Nagli pad prometa u europskoj maloprodaji na kraju 2021.; u Hrvatskoj oporavak

In Trgovina na malo
maloprodaja

Promet u maloprodaji EU-a i eurozone pao je u prosincu najsnažnije od proljeća zbog postroženih mjera kojima su vlade obuzdavale širenje omikrona, dok je u Hrvatskoj porastao prvi puta od ljeta, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini EU-a sezonski prilagođeni promet u maloprodaji pao je u prosincu 2,8 posto u odnosu na studeni kada je prema Eurostatovim podacima uvećan 0,9 posto.

U eurozoni uvećan je za tri posto u odnosu na studeni kada je porastao za jedan posto, izračunao je europski statistički ured.

Pad je na oba područja na kraju godine bio najsnažniji od travnja. Najviše je i u EU i u eurozoni pala prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za pet odnosno za 5,2 posto.

Prodaja prehrambenih proizvoda, pića i duhana tek je neznatno smanjena, za 0,2 posto u EU, te za 0,3 posto u eurozoni. Promet na benzinskim stanicama u EU-u bio je stabilan, dok je u eurozoni neznatno porastao, za 0,2 posto.

Nizozemska s najvećim padom

Najveći pad promet u maloprodaji u prosincu na mjesečnoj razini imala je Nizozemska, za 9,2 posto. Slijede Španjolska i Njemačka s padom prometa za 5,7 odnosno 5,5 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u prosincu porastao prvi puta od kolovoza, i to za 0,7 posto u odnosu na studeni kada je pao 0,6 posto.

Najveći je rast bilježila Latvija, za 7,2 posto.

Slijedi Slovenija u kojoj je porastao za 2,1 posto, te Bugarska i Mađarska s rastom prometa od jedan posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku, Italiju i Cipar.

Usporavanje

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji porastao je u prosincu za 2,6 posto u EU, te za dva posto u eurozoni, izračunao je Eurostat.

Revidirani podaci za studeni pokazuju 8,3 postotni rast prometa na godišnjoj razini u EU, te 8,2-postotni u eurozoni. Najviše je na oba područja u prosincu porastao promet na benzinskim stanicama, za 13,1 posto u EU, te za 14,2 u eurozoni.

Slijedi prodaja neprehrambenih proizvoda koja je u EU porasla četiri a u eurozoni 3,1 posto. Prodaja prehrambenih proizvoda, pića i duhana smanjena je pak za 0,9 posto u EU, te za 1,1 posto u eurozoni.

Skok u Sloveniji

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u prosincu na godišnjoj razini porastao promet u maloprodaji u Sloveniji, za 44,1 posto.

Slijede Litva i Estonija s rastom prometa za 16,2 odnosno 12,6 posto. U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u prosincu 2021. uvećan za 6,7 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. U studenom je porastao za 3,4 posto.

Najveći pad prometa bilježila je Irska, za 3,2 posto. Slijede Španjolska i Finska s padom od po tri posto. (H)

You may also read!

tomislav-rados

Akademija kibernetičke sigurnosti HGK: Hrvatske tvrtke nedovoljno otporne na kibernetičke prijetnje

Svakih 14 sekundi u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad pa ne čudi da kibernetička sigurnost postaje kritični aspekt

Read More...
plenkovic i bernarda

U Varaždinskim Toplicama otvoren hotel Bernarda vrijedan više od 8 milijuna eura

U Varaždinskim Toplicama u subotu je otvoren Hotel Bernarda vlasnice poznate poduzetnice Bernarde Cecelja, a čemu je prisustvovao i

Read More...
wallstreet

Svjetske burze nestabilne, no Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer se čini da središnje banke u svijetu neće smanjiti kamate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design