Nada u oporavak potražnje podigla cijene nafte iznad 29 dolara

In Financije i gospodarstvo
benzin

Cijene nafte poskočile su u utorak na međunarodnim tržištima iznad 29 dolara pod utjecajem ublažavanja mjera zaštite od koronavirusa u nekim europskim i azijskim zemljama, ali i u nekim američkim saveznim državama.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla za 2,2 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 29,22 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,95 dolara višoj cijeni, od 22,34 dolara. Italija, Španjolska, Nigerija i Indija zajedno s Ohijom i još nekim saveznim američkim državama dozvolile su nekim radnicima povratak na posao i otvorile su i gradilišta, parkove i knjižnice.

Oporavlja se i cestovni promet u većem dijelu SAD-a, primjećuju u bilješci klijentima analitičari RBC Capital Marketsa.

Švicarska banka UBS procjenjuje da će ublažavanje ograničenja pomoći uspostavi ravnoteže ponude i potražnje na naftnom tržištu u trećem tromjesečju. Predviđaju i manjak u opskrbi do četvrtog tromjesečja, procjenjujući da će cijene nafte na londonskom tržištu do kraja godine porasti na 43 dolara, te na 55 dolara do sredine 2021. godine.

“Procjene za ovu i sljedeću godinu sve su bolje: potražnju bi trebao poduprijeti oporavak globalnog gospodarstva”, zaključuje Giovanni Staunovo iz UBS-a. U investicijskoj banci Morgan Stanley smatraju da je prekomjerna opsrkba na globalnim tržištima vjerojatno dosegnula vrhunac i da bi kriza sa skladišnim prostorom mogla jenjati.

“Zalihe su porasle, iako ne tako jako kao što se strahovalo: s obzirom na pojačanje mjere održavanja distance u ožujku… registrirani rast zaliha nije bio velik kao što smo se pribojavali”, navodi se u bilješci. U travnju su svjetska potražnja i cijene ipak zabilježile najveći gubitak u povijesti trgovanja a oporavak će vjerojatno biti spor jer se zračni promet neće tako skoro obnoviti.

Izvršni direktor australskog nacionalnog prijevoznika Qantas Airwaysa Alan Joyce izjavio je danas da će se potražnja za međunarodnim putovanjima vratiti na razine prije koronakrize tek za nekoliko godina.

Pozornost se sada okreće tjednim izvješćima o američkim zalihama. Analitičari su u Reutersovoj preliminarnoj anketi prognozirali da će pokazati rast zaliha 15. tjedan zaredom. Američki institut za naftu (API) objavit će izvješće tokom dana a vlada sutra.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 18,36 dolara, što znači da je porasla 1,84 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan. (H)

You may also read!

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma, izlažu 42 hrvatske tvrtke

Hrvatska kao zemlja partner i Hrvatska gospodarska komora sudjeluju na jubilarnom, 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru koji se

Read More...
turizam - hotel

Rezultati istraživanja – Što žele mladi u Hrvatskoj i kako to kane ostvariti?

Putovanja, zabava, puno novaca, ugodan i sadržajan život, dobar auto, dobra klopa i “starci” koji ne gnjave i ne

Read More...
Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima

Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima

65 prstena za 65 godina: Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima! Osvoji limitirano izdanje Vegeta prstena by Maja Miletić, modnog dodatka

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design