Karlovačka mljekara KIM slavi 50 godina rada

In Tvrtke i tržišta
KIM

KIM Mljekara Karlovac godišnje proizvodi oko 80 milijuna kilograma mliječnih proizvoda od čega se između 10 do 15 posto izvozi u 14 zemalja, istaknuto je u petak na svečanosti kojim je karlovačka tvrtka obilježila 50 godina poslovanja i deset godina od ulaska u sustav zagrebačkog Dukata.

KIM je bio posrnuli mljekarski div, a danas je najnapredniji proizvodni pogon za proizvodnju trajnog mlijeka u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, vodeći proizvođač i izvoznik trajnog mlijeka u sustavu Dukat grupe te ponos grada Karlovca, što je postignuto s ulaganjem od više od 27 milijuna eura od 2008. godine do danas, rekla je direktorica KIM-a Andreja Bušić na svečanosti koja je okupila brojne uzvanike iz gospodarskog, političkog i javnog života.

Tim je investicijama podignuta linija za proizvodnju trajnog mlijeka u HDPE boce, izgrađeno je visokoregalno skladište i energana, ugrađena oprema za tretman otpadnih voda te obnovljena i automatizirana linija prijema i pasterizacije mlijeka.

Povijest KIM Mljekare Karlovac započinje 1968. godine otvaranjem proizvodnog pogona za preradu svježeg sirovog mlijeka, tada u sklopu Udruge “Zagrebačka mljekara”. Godine 1979. mijenja ime u KIM – Karlovačka industrija mlijeka te unapređuje proizvodne tehnologije i kapacitete, a u vrijeme Domovinskog rata, od 1991. do 1995. godine, tvornica je radila uz prekide. Nakon 1995. godine ponovno se uspostavlja kontinuirana proizvodnja, a KIM Mljekara Karlovac prolazi kroz dva mučna i neuspjela procesa privatizacije.

KIM 2008. godine ulazi u sastav Dukata, a tada, kako je istaknuto, počinje i veliki investicijski ciklus u karlovačku mljekaru.

Bušić je istaknula da je cilj KIM-a daljnji rast izvoza, posebno robe u pakovanju od pola litre, aromatiziranih mlijeka i specijaliziranih proizvoda iz tzv. fit segmenta i slično, a očekuje da će i potrošači u Hrvatskoj prepoznati KIM kroz Dukat brend, kao proizvođača koji plasira kvalitetan proizvod, koji se brine i o kvaliteti svih sirovina i o kvaliteti gotovih proizvoda.

Ohrabruje i rast volumena – u prva tri mjeseca ove godine KIM je proizveo 30 posto više robe nego u istom razdoblju lani, iako je 2017. godina bila izrazito uspješna, ističu iz KIM-a, u kojem su posebno ponosni na izvoz u Italiju, Dansku, Švedsku, Mađarsku, Rumunjsku, Sloveniji i Grčku.

Mljekarski sektor suočen je s nizom problema te posljednjih godina pada broj proizvođača mlijeka, kao i broj mliječnih krava, a državna tajnica Ministarstva poljoprivrede Marija Vučković istaknula je opredijeljenost ministarstva za opstanak i razvoj mljekarstva, spominjući primjerice izravne potpore i plaćanja, kroz program ruralnog razvoja, mliječni paket i druge pravilnike za reguliranje odnosa u sektoru mlijeka itd. (H)

You may also read!

dalmatia

U Segetu Donjem otvoren prvi Dalmatia Boat Show

U Marini Baotić​ u Segetu Donjem, nedaleko Trogira u četvrtak je otvoren prvi ​međunarodni sajam nautike Dalmatia Boat Show,

Read More...
Valamar

Valamar i SeekandHit osvojili nagradu za najbolju digitalnu kampanju u Hrvatskoj

Valamar i agencija za digitalni marketing SeekandHit osvojili su nagradu za najbolju digitalnu kampanju, Best in Show, na dodjeli

Read More...
JANAF

Konferencija Janafa: Uložit će se 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike

Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design