Na Jadranskom sajmu u Budvi otvorene tri sajmske priredbe

In Sajmovi i izložbe
jadranski

U završnici obilježavanja značajnog jubileja – 50 godina uspješnog poslovanja Jadranskog sajma u Budvi danas su svečano otvorene tri međunarodne sajamske manifestacije: 40 sajam građevinarstva, 13. sajam voda, vodovoda i sanitarnih tehnologija i 6. sajam energetike.

Direktor Jadranskog sajma dr Rajko Bujković poseban pozdrav uputio je gostima iz Narodne Republike Kine – zemlje partnera: „Njihovo prisustvo predstavlja veliku čast za Jadranski sajam. Ovo je prilika da podsjetim na veliku izložbu umetničkih zanata i narodne radinosti koja je na Jadranskom sajmu održana daleke 1979. godine, kada je izloženo 1000 eksponata, a koja je, prema povijesnim izvorima, predstavljala jedan od značajnih događaja ovoga tipa koji su se održali na Jadranskom sajmu, u Budvi i Crnoj Gori.“

U kontekstu obilježavanja pet decenija poslovanja Jadranskog sajma, direktor Bujković je s ponosom kazao da je riječ o kompaniji koja se s pravom naziva privrednom kapijom Crne Gore, i podsjetio da je Sajam tijekom dugog, polustoljetnjeg perioda, bio jedini izložbeni, namjenski prostor s profesionalnom organizacijom na istočnoj obali Jadranskog mora.

„Ovo je prilika i da istaknemo činjenicu da i Sajam gradjevinarstva čijem otvaranju prisustvujemo, takodje obilježava svoj 40 jubilej. Dugo godina smo isticali da se Sajam gradjevinarstva održava na kraju turističke sezone, kada na Mediteranu tek počinje glavna građevinska sezona. Riječ je o privrednoj izložbi sektora u kojem je u proteklom periodu, kao u malo kojem drugom polju privredne dijelatnosti, bio jako veliki broj novih proizvoda, tehnike i instrumenata. Gradjevinarstvo, inače, kao sektor u značajnoj mjeri doprinosi rastu crnogorske ekonomije“ – kazao je Bujković i poželio svim izlagačima i posjetiteljima jubilarnog sajma puno uspjeha i poslovnih poduhvata.

Predsjednik općine Budva Dragan Krapović čestitao je Jadranskom sajmu na ovom izuzetnom jubileju i naglasio da je u proteklih pet decenija Jadranski sajam bio sinonim povezivanja poslovne struke Crne Gore, regije i inostranstva.

„Svojim poslovanjem Jadranski sajam snažno je doprinosio i još uvijek doprinosi razvoju našeg turizma. Tijekom 50 godina, toliko je izlagača, poslovnih ljudi, gostiju i medija čulo za našu općinu upravo zahvaljujući izuzetno brojnim manifestacijama Jadranskog sajma. Mi, u budućem periodu, imamo zadatak da Jadranskom sajmu pomognemo da se transformira u moderan sajamski i kongresni centar. Naš je cilj zajednički: razvijati kongresni turizam u Budvi“ – podcrtao je Krapović i izrazio nadu da će brojni i raznovrsni proizvođači ovdje pronaći nove poslovne ideje, uvjeren da će im Budva u tome biti dobar domaćin.

Ministar zaštite životne sredine NR Kine Li Ganđje podsjetio je da su prije 39 godina, kada je Kina upravo započela s reformom i otvaranjem, prisustvovali drugom Sajmu, kao partnerskoj zemlji.

kinez
Li Ganđje

„Do sada, kineske reforme i njeno otvaranje implementiraju se preko 40 godina, sa značajnim promjenama koje se odvijaju u socio-ekonomskom razvoju, ekologiji i zaštiti životne sredine. Sajam je postao važan događaj za poslovanje u ovoj regiji. Ima značajnu ulogu u unapređenju razmjene tehnologija i poslovne suradnje na infrastrukturi. Povodom jubileja 40. godina Sajma građevinarstva, molim Vas da dopustite da uputimo najtoplije čestitke Jadranskom sajmu za velika postignuća i doprinose koje ste do sada ostvarili“ – kazao je Ganđje i izrazio nadu da bi poduzetnici mogli iskoristiti ovu priliku za poboljšanje komunikacije i razmjene i učiti jedni od drugih o održivoj infrastrukturi, zelenoj ekonomiji, čistoj energiji i tehnologiji zaštite životne sredine, među ostalim područjima.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović svečano otvarajući ove tri međunarodne sajamske manifestacije na početku se zahvalio ministru Li Ganđjeu na podršci koju je Vlada Narodne Republike Kine pružila kako bi se Kina na ovom sajmu prezentirala kao zemlja partner i zemlja s kojom Crna Gora ima tradicionalno prijateljske odnose. Posebno je ukazao na značaj jubileja Jadranskog sajma i ulogu ovog Društva u privredi Crne Gore:

„Iskreno čestitam svima onima koji su tijekom pola vijeka rada Sajma utkali svoj trud i znanje u ovaj vrijedan jubilej. Pozivam vas da nastavite uspješno služiti privredi Crne Gore, njenoj promociji i doprinosite njenom razvoju“ – poručio je Simović.

Potpredsjednik Vlade ukazao je na značaj učešća izlagača iz čak 18 zemalja, što, kako je kazao, predstavlja potvrdu atraktivnosti crnogorskog građevinskog sektora i naglasio da je jedan od konkretnih ciljeva razvoja građevinarstva u Crnoj Gori integriranje u europsko tržište građevinarstva.

„Da smo na dobrom putu, potvrđuju nam i relevantne međunarodne institucije i organizacije, prije svih Međunarodni monetarni fond, koji je u ovoj godini, godini intenzivnih radova na prvoj dionici autoputa (Bar – Boljare) i planiranja gradnje narednih, konstatirano da crnogorska ekonomija ima dobar učinak, da se financijski sektor unaprjeđuje, da napori Vlade Crne Gore u procesu fiskalnog prilagođavanja donose rezultate, da su stabilizirani makroekonomski izgledi“ – naglasio je Simović.

O značaju međunarodnih sajamskih izložbi, potpredsjednik Vlade je kazao: „Organizacijom ovakvih međunarodnih manifestacija, potvrđujemo da je Crna Gora, njena ekonomija i privreda, otvorena za globalno tržište. Želimo podsticati konkurentsku borbu i tržišnu utakmicu koja stvara kvalitetu i doprinosi razvoju. Nismo zagovornici protekcionizma i zatvaranja, već otvorenosti i partnerstva, što najbolje potvrđuju investitori iz 113 zemalja koje posluju u Crnoj Gori. Vjerujemo da su sve ovo snažni motivi inozemnim kompanijama da obrate pažnju na Crnu Goru i mogućnosti koje su im dostupne kroz poslovni i investicijski ambijent koji smo kreirali i koji konstantno unapređujemo“ – kazao je Simović i poželio svim učesnicima Sajma puno uspjeha i novih poslovnih kontakata koji će, kako je uvjeren, rezultirati konkretnim projektima i poslovnim rezultatima.

You may also read!

dragan-kovacevic

Na 10. Danima hrvatskog pršuta u Zagrebu izabran najbolji pršut

Na desetom izdanju manifestacije Dani hrvatskog pršuta, koja se danas i sutra održava u Zagrebu u organizaciji Klastera hrvatskog

Read More...
Ljepote Istre utkane u gourmet monografiju

Ljepote Istre utkane u gourmet monografiju

Maistra Hospitality Group, vodeća hrvatska turistička kompanija u luksuznom segmentu ponude, predstavila je vrhunsku monografiju „OKUSI ISTRE / FLAVOURS

Read More...
Top of the Funds

Dodijeljene nagrade Top of the Funds za rezultate u 2023. godini

Povodom Svjetskog dana investicijskih fondova, u Hrvatskoj gospodarskoj komori uručene su godišnje nagrade Top of the Funds za poslovne

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design