Očekivanja snažnog rasta potražnje podigla cijene nafte prema 76 dolara

In Financije i gospodarstvo
benzin

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 76 dolara, poduprte očekivanjima da će potražnja rasti brže od ponude i da će vodeći proizvođači biti oprezni pri postupnom povećanju proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 18 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 75,74 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 29 centi višoj cijeni, od 73,59 dolara.

Cijene su na oba tržišta jučerašnju trgovinu zaključile na najvišoj razini od listopada 2018. godine, podsjeća Reuters.

“Proteklih tjedana cijene nafte podupirao je kontinuirani pad globalnih zaliha nafte budući da potražnja za naftom i dalje polako raste, iako prilično neravnomjerno”, rekao je analitičar UBS-a Giovanni Staunovo.

“U predstojećem razdoblju zalihe nafte trebale bi značajnije pasti, pa očekujemo da će cijene nafte nastaviti rasti i u trećem tromjesečju”, dodao je Staunovo.

Potporu tržištu pružio je i američki zakon o infrastrukturi, koji je potaknuo optimizam u procjenama izgleda za potražnju za energijom, ocijenili su analitičari.

Sve su oči sada uprte u Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice predvođene Rusijom koji bi se trebali sastati 1. srpnja kako bi razgovarali o daljnjem ublažavanju ograničenja proizvodnje nakon kolovoza.

“Skupina proizvođača ima dovoljno prostora da poveća opskrbu, ne ugrožavajući trend pada zaliha, s obzirom na poboljšane izglede za potražnju”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Na strani potražnje, OPEC+ morat će uzeti u obzir snažan rast u Sjedinjenim Državama, Europi i Kini, poduprt procjepljivanjem protiv covida 19 i ponovnim otvaranjem gospodarstva, izjavili su analitičari.

Podsjećaju ipak da su protuteža tim povoljnim trendovima rast novih slučajeva covida 19 i izbijanje zaraze u drugim dijelovima svijeta.

Cijene podupiru i prigušeni izgledi za skoro ukidanje sankcija Iranu i povratak značajnije količine njegove nafte na tržište. Neimenovani američki dužnosnik ukazao je na “ozbiljne razlike” u nizu pitanja vezanih za iransko poštivanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Američki državni tajnik Antony Blinken također je u petak istaknuo kontinuirano ozbiljne razlike, ali je izrazio nadu da će biti premoštene u predstojećoj rundi neizravnih pregovora.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 74,09 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design