Međunarodne inicijative ključne za gospodarski uspjeh Hrvatske

In Sajmovi i izložbe
Međunarodne inicijative ključne za gospodarski uspjeh Hrvatske

„Robna razmjena Hrvatske sa zemljama članicama inicijative čini više od 63 posto naše trgovinske razmjene, uključujući i naše najvažnije trgovinske partnere poput Italije, Njemačke i Slovenije. Stoga je izrazito pozitivan potez što je na ovogodišnjem summitu veći fokus inicijative na gospodarskoj komponenti. Za zemlju poput Hrvatske, koja se ne može osloniti na gospodarski uspjeh kroz poslovanje samo unutar naših granica, ovakve inicijative ključne su za našu konkurentnost,“ rekao je predsjednik HGK Luka Burilović povodom gospodarskoga foruma koji se održava u sklopu summita Berlinskog procesa, od 3. do 5. srpnja u Poznanju u Poljskoj. Ovo je prvi put da se u sklopu inicijative održava gospodarski forum, koji okuplja gospodarstvenike iz 16 zemalja članica inicijative.

Forum se održava pod sloganom Growing Together, s fokusom na suradnju i održivi razvoj, kao preduvjete za prosperitet u Europi. U sklopu Foruma održat će se više panela, gospodarske prezentacije na izložbenim štandovima te B2B razgovori.

Hrvatsku gospodarsku delegaciju u organizaciji HGK čine Atlas plus, Belupo, Končar Elektroindustrija, Mobilia, Podravka, Dalekovod, Petričević Grupa i Hrvatska turistička zajednica.

Fokusi poslovnih razgovora tijekom Foruma su energetika, digitalizacija, prehrambeni i poljoprivredni sektor s pratećim industrijama, no događaj je otvoren i za predstavnike ostalih gospodarskih sektora.

„Na gospodarskom forumu u sklopu Summita Berlinskog procesa imali smo priliku još jednom uvidjeti važnost izuzetno dobre suradnje između Poljske i Hrvatske, kao i šireg konteksta suradnje EU i zapadnog Balkana, ne samo na političkoj, već i na vrlo egzaktnoj poslovnoj razini. Velik naglasak stavljen je upravo na važnost investicija u energetici i energetskoj infrastrukturi u Poljskoj i regiji. Poljsko tržište na kojem je Dalekovod prisutan već dugi niz godina upravo očekuje veliki investicijski program u energetskoj infrastrukturi,“ rekao je Antonio Grginović, direktor Dalekovod Polska S.A.

„Veseli nas prilika za susret s gospodarskim subjektima u Poljskoj. Poljsko je tržište velikoga potencijala te vidimo priliku za povećanje broja turističkih dolazaka u Hrvatsku. Tako ćemo ovom prilikom predstaviti Atlas kao agenciju koja pokriva sve segmente turističkog biznisa i može odgovoriti na sve njihove potrebe, s naglaskom na vlastite produkte poput tura i grupa, krstarenja Jadranom i izleta. Atlas predstavlja i ponudu outgoing putovanja iz Poljske svoje sestrinske tvrtke Kompas Poljska,” rekao je član Uprave Atlasa Mislav Veselica.

Berlinski proces je inicijativa koju je 2014. pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel. Zemlje članice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Srbija, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Grčka, Njemačka, Poljska, Slovenija, Italija i Velika Britanija. Do sada je održano pet summita, u Berlinu, Beču, Parizu, Trstu i Londonu.

You may also read!

Nestlé

Nestlé financijski izvještaj za 2023. bilježi stabilan organski rast od 7,2%

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine,

Read More...
Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio je donaciju u iznosu od 29.012,50 eura kojom je izgradio i opremio

Read More...
King Harmony

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje

Na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda, King Harmony osvojio je srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, a Ledo je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design