Na 10. Danima hrvatskog pršuta u Zagrebu izabran najbolji pršut

In Sajmovi i izložbe
dragan-kovacevic

Na desetom izdanju manifestacije Dani hrvatskog pršuta, koja se danas i sutra održava u Zagrebu u organizaciji Klastera hrvatskog pršuta i uz podršku Hrvatske gospodarske komore, pršut Mesnice market Žužić s Krka proglašen je šampionom pršuta. Iznimna kvaliteta domaćih proizvođača potvrđena je i s pet zlatnih medalja te isto toliko srebrnih, te s dvije brončane medalje.

Na ovogodišnje Dane hrvatskog pršuta, koji tradicionalno promoviraju zaštićene hrvatske pršute, na ocjenjivanje je pristiglo 13 uzoraka među kojima su zastupljeni svi certificirani hrvatski pršuti sa zaštićenim oznakama izvornosti (istarski) ili geografskog podrijetla (dalmatinski, drniški i krčki).

Zlatne medalje osvojili su Pršut Voštane, Pisinium, MI Braća Pivac, BEL-CRO i Istarski pršut Dujmović, srebrnima su nagrađeni Pršutarna i stancija Buršić, Pršutana Jelenić, Pršutana Kulina Nova Sela, Smjeli i Drniške delicije Maran, a brončanim medaljama Pršutana Barić i MIK Lukin.

Za poseban doprinos pršutarskoj industriji priznanje je dodijeljeno HGK, koja intenzivno radi na promociji hrvatskih zaštićenih pršuta te na edukaciji proizvođača, i Vladi Prančiću, vlasniku pršutane Smjeli čiji se dalmatinski pršut okitio s najviše šampionskih titula na ovom natjecanju.

„Kroz zadnjih deset godina od kada je ustrojen Klaster hrvatskog pršuta, proizvodnju pršuta podigli smo na višu razinu- od bogatog iskustva i tradicije u proizvodnji, vrhunskih proizvođača koji su značajno investirali u nove pogone i tehnologiju do snažne sinergije znanosti i struke koja je rezultirala poboljšanjem i standardizacijom kvalitete. Imamo vrhunske pršute koji mogu ravnopravno konkurirati najboljim europskim, no svakako treba raditi na povećanju kapaciteta i udvostručenju obujma proizvodnje, kako bismo dosegli milijun komada godišnje i pokrili potrebe domaćeg tržišta i enogastronomske ponude u turizmu“, kazao je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

Dane hrvatskog pršuta već 10 godina, svake godine u drugom gradu, organizira Klaster hrvatskog pršuta, s ciljem afirmacije i popularizacije hrvatskih pršuta sa zaštićenim oznakama.

„Unatoč izazovnim vremenima proteklih godina, s do sada nezabilježenim potresima u proizvodnji – od pandemije i inflacije do afričke svinjske kuge, uspjeli smo očuvati kontinuitet proizvodnje. I to je najveći uspjeh nas pršutara u Hrvatskoj, s obzirom na trendove opadanja proizvodnje u Španjolskoj i Italiji, koji su najveći svjetski proizvođači. Želio bih zahvaliti kolegama pršutarima što smo kroz ovih deset godina od osnivanja Klastera, trudom i zalaganjem uspjeli u zajedničkom nastojanju promovirati, snažiti i unapređivati pršutarsku proizvodnju u Hrvatskoj. Na tom putu velika podrška nam je bila i Hrvatska gospodarska komora s kojom intenzivno surađujemo na području promocije i edukacije te organizacije naše manifestacije Dani hrvatskog pršuta“, istaknuo je Darko Markotić, predsjednik Klastera hrvatskog pršuta.

U Hrvatskoj se danas proizvodi oko 500 tisuća komada pršuta iako je potražnja dvostruko veća. Zbog nedostatka kvalitetne sirovine može se pokriti tek polovica potreba za svinjskim mesom, a uvoz je u prošloj godini generirao vanjsko trgovinski deficit od 300 milijuna eura. No unatoč svim izazovima u proizvodnji pršuta, u posljednjih 10 godina izvoz pršuta i ostalih prerađevina od svinjskog mesa rastao je s 1,8 milijuna eura na više od 12 milijuna eura.

Prvoga dana manifestacije podijeljena su priznanja nagrađenim pršutarima, dok će drugog dana, 20. travnja, osam nagrađenih proizvođača na Europskom trgu svoje pršute prezentirati kušačima i ponuditi ih po promotivnim cijenama.

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

2 commentsOn Na 10. Danima hrvatskog pršuta u Zagrebu izabran najbolji pršut

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY.

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY. ”

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design