajući EIF-ove Upravnog odbora, izjavio je: “Potpora inovacijama i MSP-ovima jedan je od top prioriteta za EIF i EIB grupu. Inovacije i MSP-ovi su presudni za Hrvatsku i Europsku uniju u nastojanjima da se poboljša i održi konkurentnost na lokalnom i globalnom tržištu, kreiraju nova radna mjesta i stvore uvjeti za održivi ekonomski razvoj. Drago nam je da smo u PBZ-u pronašli pouzdanog partnera za tako bitan zadatak.”

Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb, izjavio je: “Privredna banka Zagreb dugi je niz godina vrlo aktivna u uspostavljanju i podržavanju programa usmjerenih na razvoj SME segmenta, te nastoji što je više moguće pridonijeti snažnom rastu malih i srednje velikih poduzeća u zemlji. Banka je to potvrdila sudjelujući u programu COSME a sada u InnovFin programu putem kojeg će se inovativnim SME klijentima dodatno olakšati pristup izvorima financiranja i omogućiti povoljnije kreditiranje“.

O EIF-u
Europski investicijski fond (EIF) je dio grupe Europske investicijske banke. Njegova središnja misija je podržati europska mikro, mala i srednja poduzeća (SME), pomažući im u lakšem pristupu financijama. EIF dizajnira i razvija instrumente za financiranje osnutka i rasta poduzeća, jamstva i instrumente za mikro financiranje koji su namijenjeni upravo ovom tržišnom segmentu. U toj ulozi, EIF promiče ciljeve EU-a u potpori inovacijama, istraživanju i razvoju, poduzetništvu, rastu i zapošljavanju. Više informacija o EIF-ovom radu unutar Plana ulaganja za Europu moguće je naći ovdje.

O PBZ-u:
Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ), članica grupe Intesa Sanpaolo, druga je po veličini bankarska grupacija u Hrvatskoj, s više od 1,6 milijuna klijenata i razgranatom poslovnom mrežom od 192 poslovnice u zemlji. Pored osnovnih bankarskih usluga PBZ Grupa nudi raznoliku paletu specijaliziranih usluga, uključujući leasing, kartično poslovanje, poslovanje s nekretninama i upravljanje imovinom. www.pbz.hr

O Innovfin
Europska komisija i EIB grupa su u 2014. godini lansirale Innovfin – EU Finance for Innovators program kako bi ponudile novu generaciju financijskih instrumenata i savjetničkih usluga te pomogla inovativnim tvrtkama da lakše dođu do sredstava za financiranje diljem Europe i šire. Više informacija je dostupno ovdje.

O Investicijskom planu za Europu (EFSI)
Investicijski plan za Europu (Junckerov plan) je jedan od ključnih EU koraka u poticanju investicija u Europi, u stvaranju radnih mjesta i poticanju rasta. U tu svrhu će se razboritije koristiti novi i postojeći financijski resursi. EIB Grupa igra ključnu ulogu u ovom investicijskom planu.

S jamstvima Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI), EIB i Europski investicijski fond (EIF) mogu preuzeti veći udio rizika u projektima, potičući privatne investitore na sudjelovanje u tim projektima. Prvobitno je namjera bila putem EFSI-ja pokrenuti ulaganja od 315 milijardi eura diljem Europske unije tijekom razdoblja od tri godine, do sredine 2018. godine.

U prosincu 2017. godine Europski parlament i države članice postigli su sporazum o produženju trajanja EFSI-a do 2020. godine i povećanju financijskih sredstava na 500 milijardi eura. Osim EFSI-ja, nova EIAH savjetodavna platforma pomaže promotorima projekata javnog i privatnog sektora da profesionalnije strukturiraju investicijske projekte. Plan ulaganja također bi trebao stvoriti takvo EU regulatorno okruženje koje je naklonjenije ulaganjima.

Do studenog 2018. godine Junckerov plan već je mobilizirao 360 milijardi eura dodatnih ulaganja, uključujući više od milijardu eura u Hrvatskoj, s 850 000 malih i srednjih poduzeća koje imaju koristi od lakšeg pristupa financiranju.

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design