Novinari kod župana u Varaždinu

In Iz zemlje
Novinari kod župana u Varaždinu

Varaždinska županija i Turistička zajednica Varaždinske županije bili su domaćini članovima Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND-a). U Županijskoj palači u Varaždinu novinari su se sastali sa županom Anđelkom Stričakom i s direktorom Turističke zajednice Varaždinske županije Goranom Mališem.

Župan Anđelko Stričak predstavio je najveće turističke vrijednosti te najstarije hrvatske županije te podsjetio da se ovdje nalazi špilja Vindija ali i krater ugaslog vulkana Gaveznica u Lepoglavi, uz koji se planira uređenje Centra za posjetitelje. Uz lepoglavske pavline povezuje se i prvo hrvatsko sveučilište te je varaždinska županija bila i ostala i danas jedna od najrazvijenijih županija u području obrazovanja.

Predstavio je i projekt uređenja dvorca Šaulovec i Centra za posjetitelje u podrumu Županije ali i druge turističke projekte vezane uz arheologiju primjerice -istraživanje i uređenje grobnog tumula – Gomile u Jalžabetu jednog od najbolje očuvanih i najvažnijih nalazišta željeznog doba u srednjoj Europi u kojoj su pronađeni i luksuzni predmeti od zlata i jantara.

Napomenuo je i turistički potencijal i mogućnosti koje nudi vjerski, kulturni, termalni, lovni, seoski i vinski turizam, kao i sve omiljenije točke vezane uz prirodne vrijednosti, jer na području županije je i Arboretum Opeka, ali regionalni park Drava Mura i kao budući zaštićeni park prirode Ivančica,Ravna Gora, Macelj i Strahinjščica.

Novinarima je predstavio i posebno izrađenu publikaciju kojom bi se uskoro javnosti ukazalo na vrijednosti područja i potrebu njegovog očuvanja. Naslov je: “Ivanščica. Strahinjščica, Maceljska gora, Ravna gora – Park prirode na mjestu susreta Alpa, Dinarida i Panonskog mora”. Najavio je skorašnje javno predstavljanje brošure u Saboru.

Istakao je zadovoljstvo porastom posjetitelja i dužinom boravka (7-10 dana) u vrlo kvalitetnih 140-ak kuća za odmor izgrađenih u posljednje četiri godine. U županiji ima i dvadesetak dvoraca i kurija te mnogobrojniji eko i seoski turizmi te vinari koji su sve kvalitetniji i čija vina osvajaju brojne medalje na međunarodnim ocjenjivanjima uključujući i Decanter u Londonu, gdje njihov nastup financira Županija.

Županija je poznata i po gastronomiji, a uz zagorskog purana, patku s mlincima, vidovečki gibanik, štrukle i klipiče… kao autohtona jela, jedinstveni proizvodi su Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje, Varaždinska heljda, proizvodi na bazi ljekovitog bilja i med iz Varaždinske županije.

Direktor TZ Varaždinske županije podsjetio je na nekoliko poznatih varaždinskih manifestacija kao što su Špancirfest, Ludbreška Sveta nedjelja, Festival čipke u Lepoglavi, Varaždinske barokne večeri, Zeljarijada i Dani vrganja u Paki. Tu je i nekoliko hotela, a novi gradi tvrtka Bernarda u Varaždinskim Toplicama.

Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marija Barić, Goran Gazdek

You may also read!

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...
Podravka odabrana kao preferirani kupac Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci

Podravka odabrana kao preferirani kupac Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci

Podravka je pozvana u finalizaciju pregovora o kupnji poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe kao preferirani partner. Sukladno tome, Podravka i

Read More...
Fortenova grupa

Fortenova grupa Podravku izabrala kao strateškog partnera za pregovaranje uvjeta kupoprodaje Poslovnog područja poljoprivreda

Nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design