Kovačević: Nautički je turizam najdinamičniji turistički proizvod

In Konferencije / savjetovanja
Kovačević: Nautički je turizam najdinamičniji turistički proizvod

Hrvatska ostvaruje rast nautičkog turizma, no mora se riješiti problem nedostatka vezova – zaključci su sastanka nautičkih udruženja HGK s mjerodavnim institucijama u nautici, koji se održao jučer, u sklopu dvodnevne konferencije Dani nautičkog turizma koju je HGK organizirala radi pripreme mirne, uspješne i sigurne sezone na moru te komunikacije o svim važnim temama za nautički turizam.

„S flotom većom od četiri tisuće plovila u čarteru, s više od 140 luka nautičkog turizma, 17.000 vezova, zatim više od milijun putnika na kruzerima u 2018., Hrvatska je nautička velesila i jedna smo od najznačajnijih nautičkih destinacija, ne samo na Mediteranu, već i globalno“, rekao je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević, prvog dana konferencije.

Lanjski prihodi luka nautičkog turizma dosegli su 857 milijuna kuna, dok prosječna potrošnja gosta na čarter-plovilu iznosi 183 eura dnevno, što je više nego dvostruko od dnevne potrošnje prosječnoga hrvatskog turista.

„Novac se ne troši samo na plovila, već i na sve druge oblike turizma, i to više od 30 posto; od kulture, sporta, zabave do eno i gastro ponude“, istaknuo je Kovačević dodavši da su sve su to parametri koji govore o nautičkom turizmu u RH kao onome koji postaje najdinamičniji turistički proizvod, baš kao i u svijetu, te da ima ogroman potencijal, ali i da trebamo vući mudre poteze kako bismo usmjerili njegov daljnji razvoj.

Predsjednik udruženja marina HGK Sean Lisjak kazao je da je članicama ovog udruženja vrlo važno saznati gdje je zapelo po pitanju donošenja Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama jer su obećavali da će taj Zakon krenuti u saborsku proceduru još krajem prošle godine.

„Naša su očekivanja da se ponove prošlogodišnji rezultati, kada smo imali pad plovila u tranzitu, što se pripisuje recesiji u Italiji, zatim našem povećanju cijena, a i nesmotrenom povećanju boravišne pristojbe. U Udruženju marina bit ćemo zadovoljni budu li rezultati na razini prošle godine. Optimisti smo unatoč oprezu. Postali smo sami sebi dosadni koliko ponavljamo problem visoke stope PDV-a u turizmu, a konkurentnost nam je dodatno otežana buđenjem nekih destinacija poput Turske i Grčke“, istaknuo je Sean Lisjak.

„Ministarstvo mora krenulo je u izradu triju reformskih zakona koji definiraju pomorstvo, od kojih su dva – Zakon o lučkim kapetanijama i Pomorski zakonik – stupila na snagu u ovoj godini“, rekao je pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Anđelko Petrinić te dodao da je treći zakon – Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama (ZPDML) spreman, usvojene su manje-više sve primjedbe HGK, Udruženja marina i HUP-a, stoga ga očekujemo na javnom savjetovanju u lipnju, odnosno njegovo donošenje u četvrtom kvartalu ove godine. Uz to, uputio je i na problem nedostatka nautičkih vezova.

Predsjednik Udruženja pružatelja usluga na plovilima – charter HGK Paško Klisović istaknuo je niz problema na koje nailaze članice ovog udruženja. „Dio problema moguće je riješiti boljom promocijom na nekim tržištima, posebice na američkom. Moramo motivirati Amerikance da dođu u većem broju što se tiče našeg nautičkog turizma. Postojeća tržišta stagniraju jer smo na njima došli do limita. Prošle je godine naša flota narasla za sedam posto, a broj gostiju nam je porastao za manje od dva posto. Flota će rasti i ove godine, a mi ćemo biti zadovoljni ponovimo li prošlu. Pomalo nas zabrinjava činjenica da je, što se tiče bookinga, Grčka postala najtraženija čarter-destinacija. To su trendovi i treba povući prave poteze“, istaknuo je Klisović.

Na konferenciji se raspravljalo i o novim regulativama za nautički turizam, sprječavanju neregistriranih djelatnosti, održivosti i sigurnosti nautičkog turizma, a na koncu će se analizirati i promet 2018. godine te stanja rezervacija za ovu godinu.

You may also read!

Dinko Lucić predsjednik Uprave PBZ-a i Zlatko Dalić

Izbornik Dalić i dalje brend ambasador PBZ Grupe i Premium Visa kartica

Zlatko Dalić i PBZ Grupa vjerno jedni uz druge. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i predsjednik Uprave Privredne banke

Read More...
wallstreet

Na Wall Streetu novi rekordi, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje

Read More...
nafta

Cijene nafte iznad 83 dolara, u fokusu OPEC+

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara pod utjecajem špekulacija da će vodeći proizvođači

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design