Zaklada Adris: U trinaestom natječajnom ciklusu više od tri milijuna kuna za izvrsnost i znanje

In DOP
Zaklada Adris: U trinaestom natječajnom ciklusu više od tri milijuna kuna za izvrsnost i znanje

Odlukom Zakladne uprave o dodjeli donacija i stipendija, Zaklada Adris zaključila je ovogodišnji, trinaesti natječajni ciklus. Najveća korporativna zaklada u ovom dijelu Europe, za projekte i stipendiste iz programa Znanje i otkrića te Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota i u ovom će natječajnom ciklusu izdvojiti novih više od tri milijuna kuna.

Predsjednik Zakladne uprave, Korado Korlević je, na zajedničkoj sjednici Zakladne uprave i zakladnih vijeća, izvijestio kako je na ovogodišnji natječaj pristiglo više stotina prijava. U skladu s prioritetima, mjerilima i načinom dodjele sredstava za programe i stipendije propisanih pravilnikom Zaklade Adris, Zakladna je uprava na prijedlog zakladnih vijeća podržala vrijedne znanstvene i kulturne projekte te izvrsne učenike i studente.

Nakon što je zahvalio članovima Zakladne uprave i vijeća na zahtjevnom i odgovornom poslu vrednovanja i odabira projekata, predsjednik Korado Korlević je rekao: „Zaklada Adris stalno unapređuje svoje djelovanje. U ovom smo natječajnom ciklusu zauzeli pristup koji je inovativan u zakladništvu u nas, pri čemu smo, primjerice iz područja Znanje i otkrića odabrali važne interdisciplinarne projekte koji isprepliću nekoliko znanstvenih područja čiji će rezultati, vjerujemo, izazvati velik interes u znanstvenoj zajednici na nacionalnoj ali i globalnoj razini. Zaklada je svjesna gorućih tema u hrvatskom društvu, pa će i ove godine, uz ostalo, poduprijeti projekte vezane uz unapređenje zdravlja, očuvanje hrvatskog identiteta i baštine te zaštite prirode i autohtonih vrsta. Posebno obvezuje velik broj prijava uspješnih učenika i studenata pa ćemo i ove godine nagraditi znanje i izvrsnost dodjelom stipendija najboljima.“

Između odabranih znanstveno-istraživačkih projekata ističe se projekt RONNA (RObotska NeuroNAvigacija) Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s neurokirurzima Zavoda za neurokirurgiju Kliničke bolnice Dubrava, a usmjeren je na povećanje sigurnosti i preciznosti stereotaktičkih neurokirurških zahvata primjenom robotske tehnologije, skraćivanje vremenskog trajanja operacije i smanjivanje invazivnosti zahvata.

Danas već četvrta generacija RONNE redovito operira u KB Dubrava a donacija Zaklade Adris omogućit će nadogradnju sustava i razvoj autonomne mobilne platforme opremljene vlastitim pogonom, sustavima prostorne percepcije i upravljanjem baziranim na principima umjetne inteligencije. Tim stručnjaka iz KB Dubrava paralelno će provesti detaljnu analizu primjene i točnosti robotskog sustava RONNA u in vitro uvjetima na novo konstruiranom fantomu te analizirati usporedbu sa stereotaktičkim sustavom baziranim na okviru.

U ovom natječajnom ciklusu dodijeljeno je 11 novih stipendija. Uz to, i ove će godine biti omogućen nastavak stipendiranja onim stipendistima koji su nastavili postizati izvrsne rezultate. Ukupno će za projekte i stipendije iz programa Znanje i otkrića ove godine biti izdvojeno više od 1,5 milijuna kuna.

Odabrano je osam projekata iz područja Baština i deset projekata iz područja Stvaralaštvo. Uz potporu Zaklade Adris, primjerice, jedan od naših najpoznatijih i najsvestranijih glazbenika, skladatelj i pijanist Matej Meštrović, nakon svjetske premijere Dunavske rapsodije u Carnegie Hallu u New Yorku, priprema novi projekt u suradnji s Londonskim simfonijskim orkestrom i američkom izdavačkom kućom PARMA Recordings.

Njegova nova skladba “Pleter” za glasovir i simfonijski orkestar bit će snimljena sa LSO-om u Londonu u izdanju PARMA Recordings, a distribuirat će je najveći međunarodni distributer NAXOS. Skladba je inspirirana hrvatskom narodnom baštinom, te hrvatsku kulturu stavlja u svjetski kontekst.

Odabrani su i projekti iz područja Ekologija, a dodijelit će se i vrijedne donacije iz područja Dobrota. Potpuni popis dobitnika sredstava u ovom natječajnom ciklusu Zaklade Adris bit će dostupan u srijedu 25. rujna 2019. na službenim stranicama Zaklade.

Podsjetimo, Zaklada je, uključivši i ovaj donacijski ciklus, dosad dodijelila gotovo 50 milijuna kuna. Kao što je u prigodi osnivanja Zaklade istaknuo predsjednik Uprave Adris grupe, mr.sc. Ante Vlahović „izvrsnost, a ne prosječnost; inovativnost i važnost za opće dobro ključni su u odabiru projekata koje podupire Zaklada Adris“. Popis dosadašnjih primatelja sredstava Zaklade uključuje brojne fakultete hrvatskih sveučilišta, zavode i institute, kliničke bolničke centre uz direktnu pomoć najpotrebitijima u našem društvu i dr. Posebno valja istaknuti gotovo 350 odobrenih stipendija za izvrsne učenike srednjih škola, studente na preddiplomskom i diplomskom te polaznike poslijediplomskog i doktorskog studija u zemlji i svijetu.

Za financiranje Zaklade Adris, Adris grupa izdvaja jedan posto dobiti ostvarene u prethodnoj godini.

You may also read!

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Vođe su zabrinuti zbog nedostatka razumijevanja, poslovne strategije te nedovoljne količine podataka i pripremljenosti za regulaciju; dok su primarni

Read More...
IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA potiče sve kupce koji posjeduju VARMFRONT prijenosni punjač od 10 000 mAh (broj modela E2038) s oznakom datuma

Read More...
Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi, najavljeno

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design