Komercijalni smještaj sa 72 posto više turista u lipnju nego 2020.

In Iz zemlje
turizam

Komercijalni smještajni objekti u lipnju su imali 72 posto više turista i 82 posto više noćenja nego u istom mjesecu lani, a iako su time još u zaostatku za lipnjem 2019., posebice sa stranim turistima, s domaćima se mogu pohvaliti jer ih je bilo više nego u lipnju 2019., pokazuju podaci DZS-a.

Takvi porasti u komercijalnom smještaju u lipnju ove godine rezultat su dolaska 1,37 mi lijuna turista i ostvarenih 6,5 milijuna noćenja, od čega 45,4 posto u komercijalnom smještaju kao što su odmarališta i slični objekti za kraći odmor.

Oko 31 posto noćenja ostvareno je u kampovima, a u hotelima 24 posto. Iz DZS-a napominju da je u lipnju ove godine u te objekte ipak došlo ukupno manje turista nego u lipnju 2019. odnosno turisti su po dolascima na oko 47 posto, a noćenjima na oko 50 posto ostvarenoga u rekordnoj 2019.

No, ni pandemija nije ‘naštetila’ odnosu snaga “strani-domaći” pa je tradicionalno i u ovom lipnju bilo znatno više stranih turista nego domaćih. Tako je 1,1 milijun stranih turista, ili 50,6 posto više nego u lanjskom lipnju, ostvarilo većinu ukupnih lipanjskih noćenja ili 5,6 milijuna, što je 81 posto više nego lani.

Domaćih turista više u komercijalnom smještaju, ali stranih je i dalje daleko više

Domaćih je 275,2 tisuće turista ili 76,2 posto više u lipnju ove godine u komercijalnom smještaju ostvarilo 854,3 tisuće noćenja ili 87 posto više nego u lipnju 2020.

Poraste su domaći, kako ističu iz DZS-a, ostvarili i u odnosu na lipanj 2019. godine, i to za gotovo 11 posto u dolascima ovoga lipnja i 5,3 posto u noćenjima.

Noćenja su domaći turisti najviše, ili 38,5 posto, ostvarili u sobama, apartmanima i kućama za odmor (komercijalni privatni smještaj), što je i 53,3 posto više nego u lanjskom lipnju. Oko 34 posto ih je odabralo hotelski smještaj, u kojemu su također ostvarili porast noćenja od 119 posto.

U prvih šest mjeseci ove godine domaćih je turista u komercijalnom smještaju bilo 771,7 tisuća ili 77,3 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a njihovih noćenja gotovo 2 milijuna ili 82,2 posto više.

Stranih je turista u prvih šest mjeseci u komercijalni smještaj došlo 1,5 milijun ili 50 posto više, a 7,5 milijuna noćenja za 82,3 posto je više nego lani. Najviše noćenja ostvarili su pritom turisti iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Poljske te Češke.

Takvim brojkama strani turisti i dalje čine većinu fizičkog turističkog prometa, koji je u prvih šest mjeseci registrirao ukupno 2,3 milijuna turista ili 58,5 posto više nego u 2020., te 9,5 milijuna noćenja ili 82,3 posto više.

No, u odnosu na prvih šest mjeseci 2019., ostvareno je samo 35,6 posto dolazaka i 41,7 posto noćenja. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design