Od ulaska u EU udvostručen uvoz mlinsko-pekarskih proizvoda

In Konferencije / savjetovanja
Dragan Kovačević

Prošle godine smo uvezli 87 milijuna eura mlinsko-pekarskih proizvoda.

U Osijeku je počeo 10. međunarodni kongres Brašno-kruh ’19 i 12. hrvatski kongres tehnologa žitarica Brašno-Kruh ’19 na kojem stručnjaci iz različitih dijelova svijeta prezentiraju najnovija dostignuća u znanosti i tehnologiji žitarica.

‘Danas je hrvatska mlinsko-pekarska industrija pred brojnim izazovima; od povijesno velikog uvoza, gašenje pojedinih mlinova, trendova koji promoviraju hranu s manjim udjelom soli, zahtjeva za alternativnim vrstama kruha od cjelovitog zrna s dodatkom sjemenki, do deficita kvalificirane radne snage”, istaknuo je Dragan Kovačević, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam Hrvatske gospodarske komore, koja je uz Ministarstvo poljoprivrede suorganizator konferencije.

Iako smo zemlja koja proizvodnjom ključnih sirovina mlinsko-pekarske industrije, žitarica pšenice i kukuruza – podmiruje vlastite potrebe, od ulaska u EU uvoz mlinsko-pekarskih proizvoda nam se udvostručio, te je u 2018. godini iznosio 87 milijuna eura.

”Premda nam je u razdoblju od ulaska u EU do danas značajno rastao i izvoz, još uvijek, kao i u cijeloj razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, i u ovom sektoru bilježimo snažan vanjskotrgovinski deficit, odnosno izvoz mlinsko-pekarskih proizvoda s 28 milijuna eura nam pokriva tek jednu trećinu uvoza. Nažalost, uvozimo gotove proizvode, visokofinalizirane s dodanom vrijednosti i višom cijenom. Primjer je uvoz velike količine smrznutih pekarskih proizvoda iz Njemačke, Italije, Slovenije i Srbije koji je u 2018. iznosio 21 i pol milijuna eura“, naglasio je Kovačević, dodavši kako su ključni preduvjeti povećanja produktivnosti i konkurentnosti mlinsko pekarske industrije i stvaranja pretpostavki za povećanje izvoza nove investicije, povećanje proizvodnih kapaciteta, implementacija najnovijih tehnoloških dostignuća, inovacija, digitalizacija i automatizacija procesa.

Hamit Koksel, predstavnik odbora ICC-a (Međunarodno udruženje za znanost i tehnologiju o žitaricama) je kazao kako je zadovoljan što su na kongresu prisutni brojni stručnjaci iz različitih dijelova svijeta jer to olakšava razmjenu iskustava. „Za nastavak pozitivnih trendova u branši je bitno održati proizvodnju u sadašnjim granicama“, rekao je Koksel.

„Hrvatska poljoprivreda se susreće s brojnim izazovima, uključujući i klimatske promjene. Stoga moramo koristiti znanost za unapređenje razvoja poljoprivrede. Često kažu da je domaće tržište zbog svoje veličine nezanimljivo velikim igračima, ali usprkos tome u Hrvatskoj su prisutne sve važne kompanije za distribuciju sjemena“, izjavio je Krunoslav Dugalić, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i najavio nove znakove kvalitete “Naše domaće”.

Rektor Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku Vlado Guberac je istaknuo da je znanost diktira trendove gospodarskog rasta i posebno naglasio problem uvoza jarog ječma zbog nedostatka poticaja domaćim proizvođačima.

Program kongresa koji traje do 14. lipnja uključuje plenarna i pozvana predavanja, prezentacije, stručne radionice, izložbu procesne i laboratorijske opreme, proizvode i publikacije žitarica.

HGK podupire članice i sektor mlinsko-pekarske industrija kroz organizaciju i sufinanciranje nastupa na međunarodnim sajmovima, aktivnim sudjelovanjem u donošenju zakonskih propisa te članstvom i aktivnim radom u Europskom udruženju mlinara, a Komora će biti i domaćin kongresa Europskog udruženja mlinara u Dubrovniku 2020.

You may also read!

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Vođe su zabrinuti zbog nedostatka razumijevanja, poslovne strategije te nedovoljne količine podataka i pripremljenosti za regulaciju; dok su primarni

Read More...
IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA potiče sve kupce koji posjeduju VARMFRONT prijenosni punjač od 10 000 mAh (broj modela E2038) s oznakom datuma

Read More...
Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi, najavljeno

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design