Održana konferencija AZTN-a, pod nazivom: „Aktualnosti u radu AZTN-a“

In Konferencije / savjetovanja
aztn

Godišnja konferencija AZTN-a, pod nazivom: „Aktualnosti u radu AZTN-a“ održana je u Zagrebu, u prostorijama HUP-a 20. travnja.

aztn12
Marija Vučković

Uzvanicima su se pozdravnim govorima obratili: dr.sc. Mirta Kapural, predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, Milka Kosanović, direktorica odnosa s članstvom Hrvatske udruge poslodavaca, prof. dr. sc. Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Žarko Tušek, predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo, Marijana Petir, predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu, Hrvoje Bujanović, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i mr. sc. Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Nakon pozdravnih govora, uslijedio je panel pod nazivom „Nagodbe u zabranjenim sporazumima – novi instrument ZZTN-a i odnos s pokajničkim programima“ koji je moderirao prof.dr.sc. Siniša Petrović s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a panelisti su bili Vesna Patrlj, dipl. iur., zamjenica Predsjednice Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, Linda Križić, direktorica pravnih poslova Heineken Hrvatska d.o.o. te Igor Mucalo, odvjetnik iz Odvjetničkog ureda Mucalo.

Riječ je o novom značajnom instrumentu u provedbi prava tržišnog natjecanja, a to su nagodbe u predmetima zabranjenih sporazuma između poduzetnika koji su konkurenti (kartel) i protiv kojih AZTN vodi postupak. U određenom trenutku postupka oni mogu AZTN-u podnijeti pisani zahtjev za nagodbu čime u cijelosti priznaju povredu članka 8. ZZTN ili članka 101. Ugovora o funkcioniranju EU (zabranjeni sporazumi). Prednosti ovog instrumenta kojeg koristi Europska komisija i veći dio nacionalnih agencija država članica, su da stranke na temelju nagodbe mogu dobiti umanjenje novčane kazne, u rasponu od 10-20 posto, a za uzvrat daju izjavu da neće podnijeti tužbu protiv rješenja AZTN-a kojim se utvrđuje navedena povreda. Time se postupak pred AZTN-om brže završava, što doprinosi ekonomičnosti postupka i usmjeravanju resursa na druge ili nove predmete.

Drugi panel se bavio temom provedbe ZNTP-a od stupanja na snagu do danas, uz moderiranje Sandre Mikinac, dipl.iur., voditeljice Odjela za pravna pitanja utvrđivanja nepoštenih trgovačkih praksi iz AZTN-a te sudjelovanje panelista Miljenka Rakića, načelnika Sektora za biljnu proizvodnju i tržište iz Ministarstva poljoprivrede, Milke Kosanović, dipl. iur., direktorice odnosa s članstvom iz Hrvatske udruge poslodavaca i Vlatke Vrkić, dipl.oec., voditeljice Odjela za ekonomska pitanja utvrđivanja nepoštenih trgovačkih praksi iz AZTN-a.

Predstavljeni su izazovi u donošenju i primjeni ovoga propisa, najčešće nepoštene trgovačke prakse, koje su bile češće u početku primjene ZNTP-a, a koje su sada nakon pet godina primjene, izmjene ZNTP-a, najčešća pitanja sa stajališta poduzetnika te primjeri iz prakse AZTN-a.

Brojni predstavnici domaće stručne javnosti, poduzetnika, akademske zajednice, odvjetnika i sudstva sudjelovali su na konferenciji i iskoristili ovu prigodu za razmjenu iskustava i primjera iz dugogodišnje prakse.

You may also read!

Nestlé

Nestlé financijski izvještaj za 2023. bilježi stabilan organski rast od 7,2%

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine,

Read More...
Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio je donaciju u iznosu od 29.012,50 eura kojom je izgradio i opremio

Read More...
King Harmony

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje

Na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda, King Harmony osvojio je srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, a Ledo je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design