Nijemci se pitaju – Što će biti s plaćama i cijenama?

In Vijesti iz svijeta
trgovina

Rat i inflacija potopili su raspoloženje njemačkih potrošača – očekivanja od gospodarstva, plaće i spremnost na kupnju na najnižoj su razini od 1991. godine, kada ih je GfK institut za istraživanje tržišta počeo proučavati.

Rezultati iz ovog mjeseca lošiji su, dakle, od prethodnog najvećeg pada iz travnja 2020., u vrijeme prvog zatvaranja pandemije, objavio je GfK u srijedu. Sada postoji veća tendencija štednje, što dodatno povećava ogorčenost potrošača.

“Rat u Ukrajini i visoka inflacija zadali su ozbiljan udarac raspoloženju potrošača. Nade u oporavak koje su porasle nakon ublažavanja epidemioloških mjera potpuno su propale”, rekao je stručnjak za potrošačke navike GfK-a Rolf Birkl.

Što se tiče plaća, Nijemci gube nadu, prije svega zbog cijena energenata koje su eksplodirale zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji – očekivanja su najniža od veljače 2003. Trend se može preokrenuti samo mirom u Ukrajini, istaknuo je Birkel. Sada, međutim, potrošači vide stvarnu prijetnju recesije.

Inače, raspoloženje za šoping palo je i treći put zaredom. “Ako trebate znatno više potrošiti na benzin, lož ulje i plin, ostaje manje novca za kupnju drugih stvari”, rekao je GfK stručnjak.

Izvor: dpa GermanyToday

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design