Na Wall Streetu indeksi korigirani nakon tri dana rasta

In Financije i gospodarstvo
wall

Na Wall Streetu u utorak najvažniji su indeksi korigirani naniže, prekinuvši trodnevni rast, jer investitore ponovno brine mogućnost izbijanja recesije budući da su pali prinosi po američkim obveznicama.

Dow Jones spustio se 170 bodova ili 0,66 posto, na 25.962 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,79 posto, na 2.900 bodova, a Nasdaq 0,68 posto, na 7.948 bodova.

Indeksi su zašli u negativno područje u posljednjim minutama jučerašnjeg trgovanja, uslijed pada prinosa po američkim državnim obveznicama.

Ipak, Dow je proteklih dana nadoknadio veliki dio gubitaka od prošle srijede, kada je pao za 800 bodova. Dio gubitaka nadoknadili su i S&P i Nasdaq, pri čemu je trenutno je S&P otprilike 3,6 posto ispod rekordne razine koju je dosegnuo u srpnju.

“Kad se vozite ‘rollercoasterom’, jedino u što možete biti sigurni je da ćete završiti tamo gdje se započeli. Ne idemo pretjerano ni u jednom smjeru, jer gospodarstvo i dalje raste, no trgovinski rast stvara pukotine na putu a u pozadini slabi i svjetsko gospodarstvo”, kaže Brian Nick, strateg pri investicijskom društvu Nuveen, ističući da su indeksi sada na razini kao i prije godinu dana.

Padu indeksa najviše su pridonijele dionice proizvođača čipova, senzitivne na vijesti o trgovinskom radu. Pritom su dionice Micron Technologyja pale 1,7 posto, AMD-a 2,4 posto, a Netflixa 3,4 posto.

Pale su i cijene dionica velikih američkih banaka poput Citigrupa, Bank of America J.P. Morgan Chasea, uslijed ponovnog pada prinosa a 10-godišnje američke državne obveznice i to za 5 baznih bodova, na 1,54 posto.

“U protekla dva tjedna kad god su pali prinosi po obveznicama, cijene dionica su potonule”, zamejćuje Art Cashin, direktor brokerskih operacija UBS-a na njujorškoj burzi.

U ponedjeljak su,naime, cijene dionica snažno porasle, pri čemu je Dow skočio za gotovo 250 bodova, jer su prinosi na obveznice zaustavili svoj oštar pad koji bilježe zadnjih dana, privremeno i ublaživši strah investitora od izbijanja recesije.

Veće gubitke donekle je spriječila dionica Home Depota, ojačavši 4,3 posto, zahvaljujući boljim od očekivanja poslovnim rezultatima za drugo tromjesečje. Cijeli sektor potrošačke elektronike ojačao je za 0,47 posto.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa jučer su cijene dionica pale u njih 8. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks spustio se 0,9 posto, na 7.125 bodova, frankfurtski DAX za 0,55 posto, na 11.651 bod, a pariški CAC za 0,5 posto, na 5.344 boda. (H)

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design