Obilježen Svjetski tjedan ulagatelja: Jačati ulogu fondova rizičnog kapitala u financiranju hrvatskog gospodarstva

In Konferencije / savjetovanja
tomislav-rados

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u Hrvatskoj gospodarskoj komori je održan okrugli stol pod nazivom Nove mogućnosti financiranja gospodarstva – prilike i izazovi, koji je organizirala HGK u suradnji s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga.

Na okruglom stolu razmatrala se uloga institucionalnih ulagatelja u razvoju hrvatskog gospodarstva, aktualni trendovi i mogućnosti za snažnije financiranje gospodarstva privatnim kapitalom i putem tržišta kapitala s posebnim naglaskom na održivo financiranje, digitalizaciju i budućnost hrvatskog tržišta kapitala.

“U Hrvatskoj je financiranje razvoja gospodarstva još uvijek prvenstveno vezano na „tradicionalne“ izvore financiranja, poput bankarskih kredita, što i ne čudi obzirom na bankocentričnost hrvatskog financijskog sektora”, istaknuo je Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj. HGK stoga kroz ovaj okrugli stol i druga događanja želi približiti gospodarstvenicima mogućnosti financiranja putem tržišta kapitala i privatnim kapitalom.

Nikola Žunić, specijalist u Direkciji ulaganja, Sektor strategije, iz HBOR-a, pozvao je sve zainteresirane da se jave na poziv Europskog investicijskog fonda.

“HBOR se profilirao u središnju instituciju za razvoj tržišta vlasničkog i kvazi-vlasničkog kapitala u RH i aktivno sudjeluje na tržištu te ulaže u alternativne investicijske fondove. Upravo se ovih dana očekuje objava poziva EIF-a, koji će u suradnji s HBOR-om plasirati 52 milijuna eura u nove fondove. Pozivamo sve zainteresirane na praćenje stranice EIF-a i prijavu s idejama za osnivanje novih fondova”, kazao je Žunić.

Na panel raspravi održanoj u sklopu okruglog stola razgovaralo se o novim mogućnostima financiranja gospodarstva i značaju institucionalnih ulagatelja za razvoj gospodarstva. Panelisti su bili: Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, Ivana Hatvalić Poljak, predsjednica Uprave NEOS-a, Slaven Bošnjak, član Uprave Allianz ZB, Dinko Novoselec, član Društva, Feelsgood Capital Partners, i Tatjana Kovač Klemar, voditeljica Odjela za financijsku podršku poduzetništvu i obrtu u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Istaknuo je kako sredstva kojim raspolažu alternativni investicijski fondovi rizičnog kapitala (private equity) zadnjih godina značajno rastu, i to velik dijelom kroz europska sredstva (ESIF).

U ukupnoj imovini mirovinskih fondova u Hrvatskoj, alternativna ulaganja zastupljena su sa svega 1-2 posto, dok je to vani značajno više, iznad 10 posto. U kontekstu prikupljanja kapitala za male i srednje poduzetnike istaknuto je Progress tržište kao multilateralna trgovinska platforma kojom upravlja Zagrebačka burza.

Kod ovakve vrste ulaganja, još uvijek postoji određena suzdržanost od strane tvrtki, jer su u odnosu na tradicionalne vrste ulaganja zahtjevnija za razumijevanje, zbog čega je nužno raditi na edukaciji i podizanju razine financijske pismenosti. Ocjenjeno je da kod starijih generacija vjerojatno i u budućnosti neće biti većeg interesa, ali da bi mlađe generacija mogle više participirati na tržištu kapitala te da će im u budućnosti alternativni oblici ulaganja biti prihvatljiviji.

Komora i udruženja pri HGK koja okupljaju sudionike tržišta kapitala, Udruženje investicijskih i mirovinskih fondova i Grupacija tržišta kapitala, aktivno su uključeni u kreiranje Strategije razvoja tržišta kapitala kroz konkretne prijedloge za unaprjeđenje tržišta. To je i jedno od važnih područja kod priprema za ulazak RH u OECD.

Svjetski tjedan ulagatelja obilježava se od 2. do 8. listopada, a ove godine su u fokusu tri glavne teme: otpornost ulagatelja, kriptoimovina i održive financije, koje su prepoznate kao posebno relevantne s obzirom na trenutne i očekivane globalne tržišne uvjete. Ostale teme su vezane za sprečavanje prevara, osnove investiranja te tehnologija i digitalne financije.

Ove teme su obuhvaćene kroz različite aktivnosti HGK, a posebice kroz one vezane uz ESG i održivost, financijsku pismenost i digitalizaciju usluga.

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design