Novi slučaj influence peradi na području Osječko-baranjske županije

In Regionalni razvoj
kokosi

U jednom ekstenzivno držanom jatu domaće peradi na području naselja Branjin Vrh u Osječko-baranjskoj županiji potvrđena je influenca ptica podtipa H5N1, a određivanje patogenosti virusa (visoko ili nisko patogena influenca ptica) je u tijeku, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva poljoprivrede.

Na tom gospodarstvu se nalazilo 40 komada više vrsta domaće peradi, 3 ukrasne patke i 9 ukrasnih golubova, navodi se u priopćenju.

Vlasnik je zbog uginuća većeg broja peradi ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji prijavio sumnju na bolest, provedeno je službeno uzorkovanje i pet lešina je dostavljeno na laboratorijsko pretraživanje u svrhu potvrde odnosno isključivanja influence ptica.

Odmah po zaprimanju sumnje to gospodarstvo stavljeno je pod službeni nadzor te su rješenjem veterinarske inspekcije Državnog inspektorata naređene preventivne mjere radi suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja bolesti, sukladno delegiranoj uredbi Komisije.

Iz Ministarstva su naveli i da je na tom gospodarstvu, s obzirom na uginuća većeg broja peradi, preliminarne rezultate laboratorijskog pretraživanja i trenutnu epidemiološku situaciju influence ptica u Hrvatskoj i zemljama u okruženju, pod nadzorom veterinarske inspekcije preventivno usmrćena sva perad i ukrasne ptice (27 kokoši nesilica, 3 patke, 9 golubova), lešine i jaja upućena su na neškodljivo uklanjanje te je provedeno završno čišćenje i dezinfekcija gospodarstva.

U tijeku je određivanje zona ograničenja i daljnjih mjera i aktivnosti koje će se provoditi u zonama radi sprječavanja daljnjeg širenja i pravovremenog otkrivanja influence ptica na području Osječko-baranjske županije.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede izvijestila je Europsku komisiju te mađarsko veterinarsko nadležno tijelo o izbijanju influence ptica, s obzirom da se dio zone nadziranja proteže na državno područje Mađarske, zaključuje se u priopćenju.

Zbog pojave visoko patogene influence ptica u Hrvatskoj od 5. prosinca prošle godine na snazi su stroge preventivne mjere koje se odnose se na obaveznu provedbu higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi. Obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. (H)

You may also read!

Ulaganje u djecu je ulaganje u buducnost

Ulaganja u djecu i mlade najvažnija su ulaganja za bolju budućnost

Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s časopisom „Gloria” organizirao je konferenciju „Djeca su naš najvažniji posao” s ciljem

Read More...
Lisinski-pbz

Održano svečano događanje PBZ grupe „Kad srca pjevaju“

Uručene donacije ukupnog iznosa 315.000 eura za bolju budućnost djece i mladih. U utorak je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Read More...
sajam

Hrvatske prehrambene tvrtke na PLMA-inom međunarodnom sajmu u Amsterdamu

Na međunarodnom sajmu World of Private Label, koji se u organizaciji PLMA (Udruženja proizvođača privatnih robnih marki) održava u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design