Kappa Star Limited nastavlja povećavati udjel u Krašu – prešao prag od 10 posto

In Tvrtke i tržišta
kras

Kappa Star Limited, ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića, nastavlja povećavati svoj udio u Krašu, a u utorak je putem Zagrebačke burze i službeno objavljeno da je ta tvrtka krajem prošlog tjedna prešla prag od 10 posto odnosno da drži 12,45 posto dionica Kraša.

Ciparska je tvrtka izvijestila da je kupnjom dionica na Zagrebačkoj burzi u četvrtak, 19. rujna prešla prag od 10 posto odnosno da s tim datumom na skrbničkom računu kod Raiffeisen bank Austria drži ukupno 186.653 dionice ili 12,455 posto dionica Kraša.

Dionice te kompanije u fokusu su ulagača od 9. rujna kada je najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija braća Pivac, najavila ponudu za preuzimanje.

Od tada dionice Kraša ponajviše kupuje upravo Šaranovićeva tvrtka Kappa Star Limited, koja je prošli tjedna objavila da je prešla prag od pet posto, a sada i od 10 posto. S obzirom na intenzivnu trgovinu dionicama Kraša i nakon 19. rujna te vremenski pomak s kojim se pri Središnjem klirinško depozitarnom društvu (SKDD) vide promjene vlasničkih udjela, za očekivati je da je taj udjel i veći od sada službenih 12,455 posto.

No, mediji pišu da su se u kupnju uključili i drugi investitori s obzirom da su među deset najvećih dioničara još dva skrbnička računa, oba kod Zagrebačke banke. Prema zadnjim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva, na jednom skrbničkom računu kod Zagrebačke banke trenutno je 1,89 posto dionica Kraša, a na drugom 0,40 posto.

Intenzivno trgovanje dionicama Kraša pratio je i osjetan rast njene cijene pa tako primjerice burzovni podaci pokazuju da je njena zadnja cijena na burzi 4. rujna iznosila 382 kune, da bi joj se tijekom prošlog tjedna cijena kretala u rasponu od 600 do 920 kuna. Jučer je, pak, uz promet od 68,6 milijuna kuna, dionica Kraša trgovanje zaključila uz cijenu od 995 kuna, a tijekom dana bila je i na povijesno najvišoj razini, jer se u jednom trenutku njome trgovalo po cijeni od 1.000 kuna.

Dionica Kraša u fokusu je od prije dva tjedna, kada je Mesna industrija braća Pivac, koji ima 30,73 posto dionica Kraša, najavila ponudu za preuzimanje.

Pritom su iz Pivca napomenuli da su započeli pregovore s Kraš ESOP-om s ciljem uspostavljanja odnosa zajedničkog preuzimanja dionica Kraša, ali i najavili da, u slučaju da se odnos zajedničkog djelovanja iz bilo kojeg razloga ne uspostavi, samostalno namjeravaju objaviti ponudu za preuzimanje Kraša.

Kraš je, inače, poznat po svom programu radničkog dioničarstva (ESOP) pa je i društvo Kraš ESOP drugi najveći pojedinačni dioničar, koji drži 18,45 posto dionica Kraša, a o prijedlogu zajedničkog djelovanja s braćom Pivac treba odlučiti skupština Kraš ESOP-a, koja se treba održati 30. rujna.

Treći je najveći dioničar sada Kappa Star Limited s 12,455 posto dionica, a slijedi trezorski račun Kraša na kojem je 5,09 posto dionica.

Naime, danas je Kraš objavio da je u razdoblju od 5. do 9. rujna kupoprodajom stekao u trezor društva 258 dionica, što daje 0,01722 posto udjela u temeljnom kapitalu, pa je tako na trezorskom računu tvrtke uknjiženo 76.334 dionica, što daje ukupno 5,09362 posto udjela. (H)

You may also read!

Dinko Lucić predsjednik Uprave PBZ-a i Zlatko Dalić

Izbornik Dalić i dalje brend ambasador PBZ Grupe i Premium Visa kartica

Zlatko Dalić i PBZ Grupa vjerno jedni uz druge. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i predsjednik Uprave Privredne banke

Read More...
wallstreet

Na Wall Streetu novi rekordi, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje

Read More...
nafta

Cijene nafte iznad 83 dolara, u fokusu OPEC+

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara pod utjecajem špekulacija da će vodeći proizvođači

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design