Ministrica Vučković u Luksemburgu zatražila dodatnu pomoć za sektore voća, povrća, pčelarstva i vinarstva

In Krediti za poduzetništvo
vuckovic

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom sudjelovala na sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva država članica EU održanom 28. i 29. lipnja 2021. godine u Luksemburgu, uz održan niz bilateralnih sastanaka.

Nakon što je na jučerašnjem sastanku potvrđen politički dogovor o ključnim pitanjima iz reformskog paketa Zajedničke poljoprivredne politike na zadovoljstvo Hrvatske, na današnjem dijelu sastanka Vijeća hrvatska delegacija je zatražila dodatnu pomoć Europske unije, ukazavši na poteškoće hrvatskih poljoprivrednika uzrokovane mrazom i nedavnom tučom u Požeško-slavonskoj županiji te kritičnu situaciju u sektoru pčelarstva i vinarstva.

Ministrica Vučković je istaknula kako su, pored interventnih mjera, potrebne promjene u sustavu zajedničke organizacije tržišta kako bismo imali gotove mehanizme reakcije na sve češće prirodne katastrofe i elementarne nepogode, osvrnuvši se na potrebu za dodatnom pomoći hrvatskom sektoru voća i povrća zbog mraza, s obzirom da je preliminarnom analizom zabilježena šteta veća od 50 milijuna eura, a onda i zbog tuče prošloga tjedna u Požeško – slavonskoj županiji.

Također, Hrvatska je zatražila nastavak mjera koje se odnose na sektor vinarstva zbog nastavka koronakrize te neophodnu intervenciju u sektoru pčelarstva, kako bi se ublažile posljedice gubitka medonosnog potencijala te stvorile pretpostavke za održivost i nastavak poslovanja, istaknuvši pritom važnost pčela za ekosustav.

Između ostalog, održan je i bilateralni sastanak s povjerenikom za okoliš, oceane i ribarstvo Europske komisije Virginijusom Sinkevičiusom, pri čemu je hrvatska delegacija inicirala razmjenu mišljenja o važnim temama za budućnost hrvatskog ribarstva, s naglaskom na plivaričarskoj floti.

„Hrvatska je postigla značajan napredak u monitoringu, kontroli, praćenju i nadzoru u sustavu ribarstva, osobito u dijelu koji se odnosi na primjenu inovacija i novih tehnologija u kontroli i praćenju. Koristim ovu priliku kako bih zahvalila hrvatskom ribarskom sektoru koji je prošao tešku preobrazbu, a na nama je da uz očuvanje resursa očuvamo i našu ribarsku flotu te tradicionalni način života i naše male ribare“, rekla je ministrica Vučković te još jednom izrazila zadovoljstvo postignutim dogovorom oko najvažnijih pitanja buduće ZPP, posebice povodom uvažavanja zahtjeva koji se odnose na područja s prirodnim ograničenjima, dobrobiti životinja te izuzeća i fleksibilnosti kada su u pitanju mali poljoprivrednici.

You may also read!

wall

Na Wall Streetu novi rekordi, europske burze oštro pale

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, zahvaljujući snažnom rastu cijena

Read More...
benzin

Procjene o opskrbi podigle cijene nafte iznad 83 dolara

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 83 dolara budući da su procjene o nedostatnoj opskrbi pred

Read More...
turizam

Hrvati na putovanja potrošili 2,6 mlrd eura

Stanovnici Hrvatske u 2023. su na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design