Natječaji za šumarske i drvoprerađivačke djelatnosti vrijedni 145 mln kn

In Krediti za poduzetništvo
drvo

Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da su objavljeni 145 milijuna kuna vrijedni natječaji za modernizaciju šumarske i drvoprerađivačke djelatnosti, a riječ je o dva natječaja iz Programa ruralnog razvoja.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je, naime, četvrti natječaj za provedba tipa operacije 8.5.1. “Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura”, vrijedan 45 milijuna kuna, te treći natječaj za provedbu tipa operacije 8.6.1. “Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima”, vrijedan sto milijuna kuna, iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014.-2020.

Rok za podnošenje zahtjeva za potporu i dostavu potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu trajat će od 11. srpnja do 30. rujna 2022. godine, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Intenzitet potpore na natječaju 8.5.1. iznosi do sto posto, a svrha mu je dodjela sredstava za prevođenje degradiranih šumskih sastojina, šumskih sastojina narušene strukture po vrstama drveća i šumskih kultura u mješovite sastojine autohtonih vrsta drveća visokog uzgojnog oblika. Tim će se aktivnostima poboljšati općekorisne funkcije degradiranih šuma i šumskih kultura s naglaskom na zaštitu tla, voda i zraka, poboljšavajući pritom povoljan utjecaj šuma na klimu, očuvanje i povećanje biološke raznolikosti, vezivanje ugljika i otpuštanje kisika te na estetsku ulogu šuma, što će značajno doprinijeti poboljšanju njihove otpornosti i okolišne vrijednosti te će dugoročno povećati njihovu gospodarsku vrijednost, ističu iz resora poljoprivrede.

Po podatcima koje iznose, do sada je putem tri natječaja za tip operacije 8.5.1. “Konverzija degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura” ugovoreno više od 175 milijuna kuna za 317 korisnika.

Svrha natječaja 8.6.1. je dodjela sredstava projektima koji će omogućiti modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima, čime će se stvoriti preduvjeti za učinkovitiju i kvalitetniju sjetvu i sadnju šumskog reproduktivnog materijala.

Intenzitet potpore na tom natječaju iznosi 50 posto.

Do sada je putem tri natječaja u sklopu operacije 8.6.1. “Modernizacija tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima” ugovorena vrijednost potpore za 82 korisnika u iznosu većem od 129 milijuna kuna, pri čemu je isplaćeno gotovo 75 milijuna kuna, navode iz Ministarstva poljoprivrede. (H)

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design