Ministrica Vučković u radnom posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji

In Regionalni razvoj
Vučković

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u petak, 22. travnja 2022. godine, u nazočnosti župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana, potpredsjednika HGK Dragana Kovačevića i predsjednika Klastera hrvatskog pršuta Darka Markotića, sudjelovala na svečanom otvorenju manifestacije Dani hrvatskog pršuta koja se ove godine, u svrhu očuvanja gastronomske baštine jadranskih regija, odvija u Splitu. Također, ministrica je uz predstavnike lokalne i regionalne samouprave obišla prvi maslinik nastao iz rekultiviranih površina rudnika na Kozjaku, zajednički projekt Poljoprivredne braniteljske zadruge Lintar i tvrtke Cemex.

Na Danima hrvatskog pršuta tradicionalno se ocjenjuju certificirani pršuti, a ovogodišnjem šampionu, Krčkom pršutu obitelji Žužić, ministrica je svečano uručila nagradu i čestitala na hvalevrijednom proizvodu koji dodatno potvrđuje Hrvatsku kao gastronomsku destinaciju. Istaknula je da će Ministarstvo nastaviti ulagati u politiku jačanja prepoznatljivosti autohtonih domaćih proizvoda, pri čemu Hrvatska danas ima 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran na razini EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, čime se svrstava na visoko sedmo mjesto u Europskoj uniji. Među hrvatskim proizvodima poznatima i priznatima na europskoj razini nalaže se i Krčki, Drniški, Dalmatinski te Istarski pršut, uz šest maslinovih ulja s Cresa, Krka, Šolte, Korčule, Istre i Brača.

Naime, ministrica je u radnom posjetu županiji obišla i maslinik Poljoprivredne braniteljske zadruge Lintar, hvalevrijedan produkt suradnje s CEMEX-om. Riječ je o prvom maslinovom ulju u Hrvatskoj nastalom iz rekultiviranih površina rudnika, koje nosi certifikat eko-proizvodnje. Osim što objedinjuje sve značajke koncepta održivog razvoja, njihovo ektra djevičansko maslinovo ulje dobiva medalje za kvalitetu, ali i pakiranje. Zadrugari su ministricu upoznali s radom Zadruge te je prigodno posadila njihov dar, sadnicu masline, u znak obilježavanja Dana planeta Zemlje.

„Ovaj je projekt primjer međusektorske suradnje i inspiracija drugim zajedničkim projektima u poljoprivredi, a predan zadružni rad, uz prepoznatljivost i vrhunsku kvalitetu maslinovog ulja, smjernice su za uspjeh koji vodi rastu i razvoju hrvatske poljoprivrede. Osobito mi je drago što je riječ o hrvatskim braniteljima koji su se borili za ovu zemlju i stvaraju iz nje plodove. Angažman zadrugara također je značajan i za očuvanje i organiziranje života u ruralnom prostoru, osobito u pogledu korištenja prirodnih resursa i želim im svu sreću u daljnjem radu“, izjavila je ministrica Vučković tom prilikom podsjetivši kako u najznačajnije poljoprivredne kulture Splitsko-dalmatinske županije spada upravo maslina.

Kroz Program ruralnog razvoja u Splitsko-dalmatinskoj županiji ugovoreno je gotovo 782 milijuna kuna, od čega je isplaćeno 583 milijuna kuna. U okviru Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela ugovoreni su projekti vrijedni 192 milijuna kuna što uključuje, između ostalog, čak 19 ulaganja u izgradnju i opremanje dječjih vrtića.

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design