Od malih nogu do znanja kako biti sam sebi šef

In Obrazovna rješenja
anja i vanja

Virtualni ženski poduzetnički centar priprema prvu slikovnicu koja uči o poduzetništvu djecu u Hrvatskoj, ali i regiji

Kako bi potaknuli poduzetničko promišljanje od malih nogu, kod djece u starijih vrtićkih grupa, kao i učenika prvih i drugih razreda osnovnih škola diljem Hrvatske, Virtualni ženski poduzetnički centar ovog je proljeća krenuo s pripremom i tiskanjem slikovnice “Ja sam mali poduzetnik!”. Riječ je o prvoj hrvatskoj, ali i regionalnoj slikovnici koja uči o poduzetništvu već od ranog uzrasta djece.

Jer Hrvatska je dulje od četvrt stoljeća tržišna ekonomija, no još uvijek o poduzetništvu budući i sadašnji vlasnici tvrtki i obrta, uče kada je (pre)kasno – najčešće kada iz nužde moraju krenuti u vlastiti poslovni projekt na realnom tržištu.

Želja je Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, temeljne hrvatske nevladine apolitične asocijacije koja okuplja u prvom redu vlasnice tvrtki i obrta, ali i naše kolege poduzetnike te broji danas više od 2.300 članica i članova, promijeniti takvu percepciju te s “odgojem” poduzetnika krenuti što ranije; za početak uz pomoć slikovnice te simpatičnih likova Anje i Vanje, koji u ovoj publikaciji uče djecu što je to poduzetništvo.

– Kako bi potaknuli poduzetničko promišljanje, duh i percepciju već od malih nogu, a po uzoru na države razvijene tržištne ekonomije, želja nam je kroz slikovnicu „Ja sam mali poduzetnik!“ potaknuti djecu da razmišljaju o tome kako je biti vlasnik vlastite tvrtke, što on radi, kakvu on karijeru ima i kako biti sam sebi šef. Ljepota rada kroz kreiranje vlastitih projekata od ideje do realizacije leži jedino u poduzetnštvu te djecu treba već od malih nogu poticati, snažiti i hrabriti da i takav životni izbor glede svoje karijere mogu također odabrati poput svih ostalih o kojima se govori od vrtićkog ili školskog uzrasta – kazala je u povodu priprema na izradi prve hrvatske slikovnice koja uči o poduzetništvu Sanela Dropulić, direktorica Virtualnog ženskog poduzentičkog centra – inicijatora ovog projekta.

Od svog osnutka (01. 01. 2016. g.) Virtualni ženski poduzetnički centar ima razvijenu suradnju s jedinicama lokalne uprave i samouprave – brojnim Gradovima – prijateljima ženskog poduzetništva, u čijim će se vrtićima i osnovnim školama, među prvima u Hrvatskoj, besplatno dijeliti slikovnica “Ja sam mali poduzetnik!”.

Grad Nova Gradiška te gradonačelnik Vinko Grgić prvi su pružili ruku suradnje na pripremi i besplatnoj podjeli slikovnice, a uslijedili su i ostali gradovi diljem Hrvatske, poput Pakraca, Petrinje, Zaprešića…

– Započeli smo suradnju s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom kako bi osnažili poduzetnike u Pakracu te me izuzetno raduju edukacije koje se provode s ciljem jačanja ali i osnivanja novih poduzeća na našem području. Ubrzo nakon edukacija najavljena je i prva hrvatska slikovnica koja uči djecu od najranije dobi o poduzetništvu i tu smo se priključili realizaciji toga projekta. Pakrac je stari obrtnički grad koji ove godine obilježava 200 godina organiziranog udruženja obrtnika. Rad s djecom je temelj za sve, pa tako i za poduzetništvo. Zbog toga je slikovnica „Ja sam mali poduzetnik“ važna i s naše strane prepoznata – ocijenila je zajednički rad na projektu slikovnice Ana-Marija Blažević, gradonačelnica Pakraca.

Izradu slikovnice i njezinu podjelu u vrtićima i školama podržao je i Zaprešić – grad prijatelj ženskog poduzetništva od prvog dana rada Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, uz iznimnu potporu gradonačelnika Željka Turka.

– Izrazito sam ponosan što je Grad Zaprešić kroz dodjelu određenih financijskih sredstava, ali prije svega kroz pružanje moralne podrške, postao Grad prijatelj ženskog poduzetništva. Time smo dali do znanja da shvaćamo iznimnu snagu i odlučnost žena, pri čemu vrednujemo prvenstveno rad i stvaranje novih vrijednosti koje vode generalnom razvoju gospodarstva. Stoga ćemo s veseljem podržati i realizaciju izrade slikovnice ‘Ja sam mali poduzetnik’ te tako povezati ulaganje u razvoj poduzetništva s obrazovanjem naših najmlađih, na kojima leži naša budućnost – jasan je gradonačelnik Zaprešića ŽeljkoTurk glede potpore poduzentičkim projektima i inicijativama.

U Hrvatskoj se o poduzetništvu ne uči u osnovnim školama, a tek se rijetke srednje škole i fakultetski program bave poduzetništvom iako je ono najpopularniji karijerni izbor mnogih mladih ljudi nakon diplome u državama razvijenog kapitalizma.Toga je iznimno svjestan i Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik, koji je bezrezervno podržao izradu i tisak slikovnice, a koja će besplatno dijeliti djeci i u Petrinji – gradu prijatelju ženskog poduzetništva.

– S posebnim zadovoljstvom sam se odazvao na poziv podržati ovu hvale vrijednu aktivnost kojom će slikovnica doći i do petrinjskih mališana, kako bi već od vrtićke dobi mogli promišljati kao mali poduzetnici, razvijajati svijest da je rad pokretač svega, odrastati u odgovorne osobe, puni inicijative, stvarajući napredak za sebe, svoje obitelji i sredinu u kojoj žive. Jer biti poduzetnik odgovoran je i ozbiljan posao, koji znači ne čekati da drugi riješe tvoj problem već svojim poslovnim idejama i radom sami stvarati proizvode, razvijati sebe i svoju tvrtku, stvarajući bolje uvjete za život i rad u svojoj zajednici. Grad Petrinja je grad prijatelj poduzetnika i posebno ženskog poduzetništva. I sam potičem iz obitelji sa dugogodišnjim poduzetničkim iskustvom – komentirao je ovaj projekt Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik.

Na projektu slikovnice marljivo rade i stručni suradnici: Ivana Lončarek, Amadea i Roberta Krajnović, Slavica Šipicki, Nikolina Ćorković, Mirjana Semenić Rutko, Mirela Glavaš, Kristina Šorić i Branko Pavlović.

– U projekt izrade prve hrvatske slikovnice koje potiče poduzetništvo, uključila sam se odmah čim sam čula da se takvo nešto sprema, budući da se radi o vrijednom projektu koji od najranijih dana potiče razvoj ljudskih potencijala. Projekt uz poticanje otvorenosti djeteta prema svijetu oko sebe i novim iskustvima, potiče njegovu inicijativnost i autonomnost, istodobno stvarajući pozitivnu percepciju sebe kao važnog člana zajednice koji svojim zamislima i djelovanjem ima mogućnost doprinosa društvu. A upravo je to ono u što osobno vjerujem i što zagovaram, zašto sam se i osobno nakon dugogodišnjeg rada u visokoobrazovnoj instituciji odlučila na poduzetništvo. Projekt „Ja sam mali poduzetnik“ podržavam i kao majka, jer smatram da je uz zdravlje naše djece, svakoj od nas bitno i kako će se ona snalaziti pri raznim životnim izazovima, a što je usko povezano s njihovom srećom i zadovoljstvom – smatra Ivana Lončarek, stručnja suradnica u timu slikovnice, doktorica prirodnih znanosti, poduzetnica i vlasnica SmArt Ideas Lab projekta, osnivačica Centra za promicanje i razvoj znanosti i umjetnosti i majka šesterogodišnjeg Davida i triipolgodišnje Laure.

Projektu se raduje i ilustratorica Nikolina Ćorković, vlasnica tvrtke “Dva krila”, majka djevojčice Ilijane, koja uskoro puni pet godina, te još jednog djeteta na putu, koje želi odgajati u poduzetničkom duhu.

– Kroz rad na slikovnici dobila sam mogućnost da kroz edukativnu zabavu upoznam prvenstveno vlastitu djecu s mogućnostima odabira njihove budućnosti, ali i da tu mogućnost dobiju svi roditelji kao i hrvatske odgojne i obrazovne institucije. I sama sam poduzetnica i inovatorica edukativnog materijala za djecu Movemes za igru i učenje, te smatram da svaki edukativni materijal za djecu može samo pridonijeti dobrim, nikako obratno. Zbog manjka informacija, djeca se krivo usmjeravaju prema odabiru obrazovanja, što rezultira nezadovoljstvom. Djeci treba pružiti od malih nogu potrebna znanja, upoznati ih s poduzetništvom, pustit ih da im mašta radi, objasniti im da mogu biti jednog dana uspješni zaposlenici u nekoj ustanovi ili tvrtki, tako i uspješni poduzetnici – ocjenjuje ilustratorica slikovnice Nikolina Ćorković.

Slikovnica će se u nakladi od 10 tisuća primjeraka dijeliti besplatno od Iloka do Konavla u vrtićima i školama, a raduje nas što će nakon promocije u Zagrebu, na Svjetski dan poduzetnica 19. studenoga ove godine.

Bilo koje dijete koje pitate što želi biti kad odraste, “uvijek ima odgovor”, a niti jedno dijete nije zastalo i reklo ne znam, jer djeca nisu promišljena i proračunata. Djeca misle i govore srcem, zato im treba dati što više kvalitetnih informacija primjerenih njihovoj dobi, što će napraviti slikovnica “Ja sam mali poduzetnik”!

You may also read!

dalmatia

U Segetu Donjem otvoren prvi Dalmatia Boat Show

U Marini Baotić​ u Segetu Donjem, nedaleko Trogira u četvrtak je otvoren prvi ​međunarodni sajam nautike Dalmatia Boat Show,

Read More...
Valamar

Valamar i SeekandHit osvojili nagradu za najbolju digitalnu kampanju u Hrvatskoj

Valamar i agencija za digitalni marketing SeekandHit osvojili su nagradu za najbolju digitalnu kampanju, Best in Show, na dodjeli

Read More...
JANAF

Konferencija Janafa: Uložit će se 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike

Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design