Kina spustila cijene nafte prema 96 dolara

In Vijesti iz svijeta
nafta

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 96 dolara zbog pooštrenih mjera suzbijanja covida 19 u Kini koje potpiruju zabrinutost za potražnju u vodećoj svjetskoj uvoznici.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila niža za 87 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 96,06 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,02 dolara nižoj cijeni, od 88,06 dolara.

Trgovci su se fokusirali na jučerašnju odluku kineskih gradova o uvođenju strožih mjera suzbijanja covida 19, uključujući zatvaranje zgrada i čitavih gradskih četvrti.

Kina je u četvrtak registrirala 1.506 novih slučajeva zaraze, objavilo je danas Nacionalno povjerenstvo za zdravstvo, u usporedbi s 1.264 dan ranije.

Međunarodni monetarni fond očekuje da će rast kineskog gospodarstva usporiti u ovoj godini na samo 3,2 posto, s 8,1 posto u 2021. U travnju međunarodni je zajmodavac Kini u ovoj godini prognozirao 4,4-postotni rast.

“Teško je argumentirano predviđati oporavak nabave sirove nafte u Kini, s obzirom na neizvjesnost koju stvara njezina politika nulte tolerancije prema covidu”, rekao je analitičar PVM Oila Stephen Brennock.

Značajniji pad cijena zakočio je oporavak američkog gospodarstva u razdoblju od srpnja do rujna, nakon dva tromjesečja pada aktivnosti, sugerirajući otpornost najvećeg potrošača nafte u svijetu.

Američki BDP porastao je u trećem tromjesečju 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada se smanjio za 0,1 posto. U prva tri ovogodišnja mjeseca aktivnost je bila pala za 0,4 posto.

I njemačko je gospodarstvo poraslo u trećem tromjesečju, za 0,3 posto u odnosu na razdoblje od travnja do lipnja kada je aktivnost uvećana samo 0,1 posto, Najveća europska ekonomija za sada se uspijeva othrvati recesiji, unatoč visokoj inflaciji i zabrinutosti za opskrbu energijom.

Potporu cijenama pruža i zabrinutost za opskrbu uoči stupanja na snagu embarga na rusku naftu u EU.

“Tržište je i dalje oprezno zbog približavanja roka za obustavu europskih kupnji ruske sirove nafte 5. prosinca kada na snagu stupaju sankcije“, napisali su u bilješci analitičari ANZ Researcha.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je danas da je barel košarice nafte njezinih članica u četvrtak poskupio 1,41 dolar, na 94,73 dolara. (H)

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design