Miletić: Došlo je vrijeme da se govori o održivom turizmu

In Iz zemlje
Boris Miletić

Istarski župan Boris Miletić u utorak je na konferenciji pod nazivom “Održivi turizam u Istri” rekao kako je održivi turizam glavna tema ne samo u Hrvatskoj, već i na prostoru cijele Europe, kao i da se treba odmaknuti od brojanja turista, a orijentirati prema kvaliteti i gledati koje benefiteod turizma ostvaruju građani i gospodarstvo.

Konferencija koja je održana u sklopu EU projekta “KLIK Pula – Centar za Kompetentno cjeLoživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u seKtoru ugostiteljstva i turizma”, zamišljena je kao festival struke predstavnika stručnjaka iz prakse u turizmu, predavača novih trendova i smjerova u turizmu, studenata, učenika i nastavnika pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu.

“Došlo je vrijeme kada trebamo govoriti o održivosti turizma. Kvantitetu smo postigli, više ne možemo brojati koliko je turista stiglo, jer smo postigli naš maksimum, a sada se trebamo orijentirati prema kvaliteti na način da gledamo koje benefite naši građani imaju od turizma, a onda i gospodarstvo”, istaknuo je Miletić.

Dodao je kako upravo iz tog razloga treba se najviše raditi na educiranju građana koji se bave turizmom i hotelijera jer, kako je rekao “danas turistička destinacija mora razmišljati dugoročno i održivo”. Na tom tragu smatra da se treba odmaknuti od brojanja noćenja i dolazaka gostiju i usmjeriti se na benefite koje građani ostvaruju od turizma.

Da bi se turizam trebao razvijati u održivom smjeru, o čemu se potom raspravljalo na toj konferenciji u organizaciji Grada Pule i pulske strukovne škole, smatra i Boris Žgomba, predsjednik uprave Unilinea i predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK. Naime, ocijenio je on, unatoč pandemijskim poteškoćama, projekt KLIK donio je pozitivne rezultate za razvoj održivost turizma, a koje se, smatra, često zanemaruje, kako u javnosti, tako u struci.

“Održivost je nešto čime se mi volimo ponositi, ali ne volimo previše to primjenjivati u svom svakodnevnom radu. Mislim da je upravo konferencija, ali i projekt KLIK, doprinio tome da se na neki način podiže svijest oko toga da mi moramo u prostoru djelovati sa dužnom pažnjom, jer taj nam je prostor dodijeljen”, poručio je Žgomba. (H)

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design