Obuća za vatrogasce, policiju, vojsku, spasilačke službe…..”Heroji nose Haix”

In Tvrtke i tržišta
haix

U utorak, 6. 12. 2016. Predstavništvo Slobodne države Bavarske u Hrvatskoj i Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora organizirali su posjet hrvatskih novinara i stručnih udruženja odabranom bavarskom poduzeću koje vrlo uspješno posluje u Hrvatskoj s ciljem jačanja gospodarskih odnosa Hrvatske i Bavarske.

Odabrana je tvrtka Haix Obuća d.o.o., Mala Subotica iz Međimurja. Odazvali smo se pozivu kao predstavnici HDKO-a . Primio nas je gosp. Markus Lins – prokurist u HAIX-u koji nas je nakon predstavljanja tvrtke proveo kroz proizvodne pogone.

Tvrtka je u vlasništvu HAIX-Schuhe Produktions- und Vertriebs GmbH iz bavarskog grada Mainburga. Kada su željeli širiti svoje proizvodne kapacitete, a zbog ograničenja u nedostatku stručnog kadra u Mainburgu krenuli su u traženje novih područja.

haixNakon ispitivanja mogućnosti investiranja u raznim zemljama, na kraju su se ipak odlučili investirati u gradnju tvornice u Međimurju. Odluka je pala iz nekoliko važnih razloga : u Međimurju su našli ”business friendly” lokalnu upravu koja je bila zainteresirana za gradnju nove tvornice, ali i zbog kvalitetne, radišne i vješte radne snage koja je proizašla iz bogate povijesti kožarske i obućarske industrije na ovom području.

Pokretanje proizvodnje najprije su započeli u pogonima partnerske tvrtke, a tek zatim su krenuli s gradnjom vlastite tvornice 2005. godine. Od tada su kontinuirano investirali i proširivali se kako gradnjom novih pogona, tako i novom opremom i strojevima. Haix je do sada uložio oko 20 milijuna eura u Maloj Subotici što je rezultiralo ukupnom proizvodnom površinom od 12.000 m2, 1.000 m2 površine za upravu, 2.800 m2 skladišnog prostora za sirovine i 800 m2 skladišta za gotove proizvode. Ukupan ugrađeni kapacitet je 10.000 pari obuće/dnevno i zaposleno je više od 780 radnika.

Njihovi novi proizvodni pogoni sagrađeni su u skladu sa standardima održivog poslovanja i niskoenergetske gradnje. Za zagrijavanje pogona koristi se toplina koju otpuštaju strojevi dok se podzemne vode koriste za hlađenje pogona, a dio električne energije dobivaju iz solarnih izvora.

Kompanija Haix jedan je od vodećih svjetskih proizvođača i dobavljača funkcionalnih cipela za vatrogasce, policiju, vojsku, spasilačke službe, lovce i šumare te radne obuće i obuće za slobodno vrijeme.
Njihove visokofunkcionalne radne cipele proizvedene od kože i gore-texa koriste među ostalima, njemačka, britanska, francuska, mađarska i skandinavska vojska, djelomice i vojska Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i kineski vatrogasci koji će tako od ove godine nositi cipele etiketirane s “Made in Europe” ( Made in Croatia) , jer su, sa ciljem da zadrže kvalitetu obuće, kompletnu proizvodnju preselili u Europu. Uz Europu i SAD, gdje imaju svoju podružnicu, Haixova obuća se sve više kupuje i u azijskim zemljama, pa se tako danas nosi i u Japanu, Maleziji,Tajlandu…

Prošle godine cijela Haix grupa je ostvarila ukupni promet u iznosu od 100 milijuna eura, koja osim u Njemačkoj i Hrvatskoj svoje tvrtke ima i u Francuskoj i SAD-u. Lani su proizveli više od milijun pari obuće, a najveći dio (95%) proizvedeno je upravo u tvornici u Maloj Subotici.

Razvoj i istraživanje tvrtke obavljaju se i u Njemačkoj i u Hrvatskoj. U Haix – u jamče da je njihova obuća funkcionalna i kvalitetna, ali i dizajnerski vrlo prepoznatljiva, jer se takva obuća može dobiti samo pažljivim sklapanjem svih kvalitetnih dijelova. Sirovine za obuću su dijelom i iz Hrvatske odakle je i jedan od dva njihova glavna dobavljača kože, a uz njega tu je i niz drugih manjih dobavljača, što je također velika prednost.

Haix njeguje visoku socijalnu osjetljivost u odnosu prema zaposlenicima, osiguravaju im primjerene radne uvjete, redovito se isplaćuju mjesečna primanja koja su veća od prosjeka u djelatnosti, isplaćuju božičnice i regrese, dnevno osiguravaju besplatno voće, pa i besplatne tečajeve njemačkog jezika koji su obvezni za vodeće ljude. Radnici tajno biraju svoje glasnogovornike, prekovremeni sati su dobrovoljni, uplaćuje im se 50 % iznosa za 3. mirovinski stup, isplaćuju im se premije za prihvatljive inovacije koje prijavljuju, svake 2. godine dobivaju par Haix- ove obuće, organiziraju im se zajednički izleti ….

Svoju budućnost vlasnici tvrtke vide u daljnjem jačanju tvrtke i dugoročnom ostanku na području Hrvatske. HAIX planira do 2020. godine proizvoditi od osam do devet tisuća pari obuće dnevno, a sadašnji prihod od 100 milijuna eura povećati na 150 milijuna eura.

You may also read!

Nestlé

Nestlé financijski izvještaj za 2023. bilježi stabilan organski rast od 7,2%

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine,

Read More...
Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio je donaciju u iznosu od 29.012,50 eura kojom je izgradio i opremio

Read More...
King Harmony

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje

Na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda, King Harmony osvojio je srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, a Ledo je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design