Konferencija Janafa: Uložit će se 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike

In Tvrtke i tržišta
JANAF

Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) “Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene”.

Čestitavši Upravi Janafa na 50 godina rada, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan kazao je da je Hrvatska spremna za energetske promjene. Rekao je da treba voditi brigu o zelenoj tranziciji energetskog sustava, ali i o sigurnosti opskrbe.

“Prošli smo tjedan potpisali novi ugovor u vrijednosti 533 milijuna eura, a koji se odnosi na proširenje kapaciteta LNG terminala s 2,9 na 6,1 milijardu kubičnih metara plina godišnje, kao i za dva plinovoda, Zlobin – Bosiljevo – Kozarac – Sisak i drugi koji ide prema Mađarskoj i Sloveniji”, naglasio je Habijan, dodavši važnost diverzifikacije izvora i sigurnosti opskrbe. Kazao je da je odlukom da se ide u proširenje terminala na Krku Hrvatska postala na neki način samodostatna, kao i da je zbog krčkog LNG terminala međunarodno energetsko čvorište.

“Značaj LNG terminala i ovo ulaganje od 533 milijuna eura doista je veliko, a da bi se doista shvatilo koliko je to veliki projekt – rijeć je o većim sredstvima nego što je stajao Pelješki most”, naveo je Habijan. Rekao je da je država ta sredstva dobila na raspolaganje zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Europske komisije REPower EU.

U toj podjeli sredstava Hrvatskoj je, naglasio je, bilo na raspolaganju 1,6 milijardi eura, od kojih je dio usmjeren za proširenje kapaciteta LNG terminala i za spomenuta dva plinovoda, dok ostatak ide u zelenu tranziciju, pa će tako oko 500 milijuna eura ići na velike spremnike baterija. “Svi proizvođači električne energije koji neće odmah puštati u mrežu električnu energiju koju će proizvoditi iz obnovljivih izvora imat će spremne takve velike spremnike za baterije”, rekao je ministar, dodavši kako država vodi računa o zelenoj tranziciji.

Vezano uz cijene energije, ponovio je da je Vlada građanima i gospodarstvu do sada donijela šest paketa pomoći, koji su u sebi sadržavali i subvencije za energente. Dodao je da će i u izazovnim vremenima koja su ispred nas Vlada čvrsto stajati uz kućanstva i uz gospodarstvo.

Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja

Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera. “Danas je Jadranski naftovod respektabilna kompanija koja se razvija i koja je postala važan subjekt u ovom dijelu Europe. Ne samo da je postala kompanija koja je od izuzetne važnosti za Hrvatske nego i za EU”, istaknuo je Adanić, dodavši kako se radi o tvrtki koja mnogo ulaže u sustav i u zaštitu okoliša.

Ponovio je da je novi iskorak Janafa diverzifikacija poslovanja budući da su svjesni da će era nafte trajati još neko vrijeme, od 10 do 20 godina, pa su, kako je kazao, u Janafu krenuli u stvaranje Janafa nove generacije. Tvrtka, naveo je, velika sredstva ulaže u nove izvore energije. Cilj Janafa je da ulaže u sunčanu energiju, energiju vjetra i u geotermalnu energiju te se nada da će Janaf prerasti u respektabilnu energetsku kompaniju.

Član Uprave Janafa Vladislav Veselica istaknuo je da je ova godina ključna u transformaciji Janafa, koji se sve više okreće prema obnovljivim izvorima energije te najavio da će Janaf uskoro objaviti prva preuzimanja. (H)

You may also read!

Ulaganje u djecu je ulaganje u buducnost

Ulaganja u djecu i mlade najvažnija su ulaganja za bolju budućnost

Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s časopisom „Gloria” organizirao je konferenciju „Djeca su naš najvažniji posao” s ciljem

Read More...
Lisinski-pbz

Održano svečano događanje PBZ grupe „Kad srca pjevaju“

Uručene donacije ukupnog iznosa 315.000 eura za bolju budućnost djece i mladih. U utorak je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Read More...
sajam

Hrvatske prehrambene tvrtke na PLMA-inom međunarodnom sajmu u Amsterdamu

Na međunarodnom sajmu World of Private Label, koji se u organizaciji PLMA (Udruženja proizvođača privatnih robnih marki) održava u

Read More...

One commentOn Konferencija Janafa: Uložit će se 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design