Njemačkim ugostitelji traže hitan uvoz radnika

In Iz svijeta
Ugostiteljstvo

Pandemija i blokade teško su pogodile ugostiteljsku industriju i mnogi su bivši radnici pobjegli iz industrije u trgovinu i usluge, objavio je u ponedjeljak Njemački institut za ekonomska pitanja (IW), pozivajući se na vlastitu studiju. Naime, od 2020. godine ugostiteljstvo je napustilo 216.000 ljudi.

U trgovačkim lancima poput Aldija i Lidla zaposleno ih je oko 35.000, s početnom plaćom od najmanje 14 eura po satu. Još 27.000 prešlo je u transport i logistiku, često radeći usluge poput dostave, a otprilike isti broj našao je uredski posao.

Pritom iz ugostiteljstva nisu otišli samo oni koji su radili u ugostiteljstvu: u 12 mjeseci od lipnja 2020. do lipnja 2021. zanimanje je promijenilo gotovo 60.000 stalno zaposlenih osiguranika, odnosno 10,3 posto radne snage u djelatnosti.

“Ni u jednoj drugoj industriji pad nije tako dramatičan, ni u apsolutnim brojkama ni u smislu udjela”, navode autorice studije Anika Jansen i Paula Risius.

Pozivima njemačkoj vladi da pojednostavi i ubrza useljavanje kvalificirane radne snage sada se pridružilo i Bavarsko ugostiteljsko udruženje. Istovremeno, njemački ugostitelji posebno su zainteresirani za radnike iz zemalja zapadnog Balkana.

Generalni direktor Dehoga Thomas Geppert upozorio je da bez bržeg izdavanja boravišnih dozvola iz zemalja izvan Europske unije “neće biti pokriven manjak radnika unutar Njemačke”.

dpa GermanyToday

You may also read!

mjerenje

Međunarodni dan mjeriteljstva od ove godine na UNESCO-voj listi

Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) obilježilo je danas u Zagrebu Međunarodni dan mjeriteljstva pod motom „Mjerimo danas za održivo sutra“

Read More...
dm active beauty

Matea Ferboković iz Kršana postala je dm active beauty milijunašica

U utorak 21. svibnja, u Labinu, dobitnici nagradne igre dm active beauty milijunaš Matei Ferboković dm je uručio milijun

Read More...
Kako poboljšati korporativno upravljanje u RH

Stručnjaci odgovorili na goruće pitanje kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj

U Knjižnično-dokumentacijskom centru Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je skup „Kako poboljšati korporativno upravljanje u Hrvatskoj“. Sudionici panela

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design