Kako pretvoriti podatke, znanja i resurse u tehnologiju za zaštitu Jadrana

In Konferencije / savjetovanja
Radoš

Održana završna konferencija strateškog projekta InnovaMare. Razvoj tehnologija za zaštitu Jadrana nastavlja se kroz novoosnovani Digitalni inovacijski hub InnovaMare u Šibeniku.

“Tehnologija je ključ očuvanja i zaštite Jadranskog mora. No, inovacije ne nastaju u izolaciji već suradnjom i povezivanjem, a potrebni su i značajni resursi kako bi se ostvarili konkretni pomaci. Želimo pretvoriti podatke, znanja i resurse u tehnologiju kojom ćemo transformirati sektor plavog gospodarstva, pri čemu je posebno ključno povezivanje znanosti i gospodarstva”, poručio je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš danas u Šibeniku na završnoj konferenciji strateškog Interreg projekta InnovaMare, čiji je HGK nositelj.

Projekt InnovaMare osmišljen je kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe praćenja, kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru. Vrijedan je 5,6 milijuna eura, a njegov partnerski konzorcij čini 14 partnera iz Hrvatske i Italije.

Konferencija je održana u Veleučilištu u Šibeniku, čiji je prodekan za poslovanje Frane Urem istaknuo da projekt InnovaMare predstavlja ključnu inicijativu koja spaja akademsku zajednicu i gospodarstvo s ciljem razvoja inovativnih tehnoloških rješenja za kontrolu onečišćenja u Jadranskom moru.

“Kroz ovaj projekt, zajedno radimo na uspostavi modela inovacijskog ekosustava koji će potaknuti suradnju i razmjenu znanja između poduzeća, istraživačkih institucija i obrazovnih ustanova. Naš fokus je na očuvanju biološke raznolikosti i održivosti Jadranskog mora te stvaranju boljih uvjeta za budući razvoj plave ekonomije. InnovaMare je prilika da zajedno stvorimo pozitivne promjene i ostvarimo dugoročne koristi za našu zajednicu i okoliš”, rekao je Urem.

Na konferenciji je voditelj projekta InnovaMare, Mateo Ivanac iz HGK, predstavio ključne rezultate projekta: novoosnovani Digitalni inovacijski hub u Šibeniku koji će pružiti adekvatnu infrastrukturu, opremu i ljudske resurse za razvoj novih tehnologija za zaštitu Jadrana i Living lab, laboratorij za testiranje inovativnih tehnologija u prirodnom okruženju, zbog čega je i odabran Šibenik kao lokacija koja na maloj udaljenosti omogućava različite uvjete testiranja (more, jezero, rijeka).

Osnivači DIH-a InnovaMare su Hrvatska gospodarska komora, Šibensko-kninska županija, Institut Ruđer Bošković i Sveučilište u Zadru, a njime će upravljati Mateo Ivanac iz HGK.

“Projekt Innovamare je iznimna inicijativa i čast nam je biti dio nje. Kao jedan od osnivača DIH-a InnnovaMare, veseli nas sljedeća faza primjene koja će se realizirati kroz ovu organizaciju. Projekt je obećanje bolje budućnosti, koji će imati značajan utjecaj na transformaciju našeg gospodarstva i društva. Pomoći će nam kreirati nove prilike za plavo gospodarstvo, temeljene na inovacijama i suradnji”, poručila je zamjenica župana Šibensko-kninske županije Iris Ukić Kotarac.

“Hrvatska i Italija imaju direktnu poveznicu i prirodno su naslonjene jedna na drugu zahvaljujući Jadranu, koji nam, kada je u pitanju plava ekonomija, nudi velik potencijal. EU fondovi su ovdje dodatna poluga koja pruža vrlo dobre mogućnosti financiranja projekata, a jedan od takvih je InnovaMare o kojem je danas bilo riječi na konferenciji u Šibeniku. Radi se o vrijednoj suradnji hrvatskih i talijanskih partnera koju je Europska unija sufinancirala s 4,7 milijuna eura. Ovakvi projekti doprinose plavom rastu čitavog europskog gospodarstva i veseli činjenica da Hrvatska i Italija zajednički rade velike stvari, posebno kad je u pitanju očuvanje ekosustava našeg Jadrana”, izjavio je ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić.

“Program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2021.-2027. zauzeo je jasni stav u vezi plavog gospodarstva kao vitalnog resursa za Italiju i Hrvatsku, istovremeno uzimajući u obzir izazove prekomjernog ribolova, zagađenja i klimatskih promjena. Naš program definira plavo gospodarstvo kao korištenje morskih resursa zajedničkog Jadranskog mora na održiv način u svrhu poticanja gospodarskog rasta, poboljšanja životnih uvjeta stanovnika, unaprjeđenja mogućnosti za zapošljavanje te održavanja zdravih morskih ekosustava“, rekao je predstavnik Zajedničkog tajništva programa Interreg Italija-Hrvatska Hrvoje Grancarić.

Ususret završnoj konferenciji projekta od 8. do 12. svibnja u Šibeniku održana je i InnovaMare Akademija, u sklopu koje su studenti iz svih dijelova Hrvatske učili o digitalnoj i zelenoj transformaciji te uporabi tehnologije za zaštitu morskih resursa i plavog gospodarstva. Akademija je bila interdisciplinarna, uključujući područja i kao što su biologija mora, oceanografija, zaštita okoliša, gospodarstvo i održivi razvoj, a polaznicima su svečano uručene potvrde o sudjelovanju u sklopu konferencije.

O projektu

Projekt InnovaMare osmišljen je kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe praćenja, kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru. Vrijedan je 5,6 milijuna eura, a njegov partnerski konzorcij čini 14 partnera iz Hrvatske i Italije. HGK je nositelj projekta. Jedan od glavnih izazova projekta InnovaMare je kroz multidisciplinarni pristup i suradnju javnog i privatnog sektora, potaknuti razvoj novih alata, procesa i tehnologija i doprinijeti povećanju konkurentnosti u području Plavog gospodarstva.

Nastala kao rezultat suradnje partnera na projektu, u sklopu projekta InnovaMare već je razvijeno nekoliko robotsko-senzorskih rješenja: dva robota Korkyra (za nadzor ribogojilišta) i SWAMP (za praćenje okolišnih parametara u močvarama) te sustav pametnih plutača koje će pratiti kvalitetu mora.

You may also read!

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Vođe su zabrinuti zbog nedostatka razumijevanja, poslovne strategije te nedovoljne količine podataka i pripremljenosti za regulaciju; dok su primarni

Read More...
IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA potiče sve kupce koji posjeduju VARMFRONT prijenosni punjač od 10 000 mAh (broj modela E2038) s oznakom datuma

Read More...
Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi, najavljeno

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design