Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

In Konferencije / savjetovanja
mjerenje

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“ kako bi ukazalo na koje sve načine mjeriteljstvo može pomoći u borbi protiv klimatskih promjena te uspostavljanju održivog globalnog gospodarstva i okoliša. Ove godine UNESCO je službeno prihvatio Međunarodni dan mjeriteljstva 20. svibnja kao Međunarodni dan UNESCO-a. Naime, mjerenja su izuzetno važan dio naših svakodnevnih života, jer bez mjerenja ne bi bilo ni industrijske proizvodnje, trgovine, razvoja novih proizvoda, sportskih natjecanja, zaštite zdravlja i sigurnosti ljudi, pa tako ni zaštite okoliša.

Predavanja u sklopu događanja bila su posvećena važnosti mjerenja u zaštiti okoliša, smanjenju vodnog otiska te mjerenju i klimatskim promjenama.

„Mjeriteljstvo je oslonac meteorološkoj struci u točnosti opažanja vremenskih varijabli, ali i kao temelj politika i mjera koje se kreiraju upravo u ovisnosti o konkretnim dokazima o promjenama ekosustava. Prema istraživanju Svjetske meteorološke organizacije iz 2022. godine klimatske i vremenske katastrofe odnose 115 života i koštaju 220 milijuna dolara dnevno“, kazala je Dunja Mazzocco Drvar iz WWF Adria u svom predavanju pod nazivom „Mjerenja i klimatske promjene“. Istaknula je i kako danas postoje tisuće parametara baziranih na mjerenjima koje potvrđuju klimatske promjene kao rezultat ljudske aktivnosti. Primjerice, zrenje graševine u kontinentalnoj Hrvatskoj pomaknulo se za čak 35 dana u odnosu na 1960. godinu.

Vodni otisak, kao relativno novi koncept, koristi se kao indikator održivosti korištenja vodnih resursa, a Ana Jurjević iz tvrtke Cosinus na primjeru je pojasnila vodni otisak kave prema kojem se za dobivanje 125 ml kave troši čak 140 litara vode. Kada govorimo o vodnom otisku hotela potrošnja vode u tuševima i toaletima, priprema hrane i pranje robe sudjeluje s čak 81 posto. Vodni otisak u hotelima uspješno se može smanjiti primjerice sakupljanjem kišnice za potrebe navodnjavanja, održivim održavanjem bazena, mjeračima vremena na tuševima na otvorenom kao i uvođenjem daljinskog nadzora potrošnje i uštede vode.

Mato Papić iz tvrtke Ekonerg pojasnio je kada je riječ o praćenju emisija „njihovim mjerenjem osigurava se odgovornost industrije za smanjenje negativnog utjecaja na okoliš i samim time se potiče održivi razvoj“.

Na događanju je zaključeno kako osiguravajući točna mjerenja u različitim aspektima održivosti, mjeriteljstvo pomaže organizacijama, vladama i pojedincima da donesu informirane odluke koje doprinose održivijoj budućnosti. Primjeri uključuju mjerenje potrošnje energije u industriji, zgradama i transportu, upravljanje resursima u poljoprivredi i šumarstvu, identificiranju izvora onečišćenja i postavljanju ciljeva za zaštitu okoliša.

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design