Jamnica lani s gubitkom od 3,5 milijardi kuna, Ledo 2,8 milijardi kuna

In Tvrtke i tržišta
jana

Jamnica za prošlu godinu iskazuje gubitak prije oporezivanja od 3,5 milijardi kuna, Ledo 2,8 milijardi kuna, a Zvijezda 694 milijuna kuna, pokazuju podaci iz revidiranih financijskih izvješća tih tvrtki, čiji su gubici ponajprije rezultat knjiženja rezervacija za jamstva koje su te tvrtke dale Agrokoru i njegovim povezanim društvima.

Jamnica s gubitkom od 3,5 milijardi kuna

Tako Jamnica za prošlu godinu iskazuje gubitak prije oporezivanja od 3,5 milijardi kuna, u odnosu na gubitak od 284,3 milijuna kuna iskazan 2016. godine.

Taj je gubitak ponajprije posljedica knjiženja rezervacija za izdana financijska jamstva u iznosu od 3,1 milijardu kuna, kao i ispravka vrijednosti potraživanja od povezanih društava u iznosu od 648 milijuna kuna.

Naime, iz Jamnice navode da je sukladno nagodbi koju je 6. srpnja potvrdio Trgovački sud u Zagrebu, Uprava te tvrtke knjižila rezervacije za obvezu po jamstvima po procijeni u EPM modelu (Entity Priority Model) u iznosu od 3,89 milijardi kuna.

Po podacima iz izvješća, ukupni prihodi Jamnice u 2017. godini iznosili su 1,4 milijarde kuna, što je 7 posto manje nego godinu prije.

Ukupni su pak rashodi iznosili 4,9 milijardi kuna i značajno su viši nego 2016. godine kada su iznosili 1,8 milijardi kuna.

Iz Jamnice navode i kako operativna dobit normalizirana za jednokratni efekt knjiženja rezervacija za izdana jamstva i ispravaka vrijednosti potraživanja iznosi 268,6 milijuna kuna i za 30 posto je veća nego 2016.

Revizorsko izvješće za Jamnica grupu, koja obuhvaća još osam društava među kojima i Sarajevski kiseljak, Mg Mivelu ili Roto dinamic, pokazuje da je grupa za prošlu godinu iskazala gubitak prije oporezivanja u iznosu od 4,16 milijardi kuna, dok je gubitak u 2016. iznosio 255,6 milijuna kuna.

Po podacima iz konsolidiranog izvješća, Jamnica grupa je lani ostvarila ukupni prihod od 2,6 milijardi kuna, što je 3,4 posto manje nego godinu prije, dok su ukupni prihodi značajno porasli, s 2,91 milijardu kuna 2016. na 6,77 milijardi kuna 2017. godine.

Tvrtke unutar Jamnica grupe ukupno su uknjižile obvezu po jamstvima po procjeni u EPM modelu od 4,68 milijardi kuna.

Gubitak Leda 2,85 milijarde kuna

Ukupni gubitak Leda prije oporezivanja iznosio je 2,85 milijardi kuna, dok je dobit prije oporezivanja bez utjecaja jednokratnih troškova iznosila 152,9 milijuna kuna, a prethodne godine 248,5 milijuna kuna.

Ukupni prihod je u 2017. godini iznosio 1,07 milijardi kuna, što je 18 posto manje nego godinu ranije. Poslovni prihodi Leda u 2017. godini bili su na razini od 1,05 milijardi kuna, a pad od 12 posto u odnosu na 2016. posljedica je nedostatka likvidnosti na početku 2017. godine, kaže se u izvješću.

Ukupni rashodi iznosili su 3,89 milijardi kuna, u odnosu na 1,61 milijardu kuna u 2016. godini. Osnovni razlog porasta troškova je knjiženje troškova rezerviranja za jamstva po kreditima sklopljenim prije otvaranja postupka izvanredne uprave, kaže se u izvješću.

Izuzme li se taj jednokratni trošak, poslovni rashodi su bili na razini 1,33 milijarde kuna.

Sukladno nagodbi unutar postupka izvanredne uprave u Agrokoru, u Ledu je knjižena obveza po jamstvima po procijeni u EPM modelu u iznosu od gotovo 3,15 milijardi kuna.

Knjiženjem tih jamstava Ledo je postao insolventan, s obzirom da nije zadovoljio zahtjevanu adekvatnost kapitala. Samim time, poslovanje društva će se, sukladno nagodbi, nastaviti osnivanjem novog hrvatskog društva koje neće biti pravni slijednik postojećeg društva, a na koje će se prenijeti sva imovina, svi ugovori, zaposlenici, dozvole i obveze nastale nakon postupka izvanredne uprave, napominje se u izvješću.

Gubitak prije poreza Ledo grupe, u kojoj je uz maticu još devet društava kćeri, prema konsolidiranim podacima, za 2017. godinu iznosio je 3,24 milijarde kuna.

Normalizirana dobit prije oporezivanja, bez utjecaja jednokratnih troškova te bez troškova rezerviranja za obveze s osnova jamstava, iznosi 294,9 milijuna kuna, ističu iz Leda.

Naime, kako navode u izvješću, iznos troškova rezerviranja za jamstva na ime kreditnih obveza po EPM modelu namirenja, a koji je teretio račun dobiti i gubitka iznosio je 3,06 milijardi kuna. Riječ je o jamstvima nastalim prije otvaranja postupka izvanredne uprave dok su jamstva za kredit koja je ugovorila izvanredna uprava knjižena na teret zadržane dobiti u skladu s međunarodnim računovodstvenim standardima, napominje se u izvješću.

Zvijezda s gubitkom od 694,2 milijuna kuna

Zvijezda je, prema nekonsolidiranom izvješću, u 2017. godini imala gubitak od 694,2 milijuna kuna, dok je godinu ranije gubitak iznosio 125 milijuna kuna.

Lani je Zvijezda ostvarila 701,2 milijuna kuna ukupnih prihoda, pri čemu su prihodi od prodaje proizvoda i usluga na domaćem tržištu iznosili 513,3 milijuna kuna, a na inozemnom 171,5 milijuna kuna.

Poslovni prihodi smanjeni su na godišnjoj razini za 12 posto, najvećim dijelom zbog prekida ugovora distribucije nekih vrsta trgovačke robe, kaže se u izvješću.

Ukupni rashodi Zvijezde lani su iznosili 1,39 milijardi kuna i za 51,4 posto su veći nego 2016. godine.

Zvijezda je, prema računu dobiti i gubitka, za 2017. godinu iskazala rezerviranja u iznosu od 384,6 milijuna kuna.

Konsolidirano izvješće pokazuje da je Zvijezda grupa za prošlu godinu iskazala gubitak od 711,3 milijuna kuna.

No, operativana odnosno dok dobit prije kamata, poreza, amortizacije i otpisa (EBITDA) iznosila je 63,2 milijuna kuna.

Zvijezda grupa je u računu dobiti i gubitka iskazala rezerviranja u iznosu od 397 milijuna kuna.

Žitnjak: gubitak 67 milijuna kuna

Žitnjak je u prošloj godini poslovalo s gubitkom od 67,15 milijuna kuna, dok je gubitak godinu ranije iznosio 30,29 milijuna kuna.

Ukupni prihodi Žitnjaka u iznosu od 35,2 milijuna kuna su u odnosu na 2016. godinu smanjeni za 18,3 posto, dok su ukupni rashodi porasli za 40,3 posto, na 102,4 milijuna kuna.

Po podacima iz revizorskog izvješća, ukupna potencijalna jamstva Žitnjaka za kredite Agrokora i povezanih društava iznose 8,4 milijarde kuna, što uključuje nominalni iznos po roll up kreditu i sve prijavljene osporene i neosporene tražbine u kojim je tvrtka bila jamac/sudužnik. Sukladno nagodbi Žitnjak je uknjižio jamstva u iznosu od 1,7 milijuna kuna prema raspodjeli utvrđenoj po EPM modelu, a taj se iznos odnosi na obveze za jamstva po roll up kreditu.

Reviziju godišnjih izvješća tvrtki iz sastava Agrokora za 2017., kao i godinu ranije obavila je revizorska kuća PricewaterhouseCoopers (PwC).

Kao ključna revizijska pitanja u svojim izvješćima navodi rezerviranja za izdana jamstva, a kod nekih tvrtki i pitanje umanjenja vrijednosti potraživanja po danim zajmovima povezanim društvima i potraživanja od povezanih društava.

Stekli smo razumijevanje o uvjetima izdanih jamstava i procijenili postoji li sadašnja obveza koja proizlazi iz prošlih događaja. Također smo razmatrali događaje nastale nakon izvještajnog razdoblja kao što je postizanje dogovora o nagodbi s vjerovnicima grupe u srpnju 2018. godine, napominju revizori.

Dodaju i da su usporedili iznose priznate u financijskim izvještajima za izdana otvorena jamstva na dan 31. prosinca 2017. godine u odnosu na vrijednost nagodbe s vjerovnicima, a sukladno EPM modelu. Zaključili smo da rezerviranja za izdana jamstva ne zahtijevaju značajna usklađenja na dan 31. prosinca 2017. godine i da su objave povezanih potencijalnih obveza primjerene u ovim okolnostima, ističu iz PwC-a u primjerice revizorskom izvješću Jamnice.

Ta tvrtka u svom izvješću podsjeća i da će se sukladno nagodbi poslovanje Jamnice, kao i drugih tvrtki iz sastava Agrokora, nastaviti osnivanjem novog hrvatskog društva koje neće biti pravni slijednik postojećeg društva, a na koje će se prenijeti sva imovina, svi ugovori, zaposlenici, dozvole i obveze nastale nakon postupka izvanredne uprave. (H)

You may also read!

dalmatia

U Segetu Donjem otvoren prvi Dalmatia Boat Show

U Marini Baotić​ u Segetu Donjem, nedaleko Trogira u četvrtak je otvoren prvi ​međunarodni sajam nautike Dalmatia Boat Show,

Read More...
Valamar

Valamar i SeekandHit osvojili nagradu za najbolju digitalnu kampanju u Hrvatskoj

Valamar i agencija za digitalni marketing SeekandHit osvojili su nagradu za najbolju digitalnu kampanju, Best in Show, na dodjeli

Read More...
JANAF

Konferencija Janafa: Uložit će se 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike

Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design