Ključne poruke XXII. Svjetskog kongresa o sigurnosti i zdravlju na radu

In Konferencije / savjetovanja
Ključne poruke XXII. Svjetskog kongresa o sigurnosti i zdravlju na radu

Nove prijetnje, modeli suradnje i preventivno razmišljanje samo su neke od tema o kojima se raspravljalo na kongresu.

Na XXII. Na Svjetskom kongresu o sigurnosti i zdravlju na radu održanom u Kanadi, kojeg su organizirali Međunarodna organizacija rada (ILO), Institut za rad i zdravlje (IWH), Kanadski centar za zdravlje i sigurnost na radu (CCOHS) i Međunarodna udruga socijalne sigurnosti (ISSA), istaknuto je pet zajedničkih globalnih tema:

1. Socijalni dijalog doprinosi poboljšanju razine sigurnosti i zdravlja na radu
Na konferenciji je predstavljen niz primjera dobre prakse čiji je ključ uspjeha bio socijalni dijalog. Inicijative za sigurnost i zdravlje na radu mogu biti uspješne samo uz sudjelovanje radnika i njihovih predstavnika.

2. Stručnjaci za sigurnost i zdravlje na radu moraju se baviti i novim i tradicionalnim rizicima
Sigurnost i zdravlje radnika ugroženi su kada umjetna inteligencija i algoritmi dodjeljuju radne zadatke i određuju tempo rada, kada zlonamjerni hakeri otmu mrežnu opremu i uređaje ili kada su radni odnosi narušeni modelima usluga i proizvodnje koji se temelje na online platformama. Čak i rad na daljinu, koji je procvjetao tijekom pandemije, može izložiti radnike rizicima kao što su izolacija, depresija i nemogućnost prekida veze. Istodobno, ne smijemo zaboraviti tradicionalne rizike za sigurnost i zdravlje na radu, koji ubijaju dva milijuna radnika diljem svijeta svake godine.

3. Kultura sigurnosti je važna
Bilo da su govornici i sudionici konferencije raspravljali o novim rizicima ili tradicionalnim izazovima u području sigurnosti i zdravlja na radu, često su se vraćali moći sigurnosne kulture. Pojam se odnosi na uvriježeno uvjerenje koje prihvaćaju svi – menadžeri i zaposlenici – u organizaciji da se sve nesreće na radu mogu spriječiti i da nitko ne smije biti ozlijeđen ili bolestan zbog rada. Predstavljen je i napredak programa Vision Zero kojemu se već pridružilo više od 15.000 tvrtki, organizacija i stručnjaka zaštite na radu.

4. Pandemija nas je naučila puno novih stvari u području sigurnosti i zdravlja na radu
Predavači su istaknuli važnost sustava socijalne sigurnosti u izvanrednim situacijama, potrebu za fleksibilnošću ovih sustava, potrebu zaštite najugroženijih radnika, važnost sigurnosti i zdravlja na radu za javno zdravlje te potrebu dobrog prikupljanja podataka. sustava.

5. Komuniciranje je učinkovit način podizanja svijesti o važnosti sigurnosti i zdravlja na radu
Komunikacija je vrlo važna. Jedan od učinkovitijih načina komuniciranja je pripovijedanje, koje se može koristiti na radnom mjestu za poboljšanje razumijevanja pitanja sigurnosti i zdravlja na radu. S njima možemo istaknuti različite perspektive, produbiti empatiju i pobrinuti se da se poruke zadrže. Nije uvijek moguće boriti se protiv emocionalnih reakcija iznošenjem činjenica, posebno kada su u pitanju novi rizici. To je bilo vidljivo iz kreativnih i inovativnih doprinosa iz cijelog svijeta prikazanih na Međunarodnom medijskom festivalu za prevenciju.

Preko 200 govornika iz više od 40 zemalja i 2000 sudionika Kongresa koji predstavljaju međunarodne organizacije, vlade, poslodavce i radničke organizacije, akademske krugove i stručnjake za zaštitu na radu pozvali su na ulaganja u otporne sustave sigurnosti i zdravlja na radu kako bi se odgovorilo na pandemiju COVID-19, bolje izgradilo, spriječilo i pripremilo se za buduću krizu i učinio posao pozitivnim ljudskim iskustvom.

Među ključnim temama o kojima se raspravljalo tijekom Kongresa bile su nove profesionalne opasnosti koje su se pojavile u povezanoj dobi.

Pitanja kao što su rad na daljinu ili rizici povezani s novim tehnologijama bili su na čelu rasprave, ali su se bavile i dugotrajnim profesionalnim opasnostima jer ljudi i dalje umiru zbog izloženosti rizicima u sektorima kao što su građevinarstvo, poljoprivreda ili proizvodnja.

Posebna zabrinutost izražena je u vezi sa skupinama u nepovoljnom položaju kao što su radnici u neformalnom gospodarstvu, radnici migranti i integracija osoba s invaliditetom. Također se raspravljalo o posebnim karakteristikama sigurnosti i zdravlja na radu u globalnim lancima opskrbe, klimatskim promjenama i automatizaciji, mentalnom zdravlju i nezaraznim bolestima.

Posebna značajka Kongresa bio je glas dat mlađoj generaciji da izrazi svoje zabrinutosti i nade. Svaki šesti mladi koji je bio zaposlen prije pandemije, prestao je raditi, a 42 posto onih koji su nastavili raditi smanjena su primanja. Kako kaže mladi poduzetnik, sigurnost i zdravlje nisu uvijek prioritet za mlade pri traženju posla i to se mora promijeniti, polazeći od važnosti očuvanja radne sposobnosti od početka do završetka radnog vijeka, i ispunjavanja uvjeta za punu starosnu mirovinu, ali i zdravog života nakon završenog rada.

Uz poruku za sretne božićne blagdane, uspješnu, sigurniju i zdraviju novu 2022. godinu, potrebno je jačati društvenu odgovornost u poslovanju, zaštitu zaposlenika u radnom okružju i unapređivati kulturu prevencije rizika.

Vitomir Begović

You may also read!

wall

Svjetske burze porasle, inflacija u SAD-u popušta

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle jer inflacija u SAD-u popušta, pa se očekuje da će

Read More...
nekretnine

Poduzetnici Zagrebačke županije sa 632,1 milijunom eura neto dobiti

Poduzetnici Zagrebačke županije u 2023. su ostvarili konsolidiranu neto dobit od 632,1 milijun eura, što je rast od 63,7

Read More...
Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design