U Zagrebu je od 30. studenog do 2. prosinca 2022. održan jubilarni 10. međunarodni kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista.
Organizatori kongresa su Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista (PBN), Prehrambeno biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu (PBF), EFFoST – Europska federacija za znanost i tehnologiju hrane te EHEDG – Europsko udruženje za higijensko inženjerstvo i dizajn.
Kongres pod nazivom „Smart Food for a Healthy Planet and Human Prosperity ” otvorili su prorektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba gospodin Emil Tuk, te predsjednik Akademije tehničkih znanosti, prof. dr. sc. Vedran Mornar. Skupu se obratio i predsjednik uprave TIMZip gospodin Vladimir Bulić, generalni sponzor kongresa.
Sve prisutne pozdravili su organizatori kongresa i to prof. dr. sc. Jadranka Frece dekanica PBF-a, izv. prof. Mario Ščetar predsjednik društva PBN te prof. dr. sc. Sanja Vidaček Filipec predsjednica ovogodišnjeg kongresa.
Na skupu je u tri dana održavanja, uživo i u hibridnom modelu, sudjelovalo čak više od 200 znanstvenika. Prezentirani su rezultati istraživanja u području održivosti, nutricionizma i sigurnosti hrane, uz značajan broj predavanja predstavnika realnog sektora.
U sklopu programa kongresa, održana je sekcija SmartCro tijekom koje su se predstavili uspješni start up-ovi iz prehrambene industrije, te se potaknulo nagrađene studente da predstave svoja postignuća znanstvenoj i stručnoj zajednici.
Paralelne sekcije obuhvaćale su i satelitski simpozij Biotehnologija u Hrvatskoj „Vera Johanides”, predstavljanje projekta EQ Vegan o razvijanju kompetencija budućih stručnjaka u proizvodnji sve popularnije veganske hrane, kao i okrugli stol o higijenskom dizajnu opreme u prehrambenoj industriji.