Njemačka vlada očekuje slabiji gospodarski rast 2022. godine

In Vijesti iz svijeta
njemacka

Rat u Ukrajini značajno će utjecati na njemačko gospodarstvo i Vlada stoga ove godine očekuje slabiji gospodarski rast – prema proljetnoj projekciji predstavljenoj u srijedu, bruto domaći proizvod će porasti za samo 2,2 posto. Za 2023. Vlada predviđa 2,5 posto.

Vlada je u siječnju, prema godišnjem gospodarskom izvješću, ipak očekivala rast od 3,6 posto. Sada ne vjeruje da će visoke potrošačke cijene uskoro pasti, a 2022. godine očekuje stopu inflacije od 6,1 posto.

Slične stope inflacije u Njemačkoj su dosad bile samo tijekom naftne krize 1970-ih ili nakon ujedinjenja 1990. godine.

Prema prognozama, inflacija će sljedeće godine biti znatno niža, 2,8 posto. Potaknuta golemim skokom cijena energenata, inflacija je u ožujku porasla na čak 7,3 posto.

Ministarstvo gospodarstva kaže da je rat glavni razlog što su očekivanja pala. “Nakon dvije godine pandemije, rat u Rusiji nametnuo je novi teret”, rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck.

Rat “i njegov utjecaj na gospodarstvo podsjetnik su da smo ranjivi”, dodao je Habek. “Njemačka će se postupno riješiti suzdržanosti ruskog uvoza”, rekao je ministar, dodajući da Vlada čini sve da spasi gospodarstvo.

Izvor: dpa GermanyToday

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design